Hlavní obsah

Dětské hřiště snadno a rychle

Foto: piccolino.cz

Udělejte dětem radost vlastním hřištěmFoto: piccolino.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už zítra oslavíme Mezinárodní den dětí. Dejte svým dětem originální dárek na léto – vlastní hřiště! Bojíte se, aby bylo bezpečné a abyste ho vůbec zvládli sestavit? Poradíme vám, podle čeho vybírat, abyste se nenapálili a nezbyly vám místo super hřiště jen oči pro pláč a ruce plné třísek.

Článek

Není hřiště jako hřiště

Tak především: dětská hřiště můžeme rozdělit na dva typy – ta, která jsou určena pro veřejný prostor, a ta, která patří na soukromý pozemek. Pokud chcete postavit hřiště na veřejném prostranství (např. před cukrárnou), musíte podle zákonů a předpisů splnit spoustu požadavků – např. archivovat všechna prohlášení výrobce, návody k instalaci, vést si deníky údržby nebo záznamy o případných zraněních dětí. V případě, že chcete pouze svým dětem udělat radost a postavit hřiště doma na zahradě, s podobnými složitějšími předpisy se zabývat nemusíte.

Postavte si ho sami!

„Naše dětská hřiště jsou určena především rodičům, kteří chtějí dětem vytvořit optimální a bezpečné podmínky k pobytu na čerstvém vzduchu,“ popisuje ing. Jaromír Sedlák z internetového obchodu Piccolino.cz. „Takové hřiště si obvykle šikovný kutil postaví z dodaného materiálu sám. Počet dětí, které si mohou na hřišti hrát, je zpravidla limitován hranicí 3 dětí a celkovou hmotností 350 kg.“

K nejvýznamnějším a nejvěrohodnějším výrobcům hřišť patří např. český výrobce Pallis gym nebo zahraniční firmy Jungle Gym, Little Tiks nebo Blue Rabbit.

Foto: piccolino.cz

Domeček, skluzavku i prolézačky děti milujíFoto: piccolino.cz

Nejlevnější jsou na internetu

„Přirozeně, ta nejlevnější hřiště najdete na internetu. Problémem jejich nákupu ale je, že uvedené ceny jsou často neúplné,“ popisuje rizika ing. Jaromír Sedlák, „vyhledávače vám mezi prvními nabídnou samozřejmě ty nejlevnější varianty. Pak můžete být nemile překvapeni, když vám domů výrobce dopraví neúplné hřiště bez skluzavky nebo nekvalitní nenařezané kusy dřeva bez předem vyvrtaných otvorů. Doporučit naopak mohu právě českého výrobce Pallis, u kterého se nemusíte ničeho bát – jednotlivé části jsou předem nařezané, navrtané, ale i osazené matkami, vybavené úplným spojovacím materiálem a částečně smontované. Jsou vyrobeny z kvalitního českého severského smrku, jehož hloubková impregnace je zahrnuta už v ceně.“ Ke smontování takového hřiště vám už pak stačí snad jen trubkový klíč, šroubovák a kladívko.

A kolik taková dětská radost stojí? „Některá jednodušší hřiště pořídíte již za 5000 korun,“ říká ing. Sedlák z www.piccolino.cz, „obvykle za kvalitní kousek ale dáte něco mezi 13 a 20 tisíci korunami. Důležité je i zjistit si cenu přepravy, např. u nás se tato částka pohybuje mezi 600 a 1200 Kč – dle lokality."

Kvalitní hřiště může být nejen prostředkem, jak zabavit děti o letních prázdninách, ale také pestrou dekorací vaší zahrady. Tak ať vás v létě jen těší!

Reklama

Související témata:

Načítám