Hlavní obsah

Děsivý příběh: Harriet vážila jen 32 kilo!

Foto: Isifa

Šestadvacetiletá Britka Harriet Smith se dokázala vyléčit z anorexie, kterou trpěla dlouhých 12 letFoto: Isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejkritičtější chvíli vážila necelých 32 kilogramů a od smrti ji dělily pouhé týdny. Šestadvacetiletá Britka Harriet Smith trpěla dlouhých 12 let anorexií. S velkým štěstím přežila. Dnes se tahle aktivní běžkyně připravuje na londýnský maraton a doufá, že její příběh inspiruje další nemocné ženy, aby nevzdaly boj o vlastní život.

Článek

Harriet začala hubnout, když jí bylo pouhých 14 let. To, co začalo jako snaha žít zdravěji, se jí ale rychle vymklo z rukou. Během pár let shodila 25 kilo, což se tvrdě podepsalo na jejím zdraví. Mladá dívka přestala menstruovat, cítila se unavená a slabá, začaly jí řídnout vlasy. Pořád ale odmítala přiznat, že je nemocná.

V červnu 2005 jejím rodičům došla trpělivost a dceru převezli na kliniku specializující se na léčbu poruch příjmu potravy. Harriet vážila necelých 32 kilogramů – její BMI (index tělesné hmotnosti) byl jen 10. Už číslo 18,5 přitom znamená podváhu. „Doktor říkal, že mě od smrti dělilo jen pár týdnů. Moje srdce by prostě přestalo bít,“ vzpomíná Harriet.

Foto: Isifa

Rodiče zachránili převozem na kliniku své dceři život v poslední chvíliFoto: Isifa

Pod zámkem proti své vůli

Harriet byla do nemocnice umístěna proti své vůli (britské zákony umožňují pacienta nedobrovolně hospitalizovat na základě zákona o duševním zdraví zvaném Mental Health Act), protože pořád ještě odmítala připustit, že má problém. A strávila v ní rok. Potravu do ní lékaři dostávali sondou, byla pod neustálým dohledem a postupně přibírala na váze.

Foto: Isifa

Při výšce 172 centimetrů vážila dívka pouhých 32 kilogramůFoto: Isifa

S velkou podporou rodiny a dvou bratrů se nakonec tahle 172 centimetrů vysoká žena dostala na váhu 60 kilogramů a vrátila se ke své lásce – běhání. Ale zatímco dřív běhala, aby ještě víc zhubla, dneska běhá prostě proto, že ji to baví.

Foto: Isifa

Dnes je z Harriet krásná, zdravě vypadající žena a sportovkyněFoto: Isifa

„Teď jsem z 99 procent uzdravená. V mé hlavě je ale pořád ještě kousek anorexie. Pořád ještě vedu své malé války,“ říká Harriet otevřeně. Nemoc už ale naštěstí nad jejím životem nemá žádnou vládu. Harriet teď žije s dlouholetým přítelem, pracuje jako zdravotní sestra a připravuje se na londýnský maraton – charitativní akci, jejíž výtěžek by měl pomoci organizacím starajícím se o opuštěná zvířata.

Foto: Isifa

Příprava na londýnský maraton dává vyléčené ženě nový životní programFoto: Isifa

Svůj příběh se Harriet rozhodla zveřejnit, aby dodala naději ženám a dívkám, které potkal podobný osud. „Nikdy by mě nenapadlo, že zajdu tak daleko. Dneska ale vím, že i když to zabere nějaký čas, můžete se i z anorexie vyléčit.“ Inspirující, co myslíte?

Související témata:

Načítám