Hlavní obsah

Dobré rady a fígle, jak správně sekat trávník. I ten mokrý!

HLF_139910_3

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhotrvající deště a chladna vás vyhnaly ze zahrádek. Tráva přerostla, a ke všemu je mokrá. Co s tím, abyste na prázdniny měli hustý a svěže zelený koberec? Poradíme!

Článek

Půda neschne, je blátivá, a tak se do mokré trávy nechcete pustit s žacím strojem. Slušelo by se vzít kosu, jako za časů našich dědečků, ale kdo to dneska umí? Sekačky si dnes poradí i s tímhle.

Opatrně, ale jde to

Mnohé z nich již můžete použít i na mokrou trávu, ovšem za dodržení pravidel bezpečnosti. Radovan Bureš ze společnosti Briggs upozorňuje: „V případě použití elektrické sekačky je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k proniknutí vody do elektrických rozvodů.“ V případě prodlužovacích šňůr je zapotřebí zabránit vstupu vlhkosti do jejich spojů. „Zabalte je igelitem a ten dobře zafixujte izolepou," radí dále Radovan Bureš.

Foto: GARDENA

Elektrická sekačka na trávu 36 E PowerMax je vybavena mulčovací záslepkou, podle potřeby lze sekat, sbírat nebo mulčovat. Vhodná je pro středně velké travnaté plochy do 500 m^2. Běžná cena 4990 KčFoto: GARDENA

Aby bylo sekání hračkou

U benzinových sekaček problém s vlhnoucími kabely odpadá, navíc mají silnější motory, které jsou pro sečení mokré a těžké trávy nezbytné. Sekačkám s nižším výkonem práci ulehčíte tím, že trávník posekáte postupně, se snižováním výšky sečení. Začnete s nejvyšším nastavením a postupně trávník sečte s nižší výškou.

Další tipy pro správné sekání

  • Přizpůsobte styl sekání síle sekačky. U příliš rychlého sekání vysoké trávy na nízko může u rotačních strojů těžká a mokrá tráva ucpat otvor, kterým ji vzduch žene do sběrného koše.
  • Do skutečně vysoké trávy se můžete pustit s bubnovými (diskovými) nebo mulčovacími sekačkami. Ty ale patří do vyšší cenové kategorie a vyplatí se vám, pokud máte větší pozemky nebo luční trávníky.
  • Do mokra se správně oblékněte a obujte. Boty by neměly klouzat, u sekání v každém počasí nesmí oděv „plandat“, aby se nezapletl do sekačky.
Foto: wolf garten

Vyžínač Gt 815 AC LI-Ion Power k dosekávání trávy podél zídek, v blízkosti okrasných rostlin, stromů a na podobných místech. Může být na elektrický, benzinový i akumulátorový pohon. Cena 3904 KčFoto: wolf garten

  • Trávu sekejte na výšku, odpovídající typu trávníku. Reprezentační trávník se seče na výšku 15 až 30 milimetrů, asi 20–40krát za vegetační období. Užitkový trávník má být vysoký 35–40 milimetrů, za vegetaci se seče 25–45krát, luční nebo také krajinný trávník zkracujte na 60–80 milimetrů, a to jedenkrát až třikrát za sezonu.
  • Optimální výška sečení činí 3,5 až 5 centimetrů. Víte, že ve stínu nesmí být nižší než 5 centimetrů? Pokud trávu zkrátíte více, prořídne.

V létě trávník nesekejte za poledne a při vysokých teplotách. Počkejte, až bude chladněji. Jestli je trávníky vystaven teplotám nad 35 °C, zchlaďte jej sprškou vody.

Kam sekačka nemůže

Posekaný, krásně upravený trávník často hyzdí chomáče trávy, které zůstávají na okraji záhonů nebo u zdí a plotu. Pokud nemáte sekačku, která si s tím poradí, vyplatí se vám strunová sekačka, nůžky na trávu nebo vyžínač.

Foto: mountfield

Robotická sekačka Wiper. Je vhodná pro plochy do 400 m^2 a díky patentované integrované technologii travního senzoru sama rozpozná travnaté plochy, kde má sekat. Cena okolo 34 990 KčFoto: mountfield

Neohýbejte se

A co s všudypřítomným plevelem? Pokud se nechcete plazit po kolenou a vydloubávat jej ručně ani použít herbicidy, které mohou zničit další rostliny, zkuste vytrhávač plevele.

Foto: fiskars

Přitažením rukojeti k sobě obejmou drápy z nerezové oceli kořen z několika stran a vytrhnou celou rostlinu. Skluzný mechanismus zajistí bezpečné vyhození kořenů z vytrhávače bez doteku rukou. Cena 1350 KčFoto: fiskars

Jan Růzha ze společnosti Fiskars, která jej na trh dodává, říká: „Vytrhávání plevele už nemusí být úmorné, ale stane se zábavou šetrnou k životnímu prostředí. Vytrhávač je k dispozici ve standardní i teleskopické verzi, takže se dokonale přizpůsobí výšce uživatelů.“ A jak se používá? „Stačí jej přiložit k rostlině, zašlápnout, vytáhnout, odstranit, a plevel je z trávníku pryč i s kořeny, a vy u toho stále pohodlně stojíte,“ vysvětluje Jan Růzha.

Foto: BOSCH

Lehká elektrická rotační sekačka Rotak 34 Ergoflex s integrovanými úchyty pro pohodlné přenášení. Efektivně můžete sekat až ke kraji trávníku díky bočnímu hřebenu na trávu. Cena 4999 KčFoto: BOSCH

A jak jste si s vysokou trávou nebo s nezmarem, jako je mech, poradili vy? Chcete se podívat do dalších článků o zahradě? Vybírali jsme pro vás nejvhodnější zahradní nábytek, pro ženy tu máme vychytávky na zahradu, a jestli chcete krásnou pergolu, podívejte se do tohoto článku!

Reklama

Související témata:

Načítám