Hlavní obsah

Dobroty z kaštanů slané i sladké

Foto: Thinkstock

Vyzkoušejte si upéct kaštany doma

Podzim a začátek zimy bývá spojen i s prodejem pečených kaštanů. Asi se budete divit, ale z jedlých kaštanů se dají připravit opravdové lahůdky. Jak udělat polévku, čokoládovou pochoutku nebo dort? To vám prozradíme v dnešním kaštanovém článku! A nebojte se, máme kaštanové menu naslano i nasladko.

Článek

Základní pečení

Jedlé kaštany koupíte kolem 90 korun za kilo. Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže, nechte několik hodin namočené ve vodě, rozložte na plech do trouby a při 200 stupních nechte péct asi 15 minut – nesmí úplně zčernat. Upravovat se dají i na grilu. Ještě za tepla je potom loupete. V některých zemích se takto podávají jako příloha k masu, neloupané.

Vařené kaštany

Plody nařízněte do kříže, zalijte vařící vodou a vařte půl hodiny doměkka. Potom je oloupejte a umelte na masovém mlýnku nebo prolisujte sítem. Když oloupané spařené kaštany povaříte ještě chvíli v mléce, získají jemnější chuť. V kombinaci s namočeným pečivem a bylinkami jsou výborné do nádivky. Nasladko je zase lepší povařit je v páře s vanilkou. Spolu s cukrem a sirupem jsou pak výborné na vafle, omelety a lívance.

Dovysvětlení: Jedlé kaštany poznáte snadno podle toho, že jsou tvarově i „ostnatou" slupkou už napohled jiné – mají delší bodliny. Každý obal obsahuje tři plody. Syrové se konzumovat nedají, vždycky je musíte předem uvařit nebo upéci (vlastně stejně jako s bramborami). Loupají se teprve po tepelné úpravě a to tak, že mají vrchní, tvrdou slupku a pod ní ještě druhou jemnější – i tu je potřeba odstranit.

Polévka z kaštanů

Deset oloupaných kaštanů uvařte doměkka (půl hodiny), sceďte a rozmixujte na hladkou kaši. Tu ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na másle si zpěňte kostičky cibule, plátky stroužku česneku a nastrouhanou lžíci zázvoru. Zalijte zeleninovým vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte. V závěru vmíchejte hrst posekané rukoly a na talíři dozdobte zakysanou smetanou.

Foto: Thinkstock

Kaštany jsou v Německu i Francii běžně používané

Kaštanový dort

Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v mléce doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si nechte na ozdobu. V míse utřete do pěny 80 g másla, žloutky ze šesti vajec, 180 g cukru a prolisované kaštany. Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo oříšků a jemně vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě – vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte klasicky špejlí, jestli ještě chvilku nepotřebuje dopéci. Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i vršek dortu a ještě posypte posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.

Kaštany v čokoládě

Půl kila uvařených, ale nerozvařenýchkaštanů prolisujte a smíchejte se 100 g moučkového cukru. Vytvořte hustou hmotu a udělejte z ní váleček, ze kterého nakrájejte stejnoměrné kousky. Potom tvořte kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujte je na špejle a namáčejte do čokoládové polevy tak, aby poblíž špejle zůstal neobarvený. Polevu nechte uschnout na obráceném cedníku.

Kaštanová mísa

Půl kila uvařených nebo upečených kaštanů prolisujte (umelte) a přidejte k    30 g másla utřeného se 100 g cukru. Vzniklou hmotu lisujte z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby vám na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček. Ozdobte šlehačkou a dílky pomeranče nebo kompotovým ovocem.

Foto: festtags-rezepte.de

Kaštanový dort vás překvapí svou chutí

Kaštany po lyonsku

Kilo kaštanů nařízněte do křížku a urovnejte na vodou postříkaný plech. Pečte dvacet minut. Kaštany oloupejte a vařte v mírně osolené vodě s hřebíčkem. Kaštany prolisujte (umelte), přidejte k nim 150 g cukru, 90 g másla, tři žloutky, deci rumu nebo brandy a jemně vmíchejte sníh ze tří bílků. Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní hmotu s kaštany. Pečte asi 40 minut a na talířcích dozdobte šlehačkou.

Kaštanový nákyp podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Utři čtvrt libry másla, opař a ustrouhej 6 lotů mandlí, taktéž ustrouhej půl libry pečených a oloupaných kaštanů, dej vše do toho utřeného másla, k tomu 6 lotů tlučeného cukru, 6 žloutků, z půl citronu krájené kůry, trochu tlučené skořice, po třech bílkách sněhu, vymaž formu, posyp kůrkou žemličkovou, vlij do ní, nech to hezky dozlatova upéct, vyklop, posyp cukrem a nes na tabuli.

Kaštanová nádivka do palačinek

Kilo jedlých kaštanů oloupejte a uvařte v sójovém mléce doměkka. Prolisované kaštany smíchejte s 200 g medu, dření z vanilkového lusku a 100 ml ananasové šťávy. Dobře promíchané pyré používejte do palačinek, můžete také přidat do lívanců, vaflí…

Slaná kaštanová nádivka

Půl kila jedlých kaštanů uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo umelte s trochou mléka. Smíchejte s dvěma houskami nakrájenými na kostičky a namočenými v mléce. Vmíchejte 300 g mletého masa, dvě vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a krabičku šlehačky. Dohustěte strouhankou a zapečte v troubě.

Kaštanová nádivka do krůty (vánoční)

Na másle opečte dvě velké cibule nakrájené na jemná kolečka. Až je cibule dosklovata, přidejte plátky ze tří stroužků česneku a ještě minutku opékejte. Základ přelijte 250 ml drůbežího vývaru a deci Calvadosu (lze nahradit brandy…).  Přikryté potom vařte deset minut, přidejte kostičky ze tří oloupaných jablek, lžíci tymiánu, lžíci šalvěje, lžičku rozmarýnu, hrubou sůl a pepř. Vařte dál, až jsou jablka měkká (10 minut). Hmotu nechte vychladnout a zatím smíchejte kostičky z půlky bílého chleba (veky), čtvrt kila oloupaných, opečených kaštanů posekaných najemno a čtvrt kila posekaných sušených švestek. Smíchejte s jablečnou směsí a dochuťte pepřem a solí. Můžete ještě zvlhčit vývarem. Nádivkou můžete vycpat drůbež (kuře, krůtu…) nebo se dá péct zvlášť ve vymaštěném pekáčku asi 40 minut.

Jednodušší nádivka

Čtvrt kila másla utřete se čtyřmi žloutky a jedním celým vejcem. Čtyři housky nakrájejte na kostičky a namočte do půl litru mléka. Osolte, ochuťte muškátovým květem a posekanými mandlemi. Celé to smíchejte se čtvrt kilem vařených, oloupaných kaštanů a opatrně vmíchejte sníh ze tří bílků. Můžete nadívat do drůbeže nebo péci sólo.

Pořád je co objevovat, tak schválně, kolikrát jste tuhle, kdysi běžnou přílohu k masu, použily ve své kuchyni? Přidejte své vlastní recepty do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC