Hlavní obsah

Starý cukrovar prošel kouzelnou proměnou. Pro mladého muže ideál!

Foto: Standard Studio (14x)

Dřevěné trámy odkazují na dlouhou historii loftu, s moderními materiály skvěle souzní

Cukrovar z 18. století stojící na břehu amsterdamského kanálu se proměnil v moderní loft pro mladého muže. Zub času se na interiéru neblaze podepsal, byla proto potřeba kompletní rekonstrukce.

Článek

Procházka centrem nizozemského Amsterdamu je díky úžasné architektuře vždy pohlazením pro oko. „Atmosféru tohoto místa mám moc rád, často jsem se tudy toulal a přemýšlel, jak asi ty staré domy vypadají uvnitř,“ říká muž, kterému se časem jeho touha nahlédnout dovnitř vyplnila, když si v roce 2014 jeden z loftových domů pořídil. A nadšení byli i architekti ze Standard Studia, kteří se měli o zařízení jeho nového domova postarat.

Budova stará čtvrt tisíciletí

Historie typického domu u kanálu Bloemgracht sahá až do roku 1752, původně tu fungoval cukrovar. O více než 250 let později tu architekti a majitel, mladý makléř, našli několik malinkých pokojů bez zřejmých funkcí, ve všech místnostech „strašily“ podhledy a vše bylo zakryté sádrokartonem. „Naším úkolem bylo vytvořit přesný opak, tedy otevřenou dispozici se skutečným loftovým nádechem,“ říká Jurjen van Hulzen, spoluautor návrhu.

Velkorysá 150metrová výměra loftu si přímo žádala znovuotevření a celkové provzdušnění, bylo tedy třeba přistoupit ke kompletní renovaci. „Loft jsme absolutně vykuchali a dali mu nový svěží vzhled, historické kouzlo ale zůstalo zachováno. Napomáhají tomu třeba nádherné dřevěné trámy, které do prostoru vnášejí hřejivý a až nostalgický pocit a v kombinaci s moderním designem vytvářejí překvapivou harmonii,“ říká Wouter Slot, druhý z architektů.

Foto: Archiv studia

Kuchyně je vyrobena z matné oceli, kterou doplňují mramorové povrchy (Eginstill)

Strohé materiály, výrazné dekorace

Materiály, které při rekonstrukci a zařizování použili, měly být především velmi jednoduché. Šlo v první řadě o beton, olejovaný dub a za tepla válcovanou ocel. V příjemném kontrastu s těmito strohými prvky jsou pak svěží zeleň a květiny za okny i výrazná umělecká díla rozmístěná na zdech.

Foto: Archiv studia

Také u baru použili matnou ocel a mramorový povrch, stejně jako v kuchyni i zde jsou kožené stoličky

V přední části domu, odkud je výhled na kanál Bloemgracht, tedy takzvaný „Květinový kanál“, navrhlo duo architektů obývací pokoj, v mezonetové části je pak bar a jídelní část. Kuchyni nechali vyrobit z matné oceli, kterou zdobí luxusní mramorové povrchy a doplňují špičkové vestavné spotřebiče. Z druhé strany kuchyňské linky pak umístili prostornou šatnu a koupelnu se dvěma sprchami.

Foto: Archiv studia

Zde tráví majitel čas se svými přáteli

Relaxační zóna i vana v ložnici

Další multifunkční celek se nachází v rohu při vstupu do domu a obsahuje saunu, spa, sprchu a toaletu. Zbytek prostoru vyplňuje ložnice s pracovnou, kde rovněž stojí samostatná vana slibující před ulehnutím do postele dokonalou relaxaci. Mohutná černá skříň, která symbolizuje rozevřenou knihu, ukrývá kromě postele i knihovnu. Tento na míru vyrobený kus nábytku má v sobě integrované posuvné dveře, kterými lze v případě potřeby ložnici kompletně odclonit.

Foto: Archiv studia

Mohutná černá stěna a skříň v jednom ukrývá knihovnu a posuvné dveře, s jejichž pomocí je ložnici možné uzavřít

Jednotlivé zařizovací předměty jsou vyrobené buď na zakázku, nebo zakoupené u společnosti Modern Vintage, která se specializuje na vyhledávání a prodej ikonického designového nábytku. Od nich pochází třeba vintage křeslo z 60. let minulého století v ložnici, v němž si majitel užívá zasloužený odpočinek po vyčerpávajícím pracovním dni.

Výsledkem téměř ročního úsilí je okouzlující loft, který nezapře původní charakter budovy, ale zároveň září novými prvky.

Foto: Archiv studia

Malý výklenek v místnosti slouží jako pracovna, po žebříku vystoupá majitel do malé pozorovatelny

Co říkáte na proměnu cukrovaru? Líbí se vám použitý vintage nábytek?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama