Hlavní obsah

Čtyřleté dítě se vozí v kočárku: Je to normální?

Foto: Thinkstock

Co si myslíte o rodičích, kteří vozí čtyřleté děti v kočárku?Foto: Thinkstock

Reklama

Vaše dítě už dávno není miminko a i z batolecího věku už vyrostlo před nějakou dobou. Přesto vám ale doma pořád v pohotovosti postává kočárek. Děláte dobře, když svého čtyřleťáka ještě pořád vozíte?

Článek

Iveta má dvě děti, holčičku a kluka. Z dcery bude už za pár týdnů prvňačka, synovi byly v květnu čtyři roky. Když rodina vyráží na nákup do supermarketu nebo třeba na delší výlet, cestují s kočárkem.

„Pokud jdeme na hřiště nebo třeba jen na roh do večerky, samozřejmě jde syn pěšky. Osvědčilo se mi ale brát kočárek na dovolenou, na výlety nebo když jdeme na větší nákup. Syn si posedí, odpočine, a když v kočárku být nechce, položím tam místo něho batoh,“ přiznává Iveta.

Se starší dcerou tak dlouho kočárek nepoužívala, jednoduše proto, že tlačila kočár se synem. „Mně to přijde pohodlné, ale kamarádky to vždy znovu udiví,“ doplňuje Iveta s tím, že jak dlouho bude ještě na chodbě kočár postávat, neřeší.

Foto: Thinkstock

Lenost rodičů se nedá zaměňovat s ničím. Takhle velké děti omlouvá jen chorobaFoto: Thinkstock

Kočárkem omezujete pohyb, řeč i svaly

Vozíte dítě, které by možná mnohem radši objevovalo svět a pobíhalo kolem, v kočárku proto, že mu chcete kdykoli dopřát odpočinek nebo si sami chcete oddychnout a chvíle, kdy si v klidu posedí, si užíváte? Ne že by vození v kočárku vaše čtyřleté dítě přímo ohrožovalo, k ničemu prospěšné mu ale není.

Odpovězte si upřímně na otázku: proč kočárek i pro čtyřleté dítě používáte? Opravdu proto, aby si mohlo odpočinout, nebo jste pohodlní a vyhovuje vám, že dítě nikam neutíká a nemusíte se za ním honit?

Nepoznává svět– „Každé malé dítě potřebuje objevovat život kolem sebe, potřebuje dovádět, pobíhat, hrát si. Jakékoli omezování dítěti škodí. Osobně si myslím, že čtyřleté dítě nebude chtít v kočárku zůstat dlouho, ale pokud ho do něj rodiče prostě zafixují, dítěti v podstatě brání v přirozeném rozvoji a vývoji,“ míní dětská lékařka Hana Cabrnochová s tím, že by rodiče, byť je to někdy náročné, dítě měli naopak pohybu stimulovat.

Vychováváte lenocha – Pokud vaše dítě nemusí po svých ujít ani metr navíc a při každé delší cestě ho vezete v kočárku, nedivte se, že se mu nic nechce. Nepodněcujte zbytečně potomka, dítě má běhat o hýbat se.

Foto: Thinkstock

Navykejte deti od malička k pohybu, nepěstujte v nich pohodlnost!Foto: Thinkstock

„Dítě přebírá návyky od rodičů, pokud je rodina aktivní a tráví čas sportem nebo v přírodě, asi neposadí dítě do kočárku. Pokud naopak ve volných chvílích celá rodina sedí u televize nebo počítače a rodiče chtějí mít co nejvíc klidu, dítě nevidí, že by pohyb byl důležitý. Rodiče dítěti vytvářejí návyky, které si nese do života,“ poznamenává Hana Cabrnochová. Doplňuje, že dlouhodobé sezení navíc není dobré pro vývoj dětské páteře a svalů.

Nepopovídá si – Napadlo vás někdy, že když si dítě usadíte do kočárku a pohodlně s ním doputujete do cíle, nemusíte spolu za celou dobu vlastně vůbec promluvit?

Ve většině golfek přece sedí dítě zády k vám, ke každé větě abyste se skláněli a obcházeli kočár. Někteří lékaři proto poznamenávají, že pokud je čtyřleté dítě voženo v kočárku systematicky, chybí mu slovní kontakt s rodičem, nemohou si společně ukazovat, co kolem sebe vidí, komentovat zdánlivé banality a rozvíjet tak řeč. A víte, jak vlastně s řečí u dětí pracovat?

Posměch kamarádů – Říká se, že děti jsou kruté a žádnou jinakost druhému neodpustí. Čtyřletí sice neubližují slovem úmyslně, ale nevinnou poznámkou pronesenou na adresu stejně starého kamaráda nebo spolužáka v kočárku zasáhnout mohou. „Jedno dítě vozili rodiče skoro až do třídy a ostatní děti prostě měly kočár spojený s miminky. Takže tomuhle chlapečkovi začaly říkat naše miminko. Nemyslely to zle, ale jemu se to velmi nelíbilo,“ říká učitelka v mateřince Kateřina.

Vozíte čtyřleťáka v kočárku? Nechte ho raději běhat a objevovat svět.

Reklama

Načítám