Hlavní obsah

Desetiletý malíř? Ano, tenhle kluk má obří talent

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jakmile udržel tužku v ruce, maloval. Ve škole tím sice učitelku trochu zlobil, ale i tak dokázala jeho talent ocenit. Dnes je Joe Whale (10) umělec se slibně se rozvíjející kariérou. Jeho monstra zdobí stěnu jedné restaurace a začíná pracovat na ilustracích pro sérii dětských knížek.

Článek

Na sociálních sítích má přezdívku The Doodle Boy, přičemž doodle v angličtině znamená čmáranice. Joe Whale z anglického Shrewsbury ale žádný čmáral není. Tenhle chlapec má obrovské výtvarné nadání.

Maluje pořád

Je pravda, že jeho záliba mu ve škole občas tak trochu zavařila. Když si totiž místo učení čmáral po papíře, jeho učitelka nebyla příliš nadšená. Ale protože to byla žena na svém místě, okamžitě pochopila, že v tomhle klukovi něco je.

Joeovi rodiče Grega (40) a Vanessu (36) sice upozornila, že by bylo skvělé, kdyby se v hodině matematiky zabýval čísly, ale že na druhou stranu jsou jeho malůvky obdivuhodné. Na základě jejího doporučení tak rodiče Joea přihlásili na výtvarný kroužek a vlastně tím rozjeli jeho kariéru.

Paní učitelka se zeptala, zda by mohla jeho kresby zveřejnit na sociálních sítích, čímž z chlapce udělala hvězdu. Jeho kresby si totiž okamžitě získaly spousty fanoušků a na základě toho přišly opravdu zajímavé nabídky.

Foto: Profimedia.cz

S kariérou mu pomohli rodiče a učitelkaFoto: Profimedia.cz

Od restaurace po knížky

Nejdřív se rodině ozvala místní restaurace, která malého malíře poprosila, zda by svými kresbami nevyzdobil jejich prostory. Pak se ozvali z americké televizní show The Little Big Shots, kam si moderátor zve talentované děti, aby světu předvedly, co umí. „Táta mi tehdy říkal, jestli do té show chci. A já jen křičel, jasně, že jo, jasně, že chci! Protože tohle je to, co mě doopravdy baví, co miluju,“ vzpomíná Joe.

Nedávno se mu splnil jeden z jeho velkých snů, dostal nabídku, aby ilustroval několik dětských knížek. První by měla vyjít příští rok. „Vždycky jsem si v obchodech prohlížel knížky a obrázky v nich a říkal si, jak úžasné by bylo mít také nějakou svoji knížku, se svými kresbami. A teď je to tady, splnil se mi sen.“

Foto: Profimedia.cz

Majitel restaurace ho požádal, zda by mu ji nevymaloval. Odpověď byla vcelku jasná předemFoto: Profimedia.cz

Joeovy „čmáranice“

Malování Joe skutečně miluje. Vlastně nedělá nic jiného. Maluje prý skoro pořád – ráno než jde do školy, v době polední pauzy, po škole. „Je to ta nejlepší věc na světě. Navíc mě to uklidňuje. Když se třeba naštvu, jdu do svého pokoje a kreslím. A hned je mi líp.“

Na své kreslířské začátky si samozřejmě nijak extra nevzpomíná, ví ale, že už ve dvou ho malování bavilo. „Až tak v šesti nebo sedmi letech jsem začal s tímhle stylem. Baví mě kreslit různé scény. Rád maluji lesy a pláže a samozřejmě různé postavy. Těch mám několik, ale nejvíc kreslím různá monstra a mimozemšťany.“

Zajímá vás, jestli si své kresby předem nějak promýšlí a plánuje? „Vůbec. Prostě maluju, co mě napadá, jak to cítím. To je nejdůležitější. Dělat věci, které vás baví, a tak, jak to cítíte,“ říká mladý umělec.

Foto: Profimedia.cz

Maluje prakticky pořád, miluje toFoto: Profimedia.cz

Objevit u dítěte talent je samozřejmě radost, ale i starost. Jak ho podpořit, ale zároveň to nepřehnat? Návod pro rodiče. Máte doma malého Jágra nebo Šporcla?

Reklama

Související témata:

Načítám