Hlavní obsah

Cvičte s námi: Posilování

Foto: Andrea Medňanská

Monika se svým trenérem Michalem ŠubremFoto: Andrea Medňanská

Reklama

4. díl - Nejen pravidelné cvičení, ale také posilování je důležité pro získání krásné postavy. Celý týden vám v tomto speciálním cvičícím seriálu radí odborný fitness trenér Michal Šubr a jeho „ovečka" - hubnoucí redaktorka Monika Poledníková. A těšte se na zítřejší závěr - pěkně se protáhneme!

Článek

Častá otázka mých klientek zní - jak mám hubnout na hýždích a nohách? Chci hubnout jen v pase a hubnu první prsa! Ovšem, milé dámy - tady pozor - lokální hubnutí opravdu neexistuje. Člověk ztrácí tuk a ztrácí ho z celého těla. A proto nevěřím, že existují zázračné výrobky slibující odbourání tuků z problémových partií. Bohužel u žen vnější okraj stehen, zadek a podbřišek jsou ty partie, které se „drží" nejdéle. A do té doby se jistě zmenší i jiné části těla. Na druhou stranu, pokud je pod tukem ukrytá vypracovaná postava, není proč ji skrývat. Nejhorší moment je, když prsa a tuk z vrchní části těla už mizí a na spodní části těla stále zůstává.

Neustále trénujte

Může se tak zdát, že naopak vyváženou figuru začnete ztrácet. Tohle stadium je však přechodné, a pokud vytrváte, vše se brzy začne zlepšovat a své proporce opět získáte zpět. Hodně žen říká, že by chtělo posílit, zhubnout široké boky a zadek, a ptá se, jak má tedy cvičit. Je trochu problém, že mnoho žen trénuje jenom nohy, boky, břicho. Takže rada zní - pokud chcete mít malý zadek, trénujte ramena. Ramena, záda a paže jsou partie, které dívky zanedbávají, přestože jsou nedílnou součástí těla.

Jedině na základě těchto údajů se dá vypracovat jídelníček a tréninkový plán přesně pro vás a vaše hubnutí. Mnoho lidí si říká, že existují různé zázračné hubnoucí prášky, čaje, přípravky či zázračné přístroje na hubnutí - ano, existují, jenže většina těch obrázků „před" a „po" jsou zdařilé fotomontáže. Navíc pokud nejste geneticky vybaveni dobrým spalováním tuku, tak zde platí staré známé pravidlo: „bez práce nejsou koláče".

Hubnutí plánujte

Než začnete hubnout, uvědomte si, proč chcete hubnout, jak moc, které partie chcete pro hubnutí upřednostnit, zpevnit a kolik času jste ochotni svému hubnutí/cvičení věnovat. Hubnout nemusíte celý život. Optimální je naplánovat si „hubnoucí období", třeba 3-6 měsíců, dát tomu všechno a pak porovnat výsledky. Je to mnohem lepší než si dávat předsevzetí, které nikdy nesplníte kvůli svému zaneprázdnění.

Ale dost teorie, přejděme k praxi...

Posilování dolní poloviny těla

1. cvik - Plie - komlexní posilování hýždí a stehen

Kombinovaný výpad vpřed s plie. Jednoduchá, nicméně velmi intenzivní kombinace dvou posilovacích kroků, kdy se ve výpadu vpřed otočíte o 90 stupňů do nízkého širokého podřepu, poté zpět do výpadu vpřed a vrátíte se do výchozího stoje.

Foto: Andrea Medňanská

Cvičení s Michalem je prostě pohoda!Foto: Andrea Medňanská

Na každé straně 4 sekundy vydržte.Výpady vpřed i vzad jsou ideálním cvikem pro posilování celé dolní poloviny těla. Na každou stranu udělejte 3 série po 16 opakování.

Foto: Andrea Medňanská

Super na posilování a formování stehenFoto: Andrea Medňanská

2. cvik - Unožování

Vynikající posilovací cvičení zaměřené především na hýždě. V základním postavení stoje si opřete paže v bok a nebo o koleno.

Foto: Andrea Medňanská

Zatím snad nejjednodušší cvik. Ale účinný!Foto: Andrea Medňanská

Přeneste váhu na jednu nohu a druhou nohu unožte, tedy zvedněte nohu do strany. Na každé straně udělejte 3 série po 8 cvicích. Nohy vždy střídejte.

Foto: Andrea Medňanská

Tento cvik vám pomůže ke kulatému zadečkuFoto: Andrea Medňanská

Reklama

Související témata:

Načítám