Hlavní obsah

Cvičení jednou za čas. Má smysl?

Foto: thinkstock

A proč tenhle úsměv nenaladíte častěji než jednou za dlouhou dobu?Foto: thinkstock

Reklama

Jednou za čas vás chytí touha dát si pořádně do těla, a tak to uděláte, jenže pak se další dny vůbec nemůžete hnout a všechno vás bolí? Je takové cvičení jednou za čas zdravé, nebo tím tělu spíš škodíte? Pátrali jsme, a známe odpověď!

Článek

Co rozhodně máte, je chuť, co naopak vůbec – je čas. Proto se vám sport do programu dostane jen jednou za dva tři týdny. Za to ale pořádně! „Podle mého názoru se nedá říct, že by takový typ zátěže byl sám o sobě nezdravý,“ vysvětluje trenér Radek Mirovský z Health a Fitness Olgy Šípkové. „Spíš je více rizikový, co se týká případného zranění nebo jiných zdravotních komplikací, které pramení z přecenění svých sil,“ pokračuje odborník. Pakliže intenzita i délka tréninků odpovídá výkonnosti, přiklání se k heslu: Lepší někdy nějaký trénink než vůbec žádný.

Tip redakce: Jestli se ve vás už v tuhle chvíli začíná trochu probouzet svědomí, možná vám přijdou vhod naše video tipy na to, jak se dostat do kondice: Těmhle borcům podlehnete i vy! či Cvičení vhodné nejen pro boubelky.

Může být i takové cvičení pro tělo prospěšné? „Za určitých okolností ano,“ říká fitness trenérka Anita Procházková a dodává, že i cvičením po dvou až třech týdnech lze trošku rozhýbat metabolismus, posílit ochablé svaly a protáhnout ty zkrácené. A Radek Mirovský s ní souhlasí: „Ze svých zkušeností vím, že i klienti, kteří takový přístup preferují, najednou cítí, že začnou-li cvičit a hýbat se, i když jednou za čas, se cítí lépe, mají lepší náladu, nebolí je záda a celkově nejsou tak ztuhlí jako obvykle.“

O víkendu si dáte do těla? Jen s mírou!

Problémy spíše hrozí u takzvaně víkendových sportovců, kde vysokou zátěž tělo snáší oba dny. „Spousta lidí si naplánuje víkend na kolech nebo třeba túry v horách, a pak se pro ně příjemné dny odpočinku promění ve dny utrpení,“ upozorňuje Anita Procházková. Pokud jste pravidelní víkendoví sportovci – tedy ti, co přes týden nestíhají žádné aktivity, ale o víkendu se hýbají vždycky, je to bez problému.

Foto: thinkstock

Kdo nechce, hledá si výmluvy. Kdo chce, najde si způsoby – třeba i doma na pohovceFoto: thinkstock

„Víkendové sportování považuji za zdraví prospěšné, protože se tím pádem jedná o pravidelnou aktivitu,“ uvádí Radek Mirovský. Ideální by podle něj bylo zařadit ještě jeden až dva tréninky přes pracovní týden. Pokud ale na to není čas, určitě se dá udržovat v kondici na snesitelné úrovni i sportováním pouze o víkendech.

Celý den sedíte? Aspoň se protáhněte chůzí!

„Potíž spíš nastává ve chvíli, kdy neodhadnete svoje síly, špatně nastavíte zátěž, délku a intenzitu,“ upozorňují oba trenéři. Zvlášť teď, kdy je čas stvořený pro různé sportovní aktivity a vy máte chuť je vyzkoušet, odborníci radí vedle nadšení i vážit následky. „Za nebezpečné považuji současný trend si za cíl vytknout například běh maratonu, přestože jste doteď neuběhli ani dva kilometry," uvádí MUDr. Jan Hlusička.

Při nepřiměřené zátěži a celkově neodhadnutí sil si pak takovým pohybem můžete velmi uškodit: od svalové horečky, poškození kloubů a šlach, vyčerpání organismu... vám hrozí mnoho dalšího. „Tyto změny mohou být nevratné!" varuje lékař.

Hecli jste se? Tak se na to ale připravte!

Proto všechny akce typu Teď se hecnu a dám to!, aniž byste se ke svému cíli dopracovali přípravou, nejsou pro vše tělo přínosné a už vůbec ne zdravé. A pohyb má splňovat kromě zábavy právě tyto faktory. Co tedy s tím? Pokud se právě teď chystáte nebo plánujete vyrazit třeba na poznávací dovolenou v sedle kola, s aerobikem či zápolením u volejbalových sítí, připravte se předem. Jinak se váš neobyčejný odpočinek stane jedním z těch nejhorších.

Co vám ještě pomůže?

  • začít chodit víc pěšky
  • co nejméně využívat výtah (jezdíte i směrem dolů?)
  • vystupovat o zastávku dřív či parkovat o něco dál auto
  • abyste zpevnili svaly, zkuste si pár cviků, kdekoli vám to půjde (návod najdete v článku 5 nejlepších cviků na celé tělo)

Co říkáte? A jak to máte vy?

Reklama

Načítám