Hlavní obsah

Cuketové hody: Upečte si cukeťáky, chlebíček a neskutečnou bábovku!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vaše zahrada v obležení monstrózních cuket nebo jste jen opět neodolali akci v supermarketu a pořídili si této zeleniny více, než je zdrávo? Nevadí, do dnešních šťavnatých receptů ji hravě upotřebíte.

Článek

Pašování cukety do téměř jakéhokoli pokrmu zná v sezoně asi každý pěstitel, kterému se tahle šťavnatá zelenina rozrostla více, než očekával. Já už z ní dělám i koprovku (což se mí rodinní příslušníci nesmějí nikdy dozvědět), a tak jsem se vysloveně těšila, až se pustím do dnešních receptů.

Začneme zdravější variantou cukeťáků (upečeme je v troubě s vločkami místo mouky), pokračovat budeme sýrovým chlebíčkem, který je báječný jako slané pohoštění i jako příloha třeba k zeleninové polévce, a jako dezert si dáme božsky vláčnou perníkovou bábovku. Vše samozřejmě se základem z cukety!

Ovesné cukeťáky z trouby

Na 10 placiček potřebujete: 1 kg cukety, sůl, ¾ hrnku (1 hrnek = 250 ml) jemně mletých ovesných vloček, 2 vejce, 1/3 hrnku strouhaného sýra (Gran Moravia, parmezán, Grana Padano), majoránku, pepř, 6 stroužků česneku, sádlo nebo olej

Foto: Eva Malúšová

Zdravější varianta bramboráků je úplně stejně návyková jako její smažená bramborová předlohaFoto: Eva Malúšová

Postup: Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, pořádně posolte a nechte minimálně 15 minut odležet. Mezitím smíchejte všechny zbývající ingredience kromě tuku: vločky (jestli neseženete mleté, jednoduše je rozmixujte), vejce, sýr, lžičku majoránky, pořádnou porci čerstvě mletého pepře a prolisovaný česnek. Cuketu pak přes sítko rukama co nejvíce vymačkejte (vodu můžete použít třeba na uvaření těstovin s cuketou), aby byly placičky pěkně křupavé a ne mazlavé, a vmíchejte k vločkové směsi. Nepřilnavý plech nebo pečicí papír potřete sádlem (co si budeme povídat, čím více ho bude, tím lepší placičky budou…) nebo pokapejte olejem a lžící anebo rukama tvořte 1–1,5 cm tlusté placičky. Pečte asi 20 až 30 minut při 190 °C dozlatova.

Tip: Máte raději „poctivější“ chutě? Klidně cukeťáky připravte s bílou moukou a smažené – inspirujte se naším osvědčeným videoreceptem na smažené cukeťáky.

Cuketový chlebíček se sýrem a pažitkou

Potřebujete: 50 g másla, ½ lžičky soli, lžičku sladké papriky, lžičku tymiánu, lžičku sušeného česneku, 1 vejce, hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, lžičku jedlé sody, hrnek strouhané cukety, 150 g sýra (čedar, ementál, gouda), hrst pažitky

Foto: Eva Malúšová

Vláčný chlebíček kombinuje ověřené trio cukety, sýru a tymiánuFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Cuketu nastrouhejte najemno a nechte chvíli pustit šťávu. Máslo utřete se solí, paprikou, tymiánem, česnekem a vajíčkem. Postupně pak vmíchejte i podmáslí, mouku, jedlou sodu, rukama vymačkanou cuketu, nastrouhaný sýr (hrst si nechte na posypání) a pažitku. Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy na srnčí hřbet, posypejte zbývajícím sýrem a dejte asi na hodinu péct (nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá).

Chlebíček je skvělý jen tak k vínu nebo s krémovou zeleninovou polévkou jako kompletní večeře.

Tip: Jestli máte opravdu velké cukety, vydlabejte z nich nejdřív měkký vnitřek se semínky.

Perníková cuketová bábovka

Potřebujete: ¾ hrnku přírodního cukru nebo medu, ¾ hrnku slunečnicového oleje, 3 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce holandského kakaa, ¼ lžičky soli, lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 1 hrnek žitné mouky, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 hrnky strouhané cukety (2–3 menší kusy), 80 g vlašských ořechů

Na polevu: malou lžičku instantní kávy, lžíci rumu, 4 lžíce cukru moučka, lžíci mléka nebo vody

Foto: Eva Malúšová

Díky cuketě a žitné mouce vydrží bábovka dlouho vláčná a nikdo přitom neuhodne, z čeho je. Otestováno na redakci!Foto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Olej s cukrem prošlehejte, vmíchejte vajíčka, vanilku, kakao, sůl, skořici a zázvor a poté zapracujte i obě mouky a kypřicí prášek. Těsto se může zdát suché, ale jak do něj vmícháte oloupané a najemno nastrouhané cukety, konzistence bude tak akorát. Po cuketě přidejte i nahrubo nasekané ořechy a těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte asi hodinu (nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá). Nechte 20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte. Kávu rozpusťte v rumu, přidejte cukr a podle potřeby trošku mléka nebo vody. Polevu nechte trochu zatuhnout a poté s ní polijte vychladlou bábovku.

Tip: Jestli se vám nechce čekat hodinu na upečení bábovky, těsto rozetřete na plech a upečte ho jako řezy – stačí jim půlhodinka.

Jaký je váš recept na zpracování přemíry cukety?

Reklama

Načítám