Hlavní obsah

Cuketové karbanátky jinak: Bez smažení a bez mouky!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Máte chuť na něco dobrého, se sýrem a ideálně i vonícího po česneku, ale zároveň si hlídáte linii? Máme pro vás řešení: cuketové kostky, které jsou skvělé i bez mouky a smažení!

Článek

Chystáte posezení s přáteli, máte nadúrodu cuket nebo prostě jen přemýšlíte, co nového uvařit? Zkuste pečené cuketové kostičky (pro exaktnější povahy spíše kvádříky) se sýrem. Lehce křupou po mandlích, voní po česneku a jsou krásně vláčné.

Cuketové karbanátky bez mouky

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete: 1 kg cukety, sůl, 3 stroužky česneku, pepř, 1 vejce, 90 g mandlí, 60 g parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano), olivový olej

Postup: Neoloupané cukety najemno nastrouhejte, prosolte 1–2 lžícemi soli a nechte 15 až 20 minut odležet, aby pustily šťávu. Co nejvíce tekutiny pak vymačkejte (ale nevylévejte ji, můžete v ní třeba uvařit těstoviny) a cuketu smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, mletými mandlemi a sýrem. Na olejem potřený plech nebo pečicí papír pak tvarujte asi 1 cm vysoké kostičky, placičky nebo třeba kvádříky a pečte je asi půl hodiny při 180 °C. Pro lepší chuť je můžete před pečením pokapat troškou oleje.

Podávejte jen tak jako chuťovku nebo se salátem a šťouchanými bramborami jako hlavní chod.

Tip: Hmotu můžete zahustit i hrstí jemně mletých ovesných vloček (klidně s nimi nahraďte část mandlí), dochutit bylinkami (oregano, tymián, provensálské) nebo doplnit o kostičky uzeného.

Máte tip na nějaké zdravější mlsání k vínu nebo televizi?

Reklama

Načítám