Hlavní obsah

Velké ženské příběhy. Začtěte se do pohnutých osudů a připomeňte si, jaké umí být ženy bojovnice

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Mužské hrdinství bylo vždy opěvováno o trochu více (anebo alespoň hlasitěji) než to ženské. V posledních letech však dostává v literatuře znatelnější prostor hlas žen, a to jak spisovatelek, tak jejich hlavních hrdinek. A kdy jindy si je připomenout než dnes, na Mezinárodní den žen.

Článek

Tematika spojená s ženskými osudy se těší obrovskému zájmu. Vybrat pětici knih, které stojí za přečtení, skutečně nebylo snadné. Ty, jež se do našeho výběru dostaly, nesou důležité poselství: ženy jsou silnější, než se může zdát. Kdy jindy si ho připomenout než právě na MDŽ.

Dcery nové doby: Carmen Korn

Německo 20. století pohledem žen

Netřeba diskutovat, jak divoké 20. století v Evropě bylo. Jaký je ale pohled na dějinné události optikou ženy? Henny, Käthe, Lina a Ida se narodily kolem roku 1900 v Hamburku. Každou nějakým způsobem ovlivnily první i druhá světová válka a samozřejmě i události mezi nimi. Liberální Henny přišla o manžela a z druhého muže se stal příznivec nacistů a udavač, Käthe je věrná komunistka, Lina žije s přítelkyní a Ida vyrůstala v rodině bohatého obchodníka a podle toho byla i vychovávaná. Celé vyprávění je navíc protkáno tématem porodnictví minulého století, protože Henny a Käthe pracují jako porodní asistentky na klinice. (Víte, jak se rodilo třeba ve starém Egyptě?) Dcery nové doby jsou trilogie, první díl končící po druhé světové válce vyšel vloni, druhý se očekává letos na jaře.

Foto: Nakladatelství PROSTOR

Prostor 2019, 416 stran, 357 KčFoto: Nakladatelství PROSTOR

Marie a Magdalény: Lenka Horňáková-Civade

Rodové prokletí zvané parchant

Díky za dnešní dobu, kdy u nás nad ženami nevisí stigma svobodné matky. Ve 20. století, zejména v první polovině, patřily matky samoživitelky k nižším sociálním vrstvám a dle společnosti se měly stydět. S hlavou hrdě vztyčenou a posměškům navzdory k tomu ale přistupovaly čtyři ženy jednoho rodu: Marie, Magdaléna, Libuše i Eva. Všechny zůstaly na výchovu dítěte samy, ať už dobrovolně, nebo vlivem životních událostí. Jaké to je, vychovávat dceru v době nacistické okupace, za časů kolektivizace či v temném období normalizace, popisuje kniha Marie a Magdalény.

Foto: Nakladatelství ARGO

Argo 2017, 216 stranFoto: Nakladatelství ARGO

Geniální přítelkyně: Elena Ferrante

Holčičí přátelství na život a na smrt

Existuje přátelství mezi ženami na život a na smrt? Bez lstí a vypočítavosti? A jak moc záleží na tom, jak rozdílné ty dvě blízké osoby jsou? Elena a Lila vyrůstají v chudinské čtvrti v italské Neapoli v 50. letech minulého století. Jedna je divoká, nemá strach z ničeho a nikoho, je nadprůměrně inteligentní, ačkoliv nemá prostor se rozvíjet, a krásná, ale o prvoplánovou krásku nejde. O druhé kamarádce bychom mohli říct, že je ve všech směrech průměrná. Jestli něco obě dvě dívky spojuje, pak je to neustálá rivalita a snaha vyrovnat se té druhé. Provázanost mezi nimi je místy až dusivá a vztah trochu toxický. A ono „nemůžeme být spolu ani bez sebe“ rozhodně neplatí jen pro milostné páry. Tetralogie popisuje přátelství od samého začátku až do pokročilého věku hrdinek, stejně jako jejich životní úspěchy a pády.

Foto: Nakladatelství PROSTOR

Prostor 2018, 1519 stranFoto: Nakladatelství PROSTOR

Žítkovské bohyně: Kateřina Tučková

Staleté tradice síly ženskosti

Nikdy nepodceňujte sílu žen, a to ani tu nadpřirozenou, nebo lépe řečeno, prostými smrtelníky nepochopenou. Na Žítkové v Bílých Karpatech žily po staletí ženy, kterým se říkalo bohyně. Zatímco dnes se toto slovo nadužívá a působí mnohdy spíše posměšně, dříve mělo toto pojmenování jasný důvod. Ženy totiž „bohovaly“, tedy prosily boha o pomoc druhým a samy tomu napomáhaly mastmi a bylinkami, byly to i léčitelky a porodní báby. Jenže ve 20. století jich na Žítkové začalo ubývat. Vlivem společensko-politických nálad. Co se s nimi stalo a kdo vlastně bohyně byly, se snaží zjistit Dora, jedna z rodové linie těchto výjimečných žen. Musí přitom projít archivy jak nacistů, tak StB. A také se vrátit do svého dětství do Starého Hrozenkova, na které nemá nejlepší vzpomínky.

Foto: Nakladatelství HOST

Host 2012, 450 stranFoto: Nakladatelství HOST

Kde zpívají raci: Delia Owensová

Holka z bažiny, kterou není radno podceňovat

Dechberoucí román vás zavede do Severní Karolíny 60. let, do lůna nedotknuté přírody, kterou charakterizují především mokřady a rozmanitá fauna. Zdánlivě začíná jako detektivka, nabízí však mnohem víc než krimi zápletku. Když je nalezeno tělo místního krasavce Chase, podezření padne na Kyu, které nikdo neřekne jinak než holka z bažiny. Postupně odkrýváme její osud od smutného dětství prožitého v samotě bažin přes bouřlivé dospívání, kdy se naplno projevila její divoká krása, až po soudní proces s překvapivým rozuzlením. Příběh lásky a odhodlání si získal miliony (především) čtenářek po celém světě a dočkal se i filmového zpracování.

Foto: Archiv nakladatelství

Jota 2020, 344 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama