Hlavní obsah

Děti a jídlo: Co dělají české matky špatně?

Foto: thinkstock

Děti ve velkém napodobují své rodiče, jděte jim tedy příkladem i v jídleFoto: thinkstock

Reklama

Co by měly děti jíst, co ne a jak moc skladba stravy ovlivňuje jejich zdraví? A existují nějaká obecná pravidla, kterých se lze držet a bez stresů zajistit svým ratolestem vše, co potřebují?

Článek

Faktem je, že to, co vaše dítě jí, výrazně ovlivňuje jeho zdraví, ale také soustředěnost, schopnost učit se a míru únavy. Rozhodně se tedy vyplatí dbát na to, jak se vaše dítě stravuje.

Zdravý talíř

Samozřejmě i pro děti platí obecná doporučení o pravidelnosti a pestrosti jídla. Jíst by mělo pětkrát až šestkrát denně, a to vždy zhruba ve stejnou dobu!

Co přesně a jaké dávky by vaše ratolest měla denně přijímat, nelze zobecnit, liší se to totiž podle věku, ale také podle aktivit, které dítě provozuje. „Lze říci, že aktivně sportující děti potřebují větší kalorický přísun a vlastně snesou i méně zdravou životosprávu než dítě pasivnější,“ vysvětluje lékařka Iva Veselá z Medicon.

Bez ohledu na to, jak staré dítě máte, ale existuje obecná rada, jak mu zajistit vše potřebné. „U každého jídla doporučuji držet se principu zdravého talíře, kde třetinu tvoří sacharidová složka, tedy pečivo, ovoce nebo jiná příloha, třetinu bílkovinná složka, což je maso, sýry a mléčné výrobky, a třetinu zelenina,“ vysvětluje specialistka na stravování dětí Jana Divoká.

Foto: thinkstock

Nepodceňujte důležitost svačin! Rozhodně není dobrý nápad dát dítěti peníze, ať si ji samo koupíFoto: thinkstock

I tuky jsou potřeba

Podobně mluví i Iva Veselá. „Bílkoviny jsou základní stavební látky, jsou potřebné pro růst a vývoj. Sacharidy jsou pak nejdůležitějším a nejpohotovějším zdrojem energie pro svalovou činnost a energie nutné pro růst,“ vysvětluje Iva Veselá.

V dnešní době, kdy je velkým strašákem dětská obezita, má řada rodičů pocit, že tuky zaručeně znamenají tloušťku. To je ale omyl, děti ve své stravě tuky potřebují. „Je dobré omezit sladkosti, sladké nápoje, bílé pečivo, slané brambůrky, krekry, arašídy a podobné pochoutky. Přednost by rodiče měli dávat rostlinným olejům a tukům, občas zařadit máslo,“ popisuje Jana Divoká.

A jak je to se zdravou stravou u vás?

Reklama

Načítám