Hlavní obsah

Pár, co oslavil 80 let od svatby

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to rande naslepo a ani jeden z nich tehdy netušil, jak dlouhá společná cesta životem je čeká. Nedávno ale Eric (98) a Nancy (99) Kingstonovi oslavili 80. výročí svatby a dopis s gratulací jim poslala i samotná britská královna. Jaký je jejich recept na dlouhotrvající lásku?

Článek

Psal se rok 1938 a mladý Eric tehdy pracoval na farmě ve vesnici Westhay a Nancy ho tam vídala. „Byl to tak hezký chlapec,“ rozplývá se ještě dnes. A protože se jí líbil, požádala svého bratra, aby jí s Ericem domluvil rande. Že z tohohle dobrodružství ale vznikne tak pevné pouto a z jejich lásky vzejde pět dětí, 11 vnoučat, 28 pravnoučat a 14 prapravnoučat, to samozřejmě neměla ani ponětí.

Láska za dob války

Na ten den a na své rande naslepo s úsměvem vzpomíná i Eric. „Přišel za mnou Nancy bratr a jen mi řekl, že na mě někdo čeká na mostě u vesnice. Neřekl kdo, a já neměl ani ponětí, kdo by to tak mohl být. Ale šel jsem tam.“

Na mostě na něj čekala tehdy devatenáctiletá Nancy. Ti dva si okamžitě padli do oka a povídali si až do pozdního večera. Byla z toho láska jako trám a 1. června 1940 se vzali. Druhá světová válka, která v té době zuřila, samozřejmě jejich velký den poznamenala. Svatební šaty Nancy sehnala za těžce ušetřené přídělové lístky a na líbánky nemohli ani pomyslet, hned po obřadu oba museli rychle zpátky do práce. (Za přídělové lístky získala svatební šaty i královna Alžběta II.)

Foto: Profimedia.cz

Svatební šaty si Nancy pořídila za ušetřené přídělové lístkyFoto: Profimedia.cz

80 let zamilovaní

I když v době jejich výročí vše komplikovala pandemie koronaviru, svůj den si pokazit nenechali. Oslavili ho s rodinou a přáteli. „Ráno jsem dostala od Erica polibek a stále se držíme za ruce. Jsme do sebe vlastně pořád zamilovaní,“ říká Nancy. Podle ní je základem jejich vztahu opravdu hluboká láska, silný cit. „Je to osmdesát let, kdy toho sice spoustu dostáváte, ale také musíte hodně dávat,“ vysvětluje.

Podle Erica je základem úspěchu schopnost vytvářet kompromisy, bez nich by spolu takhle dlouho prý nikdy nevydrželi. „Prožili jsem báječné časy, měli jsme obrovské štěstí. A podívejte se na Nancy, jak krásně na svůj věk vypadá. Kdybych mohl, vzal bych si ji znovu,“ říká Eric.

Foto: Profimedia.cz

Ani po více než 80 letech jejich láska nezesláblaFoto: Profimedia.cz

Jsou vzorem ostatním

Manželé nyní žijí s nejmladším synem Stephenem (58), který na ně dohlíží a pomáhá jim. „Jsou nám všem, celé rodině, velkým vzorem. Naučili jsme se od nich vděčnosti a také úctě k ostatním. To, jací jsou, mělo vliv na můj život, na veškerá moje životní rozhodnutí,“ tvrdí Stephen.

Nad sílou jejich lásky ale nežasnou jen jejich nejbližší. Třeba obec, v níž žijí, jim buduje lavičku pod stromem, kde by mohli spolu sedávat a užívat si jeden druhého. Svůj obdiv nad pevností jejich vztahu vyjádřila i britská královna Alžběta II. (94), která jim poslala dopis s gratulací.

Reklama

Načítám