Hlavní obsah

Vyšperkujte podzimní zahradu a užijte si hygge atmosféru!

Foto: Nika Art, Shutterstock.com

Foto: Nika Art, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si dělat život hezký, to je v kostce význam slova hugge (čti hüke). Dánská filozofie před časem dorazila i k nám, ale pořád se dají vymyslet nové způsoby (a připomenout ty, co nejvíc fungují) pokud jde o to, jak si zpříjemnit den. Tentokrát na zahradě.

Článek

Život hugge nám má pomoci zpomalit a vychutnávat si všechno, co nás baví. Může se to týkat zahrady, vaření nebo třeba koupání ve vaně (více v článcích Největší fenomén dneška: Hygge. Jak si podle něj zařídit domov? a Hygge: Jak v jeho duchu vylepšit koupelnu?. Takže jak si užít hugge listopad na zahradě?

Poslední podzimní práce

Listopadové práce voní listím a zemí a právě na nich se dá styl, který by se dal přebásnit také jako „užívat si přítomného okamžiku“, nejlépe vyzkoušet. Zežloutlé listy je třeba shrabat a odvézt do kompostu. Využít je můžete i k mulčování – stačí jimi pokrýt záhon. Přes zimu se alespoň částečně rozloží a obohatí zemi o živiny. Zbytek na jaře odvezete na kompost.

Záhony je třeba zbavit posledního plevele, načechrat je a zarýt hnůj, aby měly na jaře dost síly. Květinové záhony už většinou odkvetly, je nutné sestříhat suché květy, shrabat popadané větvičky a zahradu vyčistit.

Když jste hotovi a rozhlédnete se, může vám být smutno – sezona je u konce, zahrada se ztišila, ukládá se ke spánku, ale vy byste si ji ještě rádi užili. Pusťte se proto do podzimní výzdoby!

Oranžová, žlutá a červená

Abyste rozbili ponurost listopadové zahrady, oživte ji barvami. Ty hrají v hugge podstatnou roli, protože dokážou ovlivňovat pocity a náladu. Bohaté listopadky (chryzantémy) prozáří i sebesmutnější kout. Pořídíte je ve žluté, oranžové, purpurové nebo bílé. V květináčích je můžete rozmístit na terasu nebo je vysadit přímo na záhony, které po sklizni zejí prázdnotou. Uvidíte, jak se zahrada najednou změní.

Skvěle vám poslouží i vřes. Vybrat můžete z klasické zelené nebo nafialovělé barvy. Prodávají se i vřesy kvetoucí bíle, růžově nebo sytě fialově. Vysaďte je do truhlíků nebo přímo do záhonů. Kombinujte je s kvetoucími květinami, například se zmíněnými chryzantémami. Pamatujte, že vřesu se daří hlavně v kyselých půdách a na výsluní.

Na podzim také znovu nastupují macešky, jejichž velké i drobnější barevné květy dokážou na zahradě zázraky. Protože dobře zvládají nižší teplotu, můžou vám ještě nějaký čas dělat na zahradě parádu. Hodí se do truhlíků a přijít mohou i přímo na záhony.

Foto: V J Matthew, Shutterstock.com

Pozdní chryzantémy zaručeně rozsvítí ponurou podzimní zahraduFoto: V J Matthew, Shutterstock.com

Dýně a podzimní dekorace

Do košíků naaranžujte ozdobné dýně – malé i velké. Pohrajte si s jejich barvami a tvary. Využít je můžete při přípravě ozdobných truhlíků. Kombinujte je třeba právě s vřesem, a to kvůli barevnému kontrastu. Do vyřezané dýně umístěte svíčku a večer si ji nezapomeňte aspoň na chvíli zapálit. Při tvoření se životní tempo zpomalí a vědomí je soustředěno jen na jednu věc – tu, kterou práce děláte. I to je hugge.

K ozdobám se hodí také okrasná kapusta, třeba ta s nafialovělými okraji. Vysadit ji můžete jak do truhlíků, tak přímo do záhonů, které alespoň nebudou vypadat opuštěně.

Na záhonech i truhlících můžete zároveň využít různé zápichy. Zvolte podzimní motivy – ať už to je například dýně, ježek nesoucí si jablko nebo nestárnoucí barevné koule. Zajímavé jsou také zápichy, do nichž můžete vložit svíčku. Vaše záhony nebo cestičky na zahradě mohou v podvečer osvětlit i solární lampičky.

Foto: yul38885, Shutterstock.com

Dekorace z barevného ovoce i vybarvených dýní jsou pro podzimní slotu to pravéFoto: yul38885, Shutterstock.com

Světlo do zahrady

Potřeba zapálit svíčku a zpříjemnit si dlouhé večery k listopadu i ke stylu hugge tak nějak patří. Užijte si světlo i na zahradě. Použijte venkovní světelné girlandy, řetězy a žárovky. Vhodné jsou například LED pásky, které jsou úsporné a snadno se s nimi pracuje. Protože jsou zalité v silikonu, jsou pro venkovní použití ideální.

Místo klasických svíček můžete použít LED svíčky, od nichž nemůže nic chytnout. Umístit je můžete i do lucerniček nebo si s nimi jinak kreativně pohrát. Zajímavým řešením je také lampička na klip, kterou lze přicvaknout třeba k venkovnímu posezení.

Foto: Anteromite, Shutterstock.com

Osvětlení zaručí správnou romantickou náladu i v chladnějších večerechFoto: Anteromite, Shutterstock.com

Posezení s hrnkem kávy

Když už si vytvoříte svůj podzimní kout na zahradě, budete si v něm pravděpodobně chtít vypít hrnek kávy nebo čaje. Zimní posezení si zařiďte v místě, kam nefouká ledový vítr. Vybavte se polštáři, dekami a třeba i topidlem na zahradu. Zapalte si svíčku nebo rozsviťte lucernu. Žijte hugge.

Nakonec, není ta listopadová zahrada kouzelná?

Reklama

Načítám