Hlavní obsah

Zakysanka v kuchyni: Na sladko i na slano!

Foto: Greta Blumajerová

Dnešní recepty přijdou k chuti milovníkům slaného i sladkéhoFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Milujete zakysanou smetanu? Tak to s námi budete určitě souhlasit, že receptů s ní není nikdy dost, a to ať sladkých, tak slaných. Máme pro vás novou porci inspirace. Jen se zakousnout!

Článek

U receptů se zakysanou smetanou se snad nikdy nemusíte bát, že by se strávníci při ochutnávání trávili kysele. Vždyť snad všechno, do čeho zaskysanku přidáte, musí dopadnout na jedničku. A platí to i o našich dnešních slaných i sladkých nápadech!

Koláč plný chutí

Na koláčovou formu o průměru 28 cm potřebujete:100 g másla, 100 g měkkého tvarohu, 200 g hladké mouky, špetku soli, 1 sáček prášku do pečiva, 2 červené cibule, 1 pórek, 70 g sterilované kukuřice, 4 stroužky česneku, 3 lžíce strouhanky, 200 ml zakysané smetany, 150 g eidamu, 2 vejce, hrst cherry rajčátek

Foto: Greta Blumajerová

Koláč místo večeře? Proč ne?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Do mísy vložte změklé máslo, tvaroh, mouku, sůl a prášek do pečiva a rukama vypracuje hladké těsto. To na pomoučněné desce rozválejte dle velikosti koláčové formy. Formu před vystláním těstem nezapomeňte vymazat nebo vyložit pečicím papírem! Okraje zahlaďte nožem a dno koláče propíchejte vidličkou. A můžete pokračovat!

Na pánvi na oleji krátce prohřejte na kolečka nakrájenou cibuli, pórek, kukuřici i plátky česneku. V míse vedle zase smíchejte vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, sůl a pepř. A jde se vrstvit! Dno koláče zasypte strouhankou, následuje zeleninová část, kterou nakonec zakryjte sýrovou směsí. Koláč pečte v troubě asi 30 minut při 170 stupních. Kdo chce, může před koncem pečení navrch rozprostřít přepůlená cherry rajčátka.

Řízky jinak s čočkovým salátem

Na 4 porce potřebujete:4 vepřové řízky po 150 g, 200 ml zakysané smetany, 1 vejce, sůl a pepř, 1 lžíci bramborového škrobu, 200 g směsi kukuřičné a klasické strouhanky, 1 salát lollo rosso, hrst čerstvé rukoly, hrst cherry rajčátek, 1 žlutou papriku, 2 lžíce vinného octa, 50 g zelené čočky

Foto: Greta Blumajerová

Řízky Čechy nikdy neurazí. Tím spíš, když jsou opravdu šťavnaté!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Řízky naklepejte a opepřete. V hlubší misce rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, škrob a řízky ve směsi naložte (díky zakysance budou i po smažení krásně šťavnaté). Teď by měly ideálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Poté propláchněte čočku, zalijte ji vodou a asi 40 minut ji vařte v neosolené vodě. Poté ji znovu propláchněte ve studené vodě a přidejte do salátu.

Do jakého? Pravda, trochu předbíháme! Na ten vám ovšem stačí smíchat rukolu, natrhaný lollo salát, půlky rajčátek a proužky papriky. A samozřejmě i ocet, který ho dokonale ochutí. A teď už zpátky k řízkům. Každý postupně vyjměte z marinády, osolte, obalte ve strouhance a smažte dozlatova, jak jste zvyklí.

Pudinková buchta se skořicí

Na 1 plech potřebujete: 5 vajec, 250 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 100 ml vody, 100 ml rostlinného oleje, 1 sáček prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa. Na pudinkový krém: 2 vanilkové pudinkové prášky, 1 l mléka. Na horní vrstvu: 500 g zakysané smetany, 2 sáčky skořicového cukru

Foto: Greta Blumajerová

Pudink, zakysanka a kakao – dokonalá trojiceFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce rozdělte na žloutky a bílky – z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, žloutky rozmíchejte s cukrem. Pak přidejte vodu, olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec i sníh. Vznikne vám krásné nadýchané těsto, jehož 3/4 rozlijte na pečicím papírem vystlaný plech. Ve zbytku těsta rozmíchejte kakao a nerovnoměrně ho rozstříkejte na světlou základnu. Z mléka a prášku uvařte pudink, který ještě teplý po lžících rozmístěte na připravené těsto. A jde se péct! Tentokrát asi 40 minut při 160 stupních Celsia. Poté, co buchta zchladne, ji už jen potřete zakysankou, posypte skořicovým cukrem, a je hotovo!

Dobrou chuť! A nezapomeňte nám napsat své vyzkoušené recepty do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám