Hlavní obsah

Snižuje krevní tlak, cholesterol i tuk v těle! Dáte si také zelený zázrak?

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už ve formě tmavě zelených tabletek, nebo hladkého prášku, chlorella je doslova hitem posledních let. Přičítají se jí intenzivní účinky na lidský organismus, proto je třeba myslet i na negativní stránky užívání.

Článek

Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která je jednou z prvních nejjednodušších forem života na naší planetě. Má nejvyšší koncentraci chlorofylu v rostlinném světě (3 až 5 %), přičemž třeba listová zelenina ho obsahuje méně než půl procenta. Ne nadarmo se zelenému rostlinnému barvivu přezdívá tekuté slunce – chlorofyl totiž umí v těle zvyšovat hemoglobin, což podporuje přenos kyslíku. A ten je pro lidi doslova nositelem života, protože dovede regenerovat a zpomalovat proces stárnutí.

Účinný čistič krve? Ano!

„Z důvodu zelené barvy je chlorella v tradiční čínské medicíně řazena mezi potraviny vhodné pro játra a srdce. Obsažený chlorofyl má antibakteriální, protizánětlivé, krvetvorbu podporující a detoxikační účinky. Po atomovém výbuchu v Hirošimě a Nagasaki se zjistilo, že lidé, kteří pojídali tyto zelené řasy, měli menší intenzitu příznaků a rychleji se zotavovali, neboť byli schopni vylučovat radioaktivní látky ze svého organismu. Svou roli v tom sehrála i tradiční japonská strava s fermentovanými sójovými výrobky, jako je miso, natto či tempeh. Také se ukázalo, že v oblastech s největším průmyslovým znečištěním výrazně pomáhají lístky mladé naklíčené brokolice k vylučování toxických látek z těla, pokud se jedí denně a v dostatečném množství,“ vysvětluje účinky zelené stravy MUDr. Ludmila Bendová z Kliniky Pivoňka.

Foto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock.com

Chlorella dovede z těla odstranit těžké kovy, jako jsou rtuť, kadmium, arzen či olovo, dále polychlorované bifenyly a další kontaminantyFoto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock.com

Detoxikační účinky potvrzuje i výživový specialista Ing. Martin Škába: „Na to, že jde o jednobuněčnou řasu o velikosti přibližně dva až deset mikronů, dovede v obrovské míře detoxikovat organismus. Její molekulární struktura totiž umožňuje vazbu na kovy, chemikálie a některé pesticidy.“ Máte-li například staré amalgámové zubní výplně, může právě chlorella účinně redukovat rtuť, která se do organismu dlouhodobě uvolňuje. Odbourávání hliníku pak prospívá v léčení Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Ideální na hubnutí a udržení váhy

„Studie v Japonsku ukázaly, že chlorella může snižovat procento tělesného tuku a být tak užitečná při boji proti obezitě a cukrovce. Může také pomoci snížit cholesterol a vysoký tlak. Díky pozitivnímu účinku na střevo a ochraně jater pomáhá čistit krev. Metabolický odpad se tak mnohem účinněji odvádí z tkání,“ dodává Martin Škába.

Chlorella je řazena mezi superpotraviny, a NASA dokonce studovala její využití ve vesmíru na mezinárodní kosmické stanici. Obsahuje totiž všechny důležité živiny, které lidské tělo potřebuje: kompletní bílkoviny, všechny vitaminy skupiny B, vitamin C a E, minerály (zinek a železo) i esenciální mastné kyseliny.

Může mít i stinné stránky

Intenzivní vliv na organismus je však třeba mít pod kontrolou. „Zelená řasa obsahuje velké množství železa. Ženy ho ztrácejí při cyklickém krvácení, ale u mužů může být zvýšená hladina železa problémem,“ upozorňuje Martin Škába. Dlouhodobý nadbytek tohoto prvku může poškodit játra, klouby i srdce. Obezřetnost v užívání doporučuje i Ludmila Bendová: „Chorella je jistě cennou součástí stravy, ale všeho s mírou. Byly pozorovány nežádoucí účinky, jako je dna a ledvinové kameny, zažívací obtíže, průjmy a nadýmání. Jedná se totiž o potravinu pročišťující, a tedy chladné povahy. Není proto ideální pro zimomřivé osoby, které lehce chytají nachlazení.“

Dodejme, že vitamin K obsažený v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve. Užívání by měli konzultovat s lékařem i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu a také jedinci citliví na jod. Uvážlivý přístup se doporučuje i pacientům s autoimunitním onemocněním (lupus, artritida).

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Prášková forma se skvěle (s)chová v jakémkoli smoothieFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Vybírejte pečlivě a nepřehánějte to

Pro důkladný detox je důležité postupné „nabíhání“, tedy začínat s menšími dávkami a pozorovat reakce. Začervenání, svědění nebo fleky na kůži nemusejí být hned znakem alergie – tělo se čistí a dává to najevo pokožkou. Denní dávka u dospělého by neměla přesáhnout 5 gramů nebo 20 tablet denně (ve třech dávkách), děti od tří let mohou užívat jednu až tři tablety denně. Vždy dobře zapít, nejlépe pramenitou vodou. Vitaminové preparáty, zvláště pak céčko, užívejte alespoň s hodinovým odstupem, stejně jako ostatní předepsané léky.

A ještě jeden důležitý poznatek: buňky chlorelly mají pevnou vnější membránu, takže je lidský organismus nedokáže vstřebat, a proto se při zpracování řas využívá procesu narušení buněčné stěny. Řasa, která takto ošetřena nebyla, je v organismu účinná jen minimálně, takže je dobré se u prodejce na metodu zpracování vždy informovat.

Máte zkušenosti s užíváním zelených řas? Napište nám!

Související témata:

Načítám