Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křehké, voňavé a s jemným nádechem karamelu – přesně takové jsou sušenky s melasou. Pečou se snadno, voní po skořici a muškátovém květu a vydrží i několik dní, takže se skvěle hodí k čaji na chladné večery.

25 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 sušenek
  • 280 g hladké mouky
    1
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1 špetka soli
  • 160 g másla
    7
  • 110 g třtinového cukru
  • 1 ks vejce
    3
  • 80 g melasy
    1
  • 60 g cukru krupice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Melasové sušenky mají příjemně vláčnou strukturu, hřejivou chuť a dokonale se hodí pro chvíle, kdy se potřebujete zahřát a odměnit. Melasa jim dodává barvu a karamelové aroma. Pro tento recept je lepší melasa třtinová než z cukrové řepy, ale možné je obojí. Sušenky jsou ideální k odpolední kávě nebo k hrnku čaje, když se venku brzy stmívá.

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy a přidejte jedlou sodu, skořici, mletý muškátový květ a špetku soli. V jiné míse utřete změklé máslo s třtinovým cukrem do krémové konzistence, poté zašlehejte vejce a melasu.

K máslové směsi pomalu přidávejte moučnou směs a vypracujte kompaktní, mírně lepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 30 až 60 minut vychladit.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z odpočatého těsta odeberte vždy asi lžíci a vytvarujte kuličku. Kuličky obalte v krupicovém cukru a rozložte je na plech s dostatečným rozestupem (5 až 7 cm). Pečte přibližně 12 minut do ztuhnutí a jemného popraskání.

Hotové sušenky nechte asi 3 až 5 minut zchladnout na plechu, než je přendáte na mřížku, aby zcela vychladly.

Máte rádi melasu? Vyzkoušejte úžasný recept na hruškový koláč na plech s melasou.

Energetická hodnota celkem pro 1 sušenku
Energie326,33 kJ
Bílkoviny1,02 g
Tuky3,47 g
Sacharidy10,55 g
Sůl0,03 g
SAFA1,69 g
Vláknina0,31 g
Cukry5,3 g

Načítám