Hlavní obsah

Dítě a pitný režim. Spočítejte si, kolik tekutin potřebuje!

Foto: thinkstock

Dodržovat pitný režim musí samozřejmě i děti, ale neznamená to, že musí vypít litry vodyFoto: thinkstock

Reklama

Léto, pálící sluníčko a vedra k zalknutí. Aby se to dalo ve zdraví přežít, je nutné dodržovat pitný režim. A možná dvojnásob to platí pro děti. Kolik toho má vypít malé batole a kolik školák? A co miminka? Vážně jim stačí jen mateřské mléko?

Článek

Kolik tekutin by mělo moje dítě vypít, když je venku takové vedro, a jak ho mám přinutit, aby více pilo? To jsou podle odborníků v současné době dva nejčastější dotazy, které jim maminky pokládají.

Tekutina je třeba i meloun

V prvé řadě je potřeba říct, že tekutiny nejsou jen voda nebo čaj. „Mezi tekutiny je potřeba započítat třeba i mléko, kakao, řídkou polévku, tekutější přesnídávku nebo třeba meloun. Vždyť žádné dvouleté dítě vám během dne nevypije litr a půl čaje, to je nemožné,“ uklidňuje matky pediatr Tomáš Honzík.

Co se týče množství, které by děti měly vypít, záleží na váze vaší ratolesti. „Základní doporučení pro děti vážící do deseti kilogramů zní, že na každé kilo je to sto mililitrů tekutin. Takže desetikilové dítko, což odpovídá zhruba ročnímu batoleti, by do sebe během dne mělo dostat litr tekutin,“ vysvětluje Tomáš Honzík. U těžších dětí se pak objem tekutin počítá následovně:

  • Děti vážící 10 až 20 kg – za každé jedno kilo nad 10 kilogramů je třeba vypít 50 mililitrů tekutiny. Takže dvacetikilové dítě potřebuje 1,5 litru tekutin.
  • Děti vážící 20 až 30 kg – za každé jedno kilo nad 20 kilogramů připočtěte dvacet mililitrů navíc. Takže pro dítě vážící 25 kilogramů to je 1,6 litru tekutin.
Foto: thinkstock

Zajistěte, aby mělo vaše dítě nějaké pití po ruce. Ale mezi tekutiny se počítá i polévka nebo třeba melounFoto: thinkstock

Nebojte se ani o kojence

Výrazně jednodušší to je pak u dětí, které jejich matky ještě kojí. I v těch největších vedrech totiž platí, že plně kojené děti nepotřebují prvních šest měsíců opravdu nic víc než mateřské mléko. „Není vůbec potřeba jim ani ve vedrech přidávat kojeneckou vodu nebo jakékoli čajíčky, mléko je pro ně vážně dostačující,“ potvrzuje lékařka Magdalena Paulová z Laktační ligy.

Tip redakce:S pitným režimem problémy nemáte, ale spíš řešíte, co před dovolenou přibalit do dětské lékárničky? Co by v ní nemělo chybět, zjistíte zde.

Zároveň se ale nebojte zvýšit frekvenci kojení, pokud máte pocit, že je to potřeba. „Dítě si samo řekne, že chce nakojit. Pláče, je neklidné a první, co by měly maminky vždy zkusit, je nabídnout mu prs. Takzvané přední mléko, které odchází z prsu jako první, je vlastně určené na zahnání žízně, čím déle dítě saje, tím hutnější pak mléko je a zahání následně hlad,“ vysvětluje Magdalena Paulová. Je tedy klidně možné, že ve vedrech bude váš kojenec mít žízeň, proto bude vyžadovat častá, ale přitom krátká kojení. Dopřejte mu je a nemusíte se bát, že bude dehydrované.

U dětí starších šesti měsíců, které už zkoušejí první příkrmy, pak můžete přidat i trochu kojenecké vody, ale ani v tomto případě to není nutnost. Pokud stále kojíte, žízeň mu zažene vaše mléko.

Tip redakce:Velkým rizikem pro děti je v létě i sluníčko. Jak je bezpečně ochránit, se dočtete zde.

Jak jsou na tom s pitným režimem vaše ratolesti? A jaké fígle používáte, aby vám děti více pily?

Reklama

Načítám