Hlavní obsah

Dietní vánoční menu. Je skvělé!

Foto: OlegPandaBoev, Shutterstock.com

Tradice se dá i dietně obměnit!Foto: OlegPandaBoev, Shutterstock.com

Reklama

Co si budeme povídat, Vánoce jsou kromě jiného o spoustě jídla. A tak se většina z nás oprávněně bojí, aby se po svátcích vůbec vešla do oblíbených kalhot. Máme tu pro vás proto několik tipů, jak si užít pořádné hody a přitom moc nepřibrat.

Článek

A nejsou určené jen pro ty z vás, které se bojí o svoji figuru. Dost možná máte vy nebo někdo z rodiny zvýšený cholesterol (tím trpí až 70 % populace) a víc než polovina Čechů má váhu vyšší, než je zdrávo. Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou ze serveru priteltvehosrdce.cz jsme pro vás připravili dietní štědrovečerní večeři. I vám bude chutnat…

Abyste si ulevila od černého svědomí i mimo štědrovečerní večeři, dodržujte tyto obecné zásady:

  • I o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca 4–5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat i snězené vánoční cukroví!
  • Dodržujte pitný režim, vypijte 2,5–3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě.
  • Dbejte na to, aby strava byla co nejpestřejší.
  • Vybírejte si potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků (nízkotučné mléčné výrobky – sýry do 30 % t. v s., jogurty do 2 % t. v s., kvalitní margaríny se sníženým množstvím tuku).
  • Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny, obsahují více prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou navíc esenciální, organismus si je neumí vyrobit sám a musíme je tak přijímat stravou. Vhodné složení tuku mají také ryby.
  • I když je stůl plný cukroví, snažte se preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo apod.).
  • Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká vánoční jídla.
  • Vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu, ale nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, vždyť takto si budete moci dopřát vánoční cukroví bez výčitek svědomí; stačí si zajít na svižnou procházku, na běžky, nebo si místo sledování televize jít postavit sněhuláka.

Krásné Vánoce vám přeji!

Pokud byste rádi i cukroví udělali dietněji, podívejte se na naše 3 zdravé variace.

Reklama

Související témata:

Načítám