Hlavní obsah

Čtení z modřin: Za častým výskytem může být dieta, cukrovka i leukémie

Foto: Tharnapoom Voranavin, Shutterstock.com

Foto: Tharnapoom Voranavin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modřina na koleni možná bolí, ale netřeba se jí znepokojovat – jestli si dokážete vybavit, kde jste k ní přišli. A pokud těch modřin a modřinek nemáte v poslední době po těle víc.

Článek

Určitě jste si už udělali nehezkou modřinu. Vznikne snadno: po tupém úderu se poškodí cévní stěna a ve tkáni se nahromadí uniklá krev. Krom toho, že podlitina vypadá neesteticky a na omak bolí, si z ní asi hlavu moc neděláte. Zpozornět byste ale měli, jestliže se vám objevují modřiny pravidelně, v hojném počtu a vy netušíte, kde jste k nim přišli.

Příčina první: Diety a nedostatek vitaminů

Pro zdravou strukturu cévní stěny je důležitý zejména vitamin C, který najdete třeba v brokolici, petrželi či paprice, a vitamin A – hledejte ho v rybím tuku, játrech či kapustě. Vsaďte také na vitamin E, na který jsou bohaté ořechy, ovesné vločky či avokádo.

Navyšte rovněž vitamin K. „Ten můžete tělu dodat zelenými částmi rostlin listové zeleniny, jako je kapusta, květák, zelí, špenát, hrách a kadeřávek. Dále se nachází v mase, játrech, rostlinných olejích, jahodách, šípku a pistáciích,“ doporučuje Ing. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka Světa zdraví.

Nejde jen o to, kolik vitaminů přijmete, ale i kolik jich organismus dokáže absorbovat. Například „káčko“ se špatně vstřebává v případě, že hůře snášíte lepek. „Jeho nedostatek  se vyskytuje také u lidí s onemocněním jater nebo se střevními chorobami, při nichž je porušeno vstřebávání tuků. Hodnoty vitaminu K mohou poklesnout i při užívání antibiotik,“ dodává odbornice.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Pestrá strava plná vitaminů chrání cévní stěnu před oslabenímFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Hlídejte si i vitaminy, které mají vliv na poruchy srážlivosti krve, zejména vitamin P – rutin. „Mezi přírodní zdroje rutinu patří pohanka, otruby, ovesné vločky, luštěniny, jablečné slupky, listová zelenina nebo čaj,“ vyjmenovává Monika Bartolomějová.

Srážlivost krve ale ovlivňují i různé diety, zejména ty, které omezují příjem bílkovin – hlídat by se proto měly i vegetariánky. Při nedostatku proteinů v krevním oběhu může docházet nejen ke vzniku modřin, ale i k otokům, protože krevní tekutina prosakuje do okolních tkání.

Příčina druhá: Cévy nejsou fit

Nepomůže-li úprava jídelníčku, napoví vám vyšetření krve. Příčinou četného výskytu modřin může být oslabená cévní stěna, porucha srážlivosti krve nebo nemoci, které ovlivňují množství krevních destiček. Důležitá je i rodinná anamnéza – má-li někdo v rodině křečové žíly nebo hemofilii, tedy poruchu srážlivosti krve, můžete jimi trpět také, jde totiž o dědičná onemocnění.

Příčina třetí: Opalování a špatná péče

Problém nemusí tkvět jen v cévách, ale i v kůži. Přehnané opalování i časté spálení od slunce pokožku značně oslabuje a ta je potom k tvorbě podlitin, ale i různých pigmentových skvrn náchylnější. Kvalita pleti se rovněž snižuje s věkem, proto vsaďte na vhodnou kosmetickou péči.

Příčina čtvrtá: Menopauza

Výčet negativních projevů, které mohou provázet menopauzu, je sáhodlouhý a patří mezi ně i problémy se srdcem a cévami. „Do menopauzy jsou ženy chráněny ženskými pohlavními hormony, po menopauze však tato ochrana skončí. Ve vyšších věkových skupinách jsou v počtu onemocnění a úmrtí na nemoci srdce a cév dokonce na vedoucím místě,“ upozorňuje docent MUDr. Jan Piťha, CSc., z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražském IKEMu.

S úbytkem estrogenu cévní stěna křehne a můžete být po čtyřicítce náchylnější nejen k závažným srdečně-cévním onemocněním, ale také právě ke vzniku modřin. Boj proti nim prospěje i celkovému zdraví. „Není nutné diskutovat o tom, že byste neměli kouřit, měli mít pod kontrolou váhu a obvod pasu, přiměřeně se hýbat a jíst vyváženou stravu bez obsahu většího množství rizikových živin,“ doplňuje Jan Piťha.

Foto: triocean, Shutterstock.com

Přílišné opalování vede k poruchám kůže, které se projevují mimo jiné i snadnější tvorbou modřinekFoto: triocean, Shutterstock.com

Příčina pátá: Hlásí se játra nebo ledviny

Výskyt modřin může upozornit na nefungující játra, typické jsou pro jaterní cirhózu. Na játra se zaměřte, jestliže se vám nejen často dělají modřiny, ale trpíte i na krvácení z nosu nebo extrémně silnou menstruaci. Nefungující ledviny zas vylučují z těla nadměrné množství bílkovin, tím je jich v krvi nedostatek a cévní stěna nemůže správně fungovat.

Příčina šestá: Cukrovka či leukémie

Hromadu modrých skvrn bohužel dokážou na těle vykresIit i ta nejzávažnější onemocnění. Vévodí jim zejména leukémie, tedy nádorové onemocnění krvetvorby. Příčinou může být i nádor mozku nebo cukrovka, pro kterou je typické, že se modřiny nejen často dělají, ale také se špatně a dlouho hojí. Každá taková abnormalita by vás rozhodně měla co nejdříve dohnat na lékařské vyšetření.

Trpíte na modřiny?

Reklama

Načítám