Hlavní obsah

Děti a sluníčko: Jak je bezpečně ochránit?

Foto: THINKSTOCK

Nevystavujte své děti schválně sluníčku, a to ani namazané opalovacím přípravkemFoto: THINKSTOCK

Reklama

Prázdniny! Konečně trocha volna a rodinná dovolená. Moře, pláže, sluníčko a rozdováděné děti. To ale jen v případě, že to s tím sluněním nepřeženete, obzvláště pak u těch nejmenších. Jak své ratolesti uchránit před zrádnými paprsky?

Článek

Máte krém s vysokým ochranným faktorem a myslíte si, že tím máte sluníčko z krku? Omyl! Děti nestačí jen namazat, chce to mnohem větší obezřetnost. Máme pro vás tipy, jak si nezkazit dovolenou a na sluníčko vyzrát.

Ochranný faktor není vše

To, že své dítě namažete opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, nestačí. „V prvé řadě platí pravidlo, že nebudete děti záměrně opalovat, cíleně je nebudete vystavovat prudkému slunci. Pokud samozřejmě někde přecházejí nebo se slunci nelze vyhnout, pak doporučuji především u předškolních dětí faktor padesát. U větších děti stačí faktor nižší, ale je to dané typem pleti dítěte,“ říká dětská lékařka Leona Tylingorová.

Souhlasí s ní i pediatr Tomáš Honzík. „Já především radím nepobývat s dětmi na slunci zejména mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou. V tu dobu je lepší být někde ve stínu, číst si, prostě se nevystavovat paprskům, a to bez ohledu na to, jaký faktor jste použili,“ dodává Tomáš Honzík.

Tip redakce: Před časem jsme publikovali nezávislý test kvality opalovacích přípravků pro dospělé.

Foto: thinikstock

Dítě musí mít na slunci stále pokrývku hlavy!Foto: thinikstock

Sluneční vychytávky pro vaše děti

Pokud každý rok bojujete s tím, že své děti mažete a mažete, přitom ale stejně vždycky na nějaké místečko zapomenete, máme pro vás dobrý tip. Některé firmy vyrábějí speciální dětské opalovací krémy, které jsou modré, tudíž jasně vidíte, kde všude jste dítko natřeli a kde je ještě potřeba přidat krém. A nebojte se, modrá barva po chvilce zmizí.

Samozřejmě se vyplatí investovat do voděodolných krémů, ale nespoléhejte na to stoprocentně. Po každém pobytu ve vodě dítě stejně znovu namažte. Voděodolnost spíš znamená, že je dítě chráněno i ve chvíli, kdy řádí v moři, než že by ochrana vydržela dlouhodobě.

Obzvlášť pokud máte malé děti, popřemýšlejte o koupacích oblečcích s UV faktorem. Je to další způsob ochrany dětské pleti, která je velmi jemná.

Pokrývka hlavy? Vždy a všude!

Nikdy nezapomeňte na pokrývku hlavy, na kšiltovku, klobouček a podobně. Na tom se odborníci shodují, právě z absence pokrývky hlavy bývají největší problémy.

A nesundávejte ji dětem z hlavy ani při pobytu ve vodě! Dnes se běžně prodávají kšiltovky z plavkového materiálu s velkým kšiltem, a především s ochranou krku. „Každopádně bych pak ani u malých dětí nezapomínala na sluneční brýle, opět samozřejmě s ochranným faktorem,“ dodává Leona Tylingorová.

Právě absence pokrývky hlavy, brýlí, dlouhý pobyt na sluníčku a nedostatečný přísun tekutin způsobuje u dětí zdravotní problémy. Nejčastěji jde o úpal či úžeh. „Jako první pomoc lze dítěti dát na hlavičku studený obklad. V případě, že zvrací, mu je třeba dát nějaký rehydratační roztok, a pak hned spěchat do nejbližší nemocnice,“ radí lékař Tomáš Honzík. Které přípravky byste pro děti měli před dovolenou zabalit do lékárničky, se dočtete zde!

Jak chráníte před sluncem vaše děti vy?

Reklama

Načítám