Hlavní obsah

Výběr filmů podle skutečných událostí: Co bylo v pozadí?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Některé filmy jsou výplodem fantazie scenáristy a jiné zase napsal sám život. Ty bývají o poznání mrazivější, a když se dobře natočí, nechávají diváky v úžasu, co všechno je v lidském životě možné. Jaké skutečné příběhy stály v pozadí slavných snímků?

Článek

Filmy podle skutečných událostí většinou nebývají úsměvné komedie, ale rozpracovávají silná témata a životní dramata. Mnohdy je v nich leccos upraveno, ale základní příběh a děj zůstávají zachovány. Tohle jsou opravdu silné snímky.

Bohemian Rhapsody (2018) 

Ve filmu o frontmanovi slavné kapely Queen je sice celá řada odchylek od reality, ale to u snímků, které nejsou dokumentem, zkrátka bývá. Nesedí například to, že Freddie Mercury (✝45) se ve filmu dozví, že má AIDS před slavným koncertem Live Aid. Ve skutečnosti to tou dobou věděl už dva roky.

Nicméně film nabízí strhující podívanou, která vás provede hudebníkovým životem přes jeho drogové řádění až na samotný konec. Režírovali ho Bryan Singer (54) a Dexter Fletcher (54).

Foto: Profimedia.cz

Hlavní role se ujal Rami Malek (39) a vypadal i hrál věrohodněFoto: Profimedia.cz

Útěk do divočiny (2007) 

Příběh amerického dobrodruha a tuláka Christophera McCandlesse (✝24) zpracovává film Útěk do divočiny režiséra Seana Penna (59). Když mladý muž dokončil v roce 1990 studium na univerzitě, daroval většinu svých peněz na charitu a vydal se na dvouletou cestu po USA směrem na Aljašku.

Na stezku Stampede Trail ovšem vyrazil s minimem zásob, protože chtěl dále žít z darů přírody. To se mu stalo osudným a jeho tělo bylo následně nalezeno v opuštěném autobusu. Mladík, který po sobě zanechal deník, zemřel hladem.

Foto: Profimedia.cz

Mladého odvážlivce si zahrál Emile Hirsch (35)Foto: Profimedia.cz

Chyť mě, když to dokážeš (2002) 

Další snímek už je o poznání optimističtější a peripetie podvodníka jménem Frank Abagnale mladší (72) jsou často vlastně docela úsměvné. Když si ovšem uvědomíme, že Frank Abagnale skutečně žije (je mu 72 let) a falšováním šeků si namastil kapsu, už to tak vtipné není. Na druhou stranu následně přispěl k vyvinutí řady bezpečnostních prvků na ochranu šeků a bankovek před paděláním.

Během své podvodnické kariéry se vydával za pilota, lékaře i právníka. K jeho zatčení došlo v roce 1969 a z vězení byl propuštěn v roce 1974 pod podmínkou, že bude úřadům pomáhat v boji s podvodníky. Film režíroval Steven Spielberg (73).

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio (45) jako Frank AbagnaleFoto: Profimedia.cz

Pianista (2002) 

Co se týče filmů podle skutečných příběhů, oblíbeným tématem režisérů bývá válka, první nebo druhá světová. Ze života Wladyslawa Szpilmana (✝88) vychází snímek Pianista režiséra Romana Polanského (86). Wladyslaw Szpilman byl polský pianista a hudební skladatel židovského původu.

I díky komponování vlastních písní byl ve své době velmi populární. Jenže pak přišla válka a jakožto Žid byl Szpilman pronásledován. Ovšem s pomocí dobrých lidí se vyhnul deportaci do vyhlazovacího tábora v Treblince. Musel se ale skrývat. Zemřel v roce 2000 v úctyhodném věku 88 let.

Foto: Profimedia.cz

Adrien Brody (47) získal za hlavní roli OscaraFoto: Profimedia.cz

Metanol (2018) 

Podle skutečných událostí je i dvoudílné české televizní drama Metanol, které se týká takzvané metanolové aféry z roku 2012. Pojednává o tom, jak alkohol vyrobený ze směsi etanolu a jedovatého metanolu v Česku zabíjel a věnuje se zejména lidem, kteří měli aféru na svědomí.

Deset obviněných bylo v roce 2014 odsouzeno, z čehož dva si od soudu odnesli doživotí za namíchání otravné směsi.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu si zahráli například Martin Finger (49) nebo Vasil Fridrich (44)Foto: Profimedia.cz

Smrt stopařek (1979) 

Tak trochu archivní je počin režiséra Jindřicha Poláka (✝78), který se věnuje vrahovi stopařek. Ve filmu se jmenuje Charvát, ale snímek vychází z příběhu Slováka Miroslava Somory (✝34), který v roce 1976 nabídl dvěma stopujícím studentkám, že je sveze. Následně je pobodal, jednu znásilnil, obě zabil a jejich mrtvá těla pohodil na skládce u Valašských Kloubouků. V té době byl ženatý a měl tříměsíční dceru. Policii ovšem nečinilo velké potíže ho vypátrat.

Ve filmu je to trochu jinak – vrah nemá rodinu a pokusí se utéct do zahraničí při dramatické honičce spolu se synem paní bytné. Za své činy byl Somora popraven.

Foto: Profimedia.cz

Ve Smrti stopařek se objevily Dagmar Patrasová (64) a Jana Nagyová (61)Foto: Profimedia.cz

A teď se ještě můžete otestovat, jestli se vyznáte v legendárních českých filmech. Od Samotářů až po Sněženky a machry.

Reklama