Hlavní obsah

Cvičte s námi: Uvolnění těla

Foto: Andrea Medňanská

Monika se svým trenérem Michalem ŠubremFoto: Andrea Medňanská

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

5. díl - V posledním dílu našeho cvičicího seriálu nesmí chybět relaxace. Možná se vám to zdá zbytečné, ale strečink a protažení jsou po cvičení opravdu nutností. Svaly se musí protáhnout a odpočinout si po zátěži. Trenér Michal vám na redaktorce Monice ukáže, jak na to.

Článek

Hlavním úkolem strečinku je protahování zkrácených nebo ztuhlých svalů a odstraňování svalového a psychického přepětí. Budeme-li přesně provádět jednotlivé cviky a správně dýchat, omezíme riziko zranění, zlepšíme regeneraci a zabráníme postupnému zkracování svalu. Strečink by měl předcházet posilovacímu tréninku a měl by následovat i po něm.

Nutný doplněk k posilování

Postupem věku se hůře pohybujeme a tělo nám nedovolí to, co jsme byly zvyklé. Věk je nutné brát v potaz, ale nemusí omezovat naši schopnost pohybu. Pohodlností a leností omezujeme samy dobrovolně správnému fungování těla a nevědomě i funkci vnitřních procesů. Cílem protažení  není naprosté uvolnění kloubních spojení, být maximálně protažení, ale zachování přirozeného rozsahu pohybů ve všech kloubech. Strečink by měl být prováděn v klidu, v teple a vědomě. A v součinnosti s dýcháním, které je velice důležité, mluvíme-li o protažení.

1. cvik: Protažení šíjových svalů

Pro tuto pozici si můžete vybrat sed, třeba si sedněte do tureckého sedu, vtáhněte břicho dovnitř a narovnejte záda. Potom chytíte hlavu z boku a protáhněte.

Foto: Andrea Medňanská

Cvik, který vám opraví záda zničená od počítačeFoto: Andrea Medňanská

Rameno táhněte dolů. Opět volně prodýchejte. S výdechem vždy lehce zatlačte dlaní do hlavy. Tlak není velký. Vystřídejte obě strany, opakujte třikrát.

Foto: Andrea Medňanská

Silou táhněte na jednu stranu, rukou tlačte opačněFoto: Andrea Medňanská

2. cvik: Uvolnění páteře, protažení páteře ve vyhrbení. Ve školce se tomu říká kočičí hřbet

Vzpor klečmo, dlaně jsou pod rameny, kolena pod kyčlemi. Nezaklánějte hlavu. Nechte ji v neutrální pozici. Záda pouze povolte. Povolte s nádechem a můžete střídat s další následnou pozici ve vyhrbení, do které přejděte s výdechem.

Foto: Andrea Medňanská

Kočičku známe všichni...Foto: Andrea Medňanská

Pozice můžete několikrát za sebou provést v klidném a volném dechu s cílem uvolnit záda. Klidné a volné dýchání je základem správného cvičení této pozice. Nespěchejte. Kočička vám výborně protáhne bederní část páteře.

Foto: Andrea Medňanská

Vyhrbte se, co to jen jdeFoto: Andrea Medňanská

Protažení by mělo následovat po každém cvičení. Byť byste cvičily jen doma před televizí třeba pouhých deset minut. Je nutné k tomu, aby si svaly odpočinuly a protáhly se. Navíc se pak budete cítit svěže a uvolněně. Tak do toho!

Reklama

Související témata:

Načítám