Hlavní obsah

Dítě nechce odjet na tábor. Co teď?

Foto: Profimedia

Spousta dětí se na tábor těší. Co když se tam ale tomu vašemu nechce?Foto: Profimedia

Reklama

Tábor a prázdniny? To v létě patří k sobě. Je vaše dítě netrpělivé, aby už odjelo s táborníky za dobrodružstvím, nebo dává jasně najevo, že se mu nikam nechce? Co si počít v druhém případě?

Článek

Eva se rozhodla poslat syna poprvé na tábor, když mu bylo osm a kousek. Sama jezdila v dětství každý rok, tak jí to připadalo normální. Jenže narazila, Marek nikam jet nechtěl. „Vymlouval se a potom přiznal, že se mu tam nechce. Radši by prý k babičce,“ vzpomíná Eva.

„Zavolala jsem vedoucímu vybraného tábora a ten mi doporučil, ať syna nenutím. Tak nakonec opravdu jel k babičce,“ dodává Eva. Její obavy, že se synem je něco v nepořádku, se nepotvrdily. Za dva roky přišel Marek s tím, že se dohodl se spolužáky a v létě na tábor vyráží.

Upřímně, kterého rodiče neláká představa, že si na chvíli odpočine a o dítě se postarají a zabaví ho na táboře. A navíc pamatujete si na ta dobrodružství a nové kamarády, které jste si z táborů přivezli v dětství? Když ale dítě řekne, že ho tábor neláká, nenuťte ho. Do budoucna by to mohl být problém.

Dohodněte se

„Odjezd na tábor by měl být vždy na základě dohody mezi dítětem a rodičem, ne na základě toho, že je to dítěti nařízeno. Já chápu, že pro řadu rodičů je velmi složité vyřešit, co s dítětem o prázdninách. Ale pokud dítě na tábor vyloženě nechce, přimlouval bych se, aby ho rodiče nenutili,“ zdůrazňuje Martin Paclík, provozovatel webu České tábory.

Foto: Profimedia

Když dítě nebudete nutit, může se příště hodně těšit a tábor si parádně užítFoto: Profimedia

S dětmi, které byly k odjezdu na letní tábor přinuceny, se setkal, a zkušenosti s tím dobré nemá. „Nemá žádné pozitivní pocity a vzpomínky, jen se snaží tábor přečkat. A dokonce to občas bere tak, že se ho rodič chtěl zbavit. A vždy už může mít k táborům odpor, a to je přece škoda,“ míní Martin Paclík.

Nejdřív po první třídě

Osobně za nejlepší chvíli, kdy dítěti poprvé navrhnout odjezd na letní tábor, považuje prázdniny po ukončené první třídě, což ostatně často požadují i sami organizátoři táborů. „Lepší je samozřejmě, když dítě jede někam, kde má kamarády, spolužáky nebo když tábor třeba pořádá někdo známý nebo zaměstnavatel rodičů,“ poznamenává Martin Paclík. Víte vůbec, jak vybrat dobrý tábor a nenaletět?

Terapeutka Lucie Horníková přidává ještě jedno varování pro rodiče. Když dítě na tábor pošlou proti jeho vůli, bude si pamatovat, jak mu to bylo nepříjemné. „Dítě ale bude čekat třeba škola v přírodě nebo studium s bydlištěm na internátu. A ono si to automaticky propojí se vzpomínkami na tábor, na který nechtělo,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Foto: Profimedia

Po první třídě by měl být nejrannější termín pro odjezd. Neumět číst a psát by byl na letním pobytu velký handicapFoto: Profimedia

Co příměstský tábor?

Podle ní ale to, že dítě odmítne odjezd na tábor, neznamená, že za rok nepřijde nadšené s tím, že tam v létě odjíždí. „Některé děti k tomu dojdou, najdou si kamarády a budou chtít být na táboře celé prázdniny,“ dává naději rodičům Lucie Horníková.

Pokud opravdu nemáte na některý prázdninový tábor zajištěnou péči o menšího potomka, který se ale „šprajcnul“ a odjezd na tábor odmítá, zkuste mu navrhnout pobyt na příměstském táboře. Přes den bude mít zábavu, ale večer se vrátí k vám domů. „U dětí přichází lítostivá nálada většinou k večeru, kdy už nemají aktivity jako přes den, a mají naopak čas na stýskání,“ radí rodičům Martin Paclík, proč je příměstský tábor dobrým řešením.

Nechce se vašemu dítěti na tábor? Lepší je ho nenutit.

Reklama

Související témata:

Načítám