Hlavní obsah

Cukr a bič aneb 5 způsobů, které vás přinutí pravidelně cvičit. Co zabere na vás?

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Reklama

Kolikrát jste začínala cvičit od prvního dne v měsíci? A od následujícího pondělí? A jak jste na tom s novoročními předsevzetími? Ne nadarmo se říká, že začátky jsou nejhorší – a u cvičení to platí dvojnásob. Víme, jak se slabou vůlí bojovat a co by vám mohlo pomoct k tomu, abyste tentokrát opravdu cvičit začala!

Článek

Žehlení, vaření, uklízení, schůzka s kamarádkou, nebo snad dávají v televizi skvělý film, který chcete už tak dlouho vidět? Ať už je to jakákoli výmluva, vždy se nějaká „rozumná“ najde. Donutit se začít je na celém procesu to úplně nejtěžší. Když ale prvotní nechuť překonáte, máte vyhráno! Přestanete ho vnímat jako nutnost, ale naopak jako zábavu a druh odpočinku.

Zmanipulujte sebe sama

Zásadní chybou při snaze začít se pravidelně hýbat je negace a nechuť ke konkrétnímu pohybu. Proč byste to vlastně měla dělat? Proč dobrovolně trávit čas v upocených posilovnách, a ještě za to platit? Pokud máte na fitness centra podobný názor, pak tam nechoďte. Přesvědčte se k něčemu příjemnějšímu. Začněte chodit na dlouhé procházky se psem nebo se místo posezení s kamarádkou u vína jděte svižně projít po městě nebo po parku. Pohyb na čerstvém vzduchu je ideální a zvládne ho opravdu každý. Nedělejte si ze sportu něco, co je vám protivné. Uvidíte, že vám procházky budou dělat dobře fyzicky i psychicky. Koneckonců chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb vůbec.

Foto: ostill, Shutterstock.com

Nevíte, jak překonat nechuť ke cvičení? Zkuste si jednou týdně džíny z vašeho nejhubenějšího období. Do sportu se vám pak bude chtít hned vícFoto: ostill, Shutterstock.com

Najděte si motivaci, která na vás bude platit

Pokud vás nechává přicházející jaro naprosto klidnou, pak si najděte něco, co právě vás zaručeně nakopne. Buďte na sebe tvrdá: prohlédněte si fotky z loňské dovolené, vyzkoušejte si džíny, které jste nosila ve svém „nejhubenějším“ období, nebo si zaplaťte opravdu sexy trenéra! Fotky vás vyděsí, nebo potěší – v každém případě budou motivací. „Hubené džíny“, které už nedopnete, by mohly mít podobný efekt – a přitažlivý trenér vás na trénink dostane ve dne v noci. Protože pohled jeho pekáč buchet za to prostě stojí…

Zkuste na sebe i trochu psychologie: odměňujte se! Vždy, když půjdete cvičit, tak si potom udělejte malou radost. Co takhle dobrá káva nebo květina na kuchyňský stůl?

Vsaďte se!

Pro někoho může být dostatečnou motivací i to, že se vsadí s partnerem nebo přáteli. Pokud selžete, dejte si jako trest něco opravdu peprného: třeba že půjdete ve směšném kostýmu do práce, nebo za každý trénink vynechaný z lenosti zaplatíte větší sumu peněz. Zkrátka cokoli, co vás donutí k činům. Inspirativní jsou i lidé kolem vás. Obklopujte se proto těmi, kteří vás budou k výkonům motivovat a ne naopak. Je dokázáno, že lenoši ovlivňují aktivní lidi víc než obráceně. Výhodou něžného pohlaví je však to, že si jen tak do něčeho mluvit nedá. Na rozdíl od mužů jsou tak ženy celkově méně zmanipulovatelné k nicnedělání.

Zkuste to doma

„Nemám čas, místo, peníze...“ Namísto drahých kurzů, nebo lekcí můžete vyzkoušet buď venkovní posilovny, které jsou stále častěji v parcích nebo jednoduše cvičte doma! To není náročné na finance, prostor ani čas. Jednoduše si večer před televizi rozprostřete podložku a cvičte na ní. Víc místa prakticky nepotřebujete. Dá se na ní dělat všechno od posilování, protahování i kardia.

Foto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Nechce se vám chodit cvičit samotné? Vyrazte s kamarádkouFoto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Ve dvou se to lépe táhne

To je prostě fakt. S kamarádkou máte větší šanci, že se k pravidelným tréninkům donutíte. Když se jedné zrovna chtít nebude, je tu druhá k tomu, aby vás podpořila a přesvědčila ke společné aktivitě. Budete dvě na krizové momenty, ale i na ty radostné, kdy budete nadšené, že jste to spolu zase zvládly. Navíc si užijete mnohem víc legrace a na tréninky se budete těšit: ať už jste soutěživé a budou vás výkony kamarádky motivovat, nebo si u cvičení stihnete ještě popovídat.

Nicnedělání přináší časem mnohem víc nepohody, než činnost, do které se vám zpočátku nechtělo. Když začnete pravidelně posilovat, chodit na procházky nebo navštěvovat třeba lekce jógy, zjistíte, že vám to vlastně nezabere ani tolik času ani peněz. Naopak – pohyb vám může jenom přidat. A to jak na vzhledu, tak i na psychické pohodě a nových zážitcích.

A jak jste začínala s cvičením vy?

Reklama

Načítám