Článek
Melasové sušenky mají příjemně vláčnou strukturu, hřejivou chuť a dokonale se hodí pro chvíle, kdy se potřebujete zahřát a odměnit. Melasa jim dodává barvu a karamelové aroma. Pro tento recept je lepší melasa třtinová než z cukrové řepy, ale možné je obojí. Sušenky jsou ideální k odpolední kávě nebo k hrnku čaje, když se venku brzy stmívá.
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy a přidejte jedlou sodu, skořici, mletý muškátový květ a špetku soli. V jiné míse utřete změklé máslo s třtinovým cukrem do krémové konzistence, poté zašlehejte vejce a melasu.
K máslové směsi pomalu přidávejte moučnou směs a vypracujte kompaktní, mírně lepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 30 až 60 minut vychladit.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z odpočatého těsta odeberte vždy asi lžíci a vytvarujte kuličku. Kuličky obalte v krupicovém cukru a rozložte je na plech s dostatečným rozestupem (5 až 7 cm). Pečte přibližně 12 minut do ztuhnutí a jemného popraskání.
Hotové sušenky nechte asi 3 až 5 minut zchladnout na plechu, než je přendáte na mřížku, aby zcela vychladly.
Máte rádi melasu? Vyzkoušejte úžasný recept na hruškový koláč na plech s melasou.



