Hlavní obsah

Dekorační kouzla z plechovek

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Recyklace plechovek může probíhat i jinakFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaro je tu. Přivíjte ho u vás doma stylově! Máme pro vás tip na originální výzdobu. Potřebujete k tomu jen pár plechovek, jednoduché výtvarné potřeby a bohatou fantazii. Přizvěte děti a pojďme na to!

Článek

Plechovky všech velikostí a objemů se dají výborně použít jako lampičky, vázy, krabičky na propisky, svícny a také jako ozdoby. Stačí mít ostrý otvírák na konzervy. Horní ploška by měla být co nejčistěji odříznutá. Přečnívající hrany se dají stlačit plochými kleštěmi, řezné hrany opatrně obrousíme smirkovým papírem. Plechovku důkladně vymyjeme, odmočíme nálepky a dočistíme benzinem. Tím máme základ, pak už necháme fungovat svou představivost.

Na plech malované

K pomalování kovové plochy používáme akrylové barvy. Zvolíme světlý podklad, na který můžeme vytvořit další vzor – kytičky na vázičku, protože se blíží Velikonoce, tak třeba roztomilého zajíčka na svícen, nebo pruhovanou nádobku na kancelářské svorky. Dekoračně působí i bez obarvení, jen vyčištěné v barvě plechu (stříbrné).

Tip na dárek: Tři takovéto různě velké plechovky svázané jen režným provázkem působí netradičně a mohou posloužit třeba k umístění velké svíčky či jako stojánek nejen pro psací potřeby. A jaro bude mít doma i někdo milý, koho máte rádi.

Dobře se vyjímá i kombinace plechovek, z nichž každá má jinou barvu. Když někde získáme velikou plechovku (pětilitrovku od okurek, leča nebo jiných pokrmů, které takto ve velkém nakupují restaurace), vznikne půvabný koš na odpadky, třeba do dětského pokoje. Pokud někdo není přítelem štětečků, docela postačí zbytky různých tapet, kterými můžeme plechovku oblepit nebo z tapety jen vystříhat motivy a rozmístit je na ploše. A rázem můžeme motivy měnit, jak se nám zlíbí.

Do dřeva upevněné

S trochou lepeného dřeva můžeme vytvořit hotová výtvarná díla. Do nalakované (bílé) dřevěné desky připevníme háček na zavěšení a do jejího středu zafixujeme (přišroubujeme, přilepíme) plechovku. Do ní dáme trošku vody a květinu – živý obraz na zeď je hotový a pokaždé jiný.

Na větší desku, velikosti nástěnky, si můžeme připevnit třeba deset menších, různě natřených plechovek na kancelářské potřeby, které ještě zkombinujeme s květinkami.

Na užší, delší desku si připevníme vyšší plechovky na štětce, tužky apod. Na zdi v pracovním koutku nám tak ušetří spoustu místa na psacím stole.

Dřevo můžeme využít i k vytvoření nožiček pod nádobku. Z kulatinky (asi 2 cm široké) uřízneme tři stejné nožičky, které přišroubujeme ke dnu plechovky. Natřeme je barvou spolu s nádobkou a máme okrasné kalíšky (a nerozbitné).

Originální světýlka

Svícení můžeme pojmout docela jednoduše tak, že do větší plechovky umístíme tlustou svíčku, nebo si trošku vyhrajeme a tvoříme umění.

Několik malých plechovek (třeba od rajského protlaku) přišroubujeme na závitové tyče, nebo pevně přilepíme. Tyče v různé délce a vybraném rozestupu upevníme do dřevěného hranolu a celé veledílo natřeme. Čajové svíčky v nich udělají velkou parádu.

Kdo si troufne na větší „akci“, může se pokusit o osvětlení ve stylu lustru. Zvolíme větší plechovky a vyhrajeme si na nich s barvičkami (použijeme třeba tři v různých odstínech jedné barvy). Do jejich dna vyvrtáme otvor, kterým protáhneme kabel, zespodu přišroubujeme objímku se žárovkou a svítíme! Připojovací kabel a objímku vyrábět nebudeme, ty pořídíme v obchodech pro kutily.

Vytvořte si předmět podle svého gusta. Třeba originální krabička na čaj, na parfém, na darování velikonočního pečiva nebo na odkládání mobilu či brýlí určitě potěší. Zkrátka fantazii se meze nekladou!

Reklama

Související témata:

Načítám