Hlavní obsah

Seriálové detektivky a jejich představitelé s démony v duši

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Být brilantním detektivem není jen tak. Musíte své práci propadnout, myslet jako kriminálník, sem tam se sám dostat do rozporu se zákonem a rozhodně nemáte čas na nějaké vztahy a podobné rozptylování. Výsledkem je spousta dopadených zločinců a osamělý život. Kteří seriáloví hrdinové to potvrzují?

Článek

Hrdinové nejčtenějších detektivek současnosti jsou jen ve výjimečných případech spořádaní muži, kteří pracují od devíti do pěti a spěchají pak za rodinou. Naopak jsou to chlápci, kteří se nechali prací pohltit, obětovali jí soukromý život, často bojují se závislostí na alkoholu či drogách. A abychom nezapomněli, jsou ve své práci nejlepší, i když sem tam neřeší případy podle pravidel. Namátkou je to třeba Harry Hole, hlavní hrdina románů Joa Nesbøho (59), nebo Carl Morck z pera Jussi Adler-Olsena (69).

A v detektivních seriálech je tomu stejně. Geniální vyšetřovatelé, kteří dokáží přemýšlet jako ti nejhorší zločinci a svojí prací žijí. Málokdy je vidíte jíst, spát nebo se usmívat. Jde velmi často o rozervané osobnosti a smutné týpky, co moc nevychází s okolím. Kteří nás v poslední době nejvíc zaujali?

John Luther

Seriál: Luther (2010–2019)

Představitel: Idris Elba (47)

Drsný hrdina, který práci obětoval vše a prošel si peklem, to je zcela jistě vrchní inspektor z londýnského Útvaru pro těžké zločiny. Jeho největším démonem je představa, že se z něj stane stejné zvrácené monstrum, jako jsou vrahové, které dostává do vězení. Jedná instinktivně a řídí se intuicí, ne vždy však logikou. Jeho démonem je Alice Morgan (Ruth Wilson, 38), vražedkyně, kterou se mu nepodařilo dostat do vězení a která mu nakonec pomáhá při vyšetřování. A jeho děsí, jak moc jsou si s tou šílenou zrzkou podobní.

Foto: Profimedia.cz

John Luther je habán v tvídovém kabátu, který si neváhá při práci ušpinit ruceFoto: Profimedia.cz

Rust Cohle

Seriál: Temný případ, 1. série (2014)

Představitel: Matthew McConaughey (50)

Když se na obrazovkách objevila první série Temného případu, působila jako zjevení. Bylo to tak jiné a syrové. Ano, spoustu prvků jsme již viděli v jiných kriminálkách: dvojice naprosto rozdílných detektivů, kterým práce zasahuje do soukromí, rituální sériové vraždění, které sahá až na nejvyšší místa, a podobně. Ale tady byl navíc Rust Cohle! Geniální a zároveň vyhořelý polda, který přišel o dceru a později i o manželku, pomýšlející na sebevraždu a mající vidiny. Lidskou společnost vidí v tom nejhorším světle a samozřejmě má za sebou drogy i alkohol a s dodržováním policejního protokolu se nezdržuje.

Foto: Profimedia.cz

S parťákem Martinem Hartem (Woody Harrelson, 58, na foto vlevo) k sobě hledají cestu těžce, zvlášť když mu Rust Cohle tak trochu svede ženuFoto: Profimedia.cz

Patrick Jane

Seriál: Mentalista (2008–2015)

Představitel: Simon Baker (50)

Dříve se živil jako iluzionista a četl myšlenky. Pak ho sériový vrah Red John připravil o rodinu a Patrick Jane začal pracovat jako konzultant u kalifornského Úřadu pro vyšetřování. Při vyšetřování manipuluje myšlenkami ostatních, nic mu neunikne a málokdy jedná profesionálně a podle pravidel. Do policejního sboru se nehodí, působí jako maniak, ale je tolerován, protože mu jde o jediné: odhalení zločinců. A především toho, který mu vzal všechno, na čem mu záleželo.

Foto: Profimedia.cz

Teresa Lisbon (Robin Tunney, 47) je šéfka mentalisty a na rozdíl od něj si potrpí na pravidla. Jemu sem tam nějakou lest na podezřelé dovolíFoto: Profimedia.cz

Sherlock Holmes

Seriál: Jak prosté (2012–2019)

Představitel: Jonny Lee Miller (47)

Tohoto excentrického génia už jsme viděli v podání více herců a většinou se věnuje zločinům v Londýně. V americkém seriálu jej ztvárnil Johnny Lee Miller a potom, co si Sherlock v Anglii sáhl na dno a prošel si drogovým peklem, pomáhá potírat kriminalitu v New Yorku. Kromě toho, že mu nic neunikne a zločinci před ním nemají šanci, je vášnivý chovatel včel, ovládá šerm a věnuje se vědeckému bádání. Má za sebou pobyt v léčebně a otec mu do domu nastěhoval společnici Joan Watson (Lucy Liu, 51). Ta mu má pomáhat s jeho démony a nakonec spolu řeší i případy. Na démona jménem Irene Adler, která měla být dávno po smrti, jsou ale i Sherlock s Watsonovou krátcí.

Foto: Profimedia.cz

Sherlock Holmes si na velká láskyplná gesta nepotrpí, ale s Joan si k sobě cestu najdouFoto: Profimedia.cz

Major Kuneš

Seriál: Rapl (2016–2019)

Představitel: Hynek Čermák (46)

Je to morous a pěkný rapl, který to v osobním životě pořádně podělal, ale ve své profesi je hvězda. Rapl je první spin-off seriál v tvorbě České televize, kdy jedna postava přejde z předchozího seriálu do nového díla. Majora Kuneše jsme poprvé viděli v seriálu Cirkus Bukowsky (2013–2014), v Raplovi jej poznáváme ve chvíli, kdy zmlátil partnera své exmanželky a je odklizen na stáž do zapadlého pohraničí. Tady má vyřešit starou vraždu policistky, ale vedle toho i pašování, drogy a svoje osobní trable. Herec Hynek Čermák o Kunešovi říká, že je jeho temná polovina, a ač původně pokračování seriálu odmítal, nakonec se svého temného alter ega zhostil i ve druhé sérii.

Foto: Profimedia.cz

Není to bavič a týmový smíšek, ale zločincům jde po krku jako buldokFoto: Profimedia.cz

Petr Kraj

Seriál: Temný kraj (2017–2019)

Představitel: Lukáš Vaculík (57)

Myslel si, že se vzdává prestižní kariéry u pražské policie, kde měl na starosti vraždy, a bere si zdravotní volno. Ale to by nesměl odjet do kraje, který je opředen strašidelnými legendami a pověstmi. A tak Petr Kraj řeší nejen to, kolik času mu ještě zbývá. Tráví čas ve společnosti psího parťáka a nakonec mu to nedá a začne pomáhat trojici místních nezkušených policajtů s vyšetřováním. Na jednu stranu si brání svoji samotu a neodkládá  věčně zasmušilý výraz, na druhou stranu sem tam vystoupí z ulity. Třeba když je poblíž veterinářka Tereza Coufalová (Tereza Kostková, 43). Zůstane Petr Kraj v temném kraji, nebo se po uzdravení vrátí dělat kariéru v Praze?

Foto: Profimedia.cz

Původně se chtěl v temném kraji kamarádit jen se zlatým retrívrem Egonem, nakonec svoje morousovství přehodnotilFoto: Profimedia.cz

Reklama