Hlavní obsah

Designové trendy obkladů a dlažeb

Foto: RAKO

Kolekce Combi se skládá z velkých obkladů 30x90 centimetrůFoto: RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky a módní trendy nejsou pouze dominantou oděvních návrhářů. Nové vzory, tvary a velikosti dostávají každý rok i obklady a dlažby. Co tedy budou nosit letos?

Článek

Pokud bychom chtěli najít společné vlastnosti všech obkladů a dlažeb, objevili bychom tři: velké rozměry, jednoduchost a inspirace u přírodních materiálů.

„Hlavními krédy různých typů dekorací je rafinovaná jednoduchost, kterou samozřejmě doplňuje dokonalá funkčnost," charakterizuje novinky společnosti RAKO Herbert Kraus. Podobný názor přidává i Petr Hoffmann z firmy Los Kachlos. „Trend roku 2009 preferuje naprostou jednoduchost, proto jednotlivé obklady zůstávají zcela bez dekoru a kombinují se s dalšími materiály, tedy třeba dřevem nebo sklem a v koupelnách hlavně s výraznou sanitární keramikou."

Kdo by raději dopřál své koupelně zdobnější obklady, také neodejde s prázdnou. Módní trendy totiž preferují i obklady se zajímavými povrchy, které imitují textil a dekorační látky nebo také přírodní dřeva.

Foto: RAKO

Skleněnou kolekci Tsunami zdobí kapka vodyFoto: RAKO

Jedna dlaždice na celou koupelnu?

Obklady a dlažby rok co rok rostou. Letos například uvádí značka RAKO kolekci Riverberi, kde má dlaždice velikost 120x60 centimetrů. Společnost A-keramika jde ještě dál a v kolekci luxusních výrobků u ní najdeme i dlaždici 120x300 centimetrů.

Ovšem za tyto výrobky se platí už několik tisíc korun za metr čtvereční a jsou určené do velkých prostorů - spíš než do koupelen a kuchyní patří do prostorných hal, obývacích pokojů a ložnic. Tomu odpovídá i jejich povrch - s lesklými „kachlíky" opravdu nemají nic společného. Základní dlaždice se saténovým povrchem a kovovým efektem lze doplnit stejně velkými s nenápadným „textilním" květinovým vzorem. Kolekce je doplněna i mozaikou nebo ozdobnými listelami.

I malé jsou větší

Ovšem velké formáty najdeme i v sériích pro běžné zákazníky. Za standardní už se dnes považují velikosti 30x30 a 45x45 centimetrů, které lze také pořídit za přijatelnou cenu, tedy zhruba od 300 do 700 korun za metr čtvereční. „Letos se však v novinkách ve velké míře objevují atypické rozměry, které tady nebývaly," konstatuje Jaroslav Červinka ze společnosti A-keramika. Za atypické lze rozhodně označit dlaždice 120x300, 120x120, 120x180, 120x20, 120x15 nebo 110x34 centimetrů. Ty lze potom klást jak souměrně „na kříž", tak nepravidelně, čímž se dosáhne i u jednoduchých dlaždič zajímavého efektu.

Foto: RAKO

Luxusní kolekce Riverberi se sládá z dlaždic 120x 60 centimetrůFoto: RAKO

Všeobecně platí, že se stírá i rozdíl v pokládce a obdélníkové dlaždice lze klást jak horizontálně, tak vertikálně. Záleží, jakého efektu chceme dosáhnout. Stejně tak se dá například ozdobný pruh z podlahy „vytáhnout" i na zeď.

Lesk se vším všudy

Metalické, tedy kovově lesklé povrchy se poprvé objevily zhruba před čtyřmi lety a místo mezi novinkami si nacházejí stále.

Ovšem třpyt může prostoru dodat i nový prvek - spára. Společnost A-keramika uvádí letos na trh stříbrnou spárovací hmotu, kterou doplňuje zvlášť tmavé dlaždice. Tyto dva prvky potom umožňují vytvořit interiér ve stylu slavných značek, jako je Swarovski nebo Versace.

Reklama

Související témata:

Načítám