Hlavní obsah

Profesionální matka? 10 známek, podle kterých ji poznáte

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být mámou je úžasné, ale občas je to na hlavu. Mateřská může být někdy peklo a představa, jak sedíte v práci zavalená lejstry s naštvaným šéfem za zády, je více než lákavá. Nikoli pro matky profesionálky. Když na ně narazíte, můžete si připadat skoro až neschopně.

Článek

Žijí mezi námi, a když je potkáte, nechce se vám věřit, že jsou z masa a kostí. Nikdy se na své děti nezlobí, nikdy nejsou unavené, nikdy nic nepodcení, na nic nezapomenou. Tohle je 10 známek profesionálních matek, které jsou tak trochu postrachem všech „obyčejných“ maminek. Je to samozřejmě trochu nadsázka, ale možná někoho takového v okolí máte.

1. Kombinovat mateřství s prací? Nikdy!

Rodičovství je poslání, práce na plný úvazek. Dělat, byť třeba jen na pár hodin týdně, něco jiného než pečovat o ratolesti? Nikdy! Je to jejich osobní volba. Problém nastává ve chvíli, kdy se veřejně pohoršují nad ženami, které to mají jinak. Jak může dát takhle malé dítě do školky? Proč si to dítě pořizovala, když se jí o něj stará chůva? Je snad kariéra víc než mateřství? Tyhle řeči tahají za uši.

2. Vaří denně

Vynechat teplé jídlo? Ne! Děti těchto maminek ochutnají bagetu z benzínky pravděpodobně až v osmnácti, protože i kdyby byly tyhle mámy na smrtelné posteli, než vydechnou naposled, vstanou a uvaří super zdravou bio mňamku. Nic proti tomu, zdravě se stravovat je důležité, ale není třeba být extremista. Že zrovna stojíte frontu u stánku s rychlým občerstvením, neznamená, že nejste dobrá máma.

Foto: santypan, Shutterstock.com

Jídlo je jen jídlo a dělat z něj něco víc je královská cesta k poruchám příjmu potravyFoto: santypan, Shutterstock.com

3. Organizovaný volný čas

Od narození plavání s miminky, v roce se přidá cvičení pro batolata, ve dvou zpívánky a ve třech angličtina. Pak tenis, housle, flétna, balet. Profesionální matky s odhodlaným výrazem taxikaří, vozí ratolest z jednoho kroužku na druhý, veškerý volný čas jim vyplní nějakou aktivitou a jen nechápavě kroutí hlavou nad „bezprizorními“ dítky na pískovišti.

4. Nervy pod kontrolou

Snažíte se, s hlavou vztyčenou snášíte výlevy dětského vzteku, až přijde chvíle, kdy vám rupnou nervy a vy ratolest třeba plácnete nebo na ni zvýšíte hlas. Tak to nejste profesionální matka, protože ta má nervovou soustavu vždy pevně pod kontrolou. Až člověk přemýšlí, jestli je to člověk, nebo spíš robot.

5. Knihy o výchově mají v malíku

Možná dokáže udržet nervy na uzdě, protože má na každou situaci nastudovanou nějakou výchovnou metodu. Jakmile se totiž dozvěděla, že je těhotná, začala studovat. Veškeré knihy o výchově má v malíku, pravidelně pročítá maminkovské weby a je pravděpodobné, že velmi ráda poradí všem, kdo si nejsou tak jistí v kramflecích. Bez ohledu na to, zda o její rady stojí.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Mít dítě není ani těžké, ani lehké. Je to normální a nemá cenu z toho dělat věduFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

6. Nikdy nezapomenou

Profesionální maminka nikdy nezapomene, že je dnes ve školce hromadné focení, a den předtím vezme ratolest k holiči a přežehlí jí slavnostní obleček. Nikdy se jí nestane, že by teprve ráno před školou zjistila, že dnes děti jely na výlet a ona jde pozdě. Tahle máma má místo mozku kalendář a výkonný počítač k tomu. Normální člověk až bledne závistí.

7. Poctivě vyrábějí

Je potřeba přinést na vánoční besídku nějaké cukroví? Profesionální máma ho upeče, přinést kupované by znamenalo potupu. Ve školce je maškarní? Maska se doma poctivě vyrábí, samozřejmě za vydatné pomoci dítka, protože je to součást jeho výtvarného rozvoje. Profesionální matka si věci neusnadňuje, to dělají jen obyčejní lidé z masa a kostí.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Pořádná oslava narozenin je pro některé rodiny věc prestižeFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

8. Profesionální oslavy narozenin

Pozvat dítěti pár kamarádů, koupit narozeninový dort a pak jim nechat volnou zábavu? Kdepak! Dítko, jehož maminka je profesionálka, se každý rok může těšit na gigantickou party. Nechybějí pozvánky, upomínkové balíčky pro gratulanty, cukrová vata, klaun, výzdoba. Agentury na pořádání dětský oslav se třesou strachy před touhle konkurencí.

9. Milují dětské akce

Většina žen má dost starostí s vlastními dětmi, takže hromadné školkové či školní akce je dost vyčerpávají. Dlabání dýní, zdobení perníčků, výroba zvířátek z kaštanů a to vše ve společnosti dalších čtyřiceti školkáčků? Mámy se v noci budí děsem, profesionální maminky nemohou dospat vzrušením. Ty tyhle akce totiž milují!

10. Žádné osobní plány

Kde se vidíte třeba za rok, dva či pět? Chcete povýšit v práci? Vystudovat vysokou školu? Naučit se španělsky? Když se na tohle zeptáte profesionální maminky, nejspíš se veškeré její plány a touhy budou točit jen kolem dětí. Připravím Honzíka na přijímačky na gymnázium. Pořídíme si třetí dítko. Skočím si na kurz šátkování.

Každý to dělá po svém, ale ne každému se to líbí. Ať žijí nevyžádané rady pro těhotné a čerstvé matky!

Reklama

Načítám