Hlavní obsah

Designové kabelky, které mají „něco“ navíc. Co třeba taška z omyvatelného papíru?

Foto: Zaspas

Foto: Zaspas

Reklama

Jsou ojedinělé, nápadité, ručně vyráběné a hlavně jsou šetrné k přírodě. Dnes vám představíme originální designové kabelky z recyklovaných i recyklovatelných materiálů.

Článek

Snaha šetřit přírodu a chovat se ekologicky se v dnešním světě cení velmi vysoko. A tak se i na poli módy můžete setkat se zajímavými projekty, jež se snaží vyrábět produkty z recyklovaných i recyklovatelných materiálů – patří k nim i pár značek zaměřujících se na dámské kabelky. Pojďte se seznámit s taškami z omyvatelného papíru, z bezpečnostních pásů do aut či z moskytiéry z daleké Asie, a jste-li fanouškem ekologického designu, inspirujte se.

Pozor, zapněte si pás!

Že se recykluje papír, plasty či sklo, je nadmíru jasné asi každému. Ovšem možná málokdo tuší, že využití se najde také třeba pro bezpečnostní pásy z vraků aut. A jde to i stylově! Česká firma ZasPas totiž úspěšně přetváří autopásy na kabelky, brašny i toaletní taštičky, které jsou určené pro dámy i pány.

Foto: Archiv firmy

Jestli dáváte přednost ležérnímu stylu, budou se vám kabelky z bezpečnostních pásů určitě líbit. Navíc se dobře udržují a jsou velmi pevné. Na foto: ZasPas, 1550 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Hledáte originální módní doplněk? Zkuste kabelku s šachovnicí. Na foto: ZasPas, 1590 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Velmi prostorné tašky, do kterých se vejde i formát A4, se hodí do práce i na nákupy. Na foto: obě ZasPas, 1490 Kč, 1660 KčFoto: Archiv firmy

Omyvatelný papír vás oslní

Tyhle kabelky, psaníčka i batohy se nevyrábějí z klasického papíru, ale z celulózy, jež vzniká z odpadového dřeva – takže celý proces je šetrný k přírodě. Je to materiál, který na první pohled vypadá trochu jako kůže, ale na dotek je měkký jako textil. Navíc neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky (PVC, BPA) a je velice odolný a flexibilní. A jak je to s údržbou? Kabelky lze prát v ruce, stačí použít mýdlo a teplou vodu a následně usušit.

Foto: Archiv firmy

Kabelky ze speciálního papíru jsou recyklovatelné. Na foto: obě Uashmama, 2186 Kč, 3214 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Metalická úprava je velmi trendy. Na foto: obě Essent’ial (prodává Paperbag), 3990 Kč, 2620 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Malé crossbody kabelky využijete ideálně na party. Na foto: obě Uashmama, 1208 Kč, 1260 KčFoto: Archiv firmy

I sítě proti komárům se dají recyklovat

Svůj příběh mají i tašky značky Smateria. Jejich design vzniká v Itálii, ovšem výroba zaměstnává ženy v Kambodži – pracují v malé firmě a mají možnost dát děti do školky. Pod jejich rukama rostou neotřelé kabelky z jemné moskytiéry (což je v podstatě plastové vlákno), která vypadá velmi něžně a decentně. Navíc jejím vrstvením vznikají nejrůznější barevné odstíny a na sluníčku mohou vytvářet zajímavé efekty.

Foto: Archiv firmy

Tyto tašky lze nosit v elegantním i sportovně ležérním stylu. Na foto: obě Smateria, 1599 Kč, 1499 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Kabelky se vyrábějí v krásných neotřelých barvách. Na foto: obě Smateria, 1999 Kč, 1599 KčFoto: Archiv firmy

A jak se líbí tyto kabelky vám?

Reklama

Související témata:
Bezpečnostní pásy

Načítám