Hlavní obsah

Dokonalá grilovačka: Steak lepší než z restaurace? Pomůže vám chytrý gril

Foto: Outdoorchef

Foto: Outdoorchef

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru grilu je třeba zohlednit více faktorů: počet strávníků, jak často i kde plánujete grilovat i jak je vybavený. A právě na vybavenost se nyní zaměříme.

Článek

Díky šikovným přístrojům se dnes dá grilovat téměř všude. Pokud ale máte větší nároky, pak si kromě samotného zdroje tepla a materiálu, z nichž se přístroje vyrábějí, všímejte i dalších věcí.

Optimální teplota

Grily na dřevěné uhlí či brikety jsou náročnější na rozehřátí a udržení správné teploty, přístroje na elektřinu nebo plyn se rychle rozehřejí a u mnohých můžete teplotu regulovat. Práci usnadňuje teploměr zabudovaný v grilu, nebo si lze dokoupit teplotní sondu.

Nejčastěji se griluje maso a některé přístroje nabízejí funkci měření tloušťky masa či jiných surovin. „V kombinaci s automatickými programy nastaví pro každou surovinu správnou teplotu a čas. Unikátní je i indikátor průběhu grilování, abyste dosáhli stupeň propečení masa, jaký máte rádi – například od krvavého steaku, přes medium až po dobře propečený,” vysvětluje Dušan Holec, zástupce značky Tefal. Grilovaný pokrm tedy nemusíte hlídat jako ostříž, signalizace vás upozorní, až bude hotovo.

Fanouškům moderních technologií zase může přijít vhod přístroj, u něhož se teplota dá kontrolovat díky aplikaci v mobilu.

Foto: Tefal

Stolní elektrický Tefal Optigrill+ je opatřený senzorem na měření tloušťky masa s automatickým přizpůsobením teploty podle vybraného programu. Už tedy nemusíte stát u grilu a kontrolovat stav propečení například steaků, chytrý gril to udělá za vás. Cena 4990 Kč. A pro větší rodiny je k dispozici ve verzi XL, cena 6490 KčFoto: Tefal

Foto: Mall

Pomocí ovládacích knoflíků a teploměru lze u plynového grilu Myard Go-COOK snadno regulovat teplotu. Je umístěný na stojanu, který se dá složit k přístroji, a pak jednoduše převézt z domu ven či naopak. Cena 5990 KčFoto: Mall

Foto: Weber

Termosondu iGrill lze s pomocí bluetooth připojit k chytrému mobilu a monitorovat tak situaci na grilu i na dálku. K dostání v několika variantách. Cena od 1999 KčFoto: Weber

Foto: Traeger

S grilem na dřevěné pelety Timberline 850 „hrozí“, že zlenivíte – měnit teplotu a dobu grilování totiž můžete i na dálku, díky aplikaci v mobilu. Anebo tento čas věnujte přátelům. Cena 79 990 KčFoto: Traeger

Výhody poklopu

Mnohé grily jsou vybavené poklopem, který je výhodný z více důvodů. Eliminuje přísun kyslíku a díky tomu zamezuje vzniku plamenů. „Pod poklopem bude grilovaný pokrm stejnoměrně připravený zdola i shora. Bez něj se rošt či tál ochlazuje, suroviny musíte grilovat déle, a tím se zbytečně vysušují,“ uvádí Václav Modelský ze společnosti Weber-Stephen. A protože poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby, na grilu se dá připravit nejen maso či zelenina, ale také mnohé sladkosti, včetně bábovky, koláčů, štrúdlu…

Foto: Mountfield

Přenosný gril na plynovou kartuš Char-Broil Compact využívá technologii TRU-Infrared, díky níž jsou grilované steaky šťavnaté a plné přirozené chuti. Cena 4650 Kč Foto: Mountfield

Foto: HORNBACH

Na kotlovém grilu na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon připravíte dobroty bez ohledu na počasí. Disponuje vyjímatelnou miskou na popel, integrovaným teploměrem a regulátorem přívodu vzduchu. Cena 2990 KčFoto: HORNBACH

Foto: Tefal

Na elektrickém grilu Tefal Aromati-Q 3 v 1 BG916834 připravíte pokrmy ve třech různých režimech. Jakékoli potraviny v něm můžete grilovat, aromatizovat přírodním dřevem (jako uzení), nebo péct díky reflektoru přímého tepla. Teplotu v grilu snadno nastavíte šestistupňovým termostatem, takže jídlo bude vždy připravené přesně podle vašich představ. Rošty i základní těleso jsou navíc omyvatelné v myčce. Cena od 7990 KčFoto: Tefal

Foto: Sencor

Elektrický gril SBG 700 se dá použít doma jako stolní a venku jako stojanový. Má dva druhy grilovacích ploch a vyjímatelnou misku na odkapávání šťáv a tuku. Cena 1999 Kč Foto: Sencor

Jak získat nádech uzení

„U grilu jde spíše o zauzování než uzení v pravém slova smyslu. Na rozdíl od uzení v udírně, které trvá dlouhé hodiny a kouř má teplotu mezi 50 a 70 °C, na grilu zauzujeme při teplotě kolem 100 °C asi 1 až 3 hodiny,” říká Václav Bartoš, zástupce značky Outdoorchef.

„Udit“ můžete na grilech na dřevěné uhlí či brikety nebo na plynových. Podstatné je, aby přístroj měl poklop, dokázal udržet správnou teplotu a disponoval nepřímým žárem. U plynových grilů se vlhké dřevěné lupínky nasypou do kovového dílu, který se zavěsí dovnitř přístroje (nebo se dá použít udicí prkénko a jiné) a zapne se odpovídající hořák.

U grilů na dřevo se rozžhavené brikety odsunou na jednu stranu palivového roštu, na druhou se položí grilovací miska s vodou a až se voda ohřeje a brikety trochu dohoří, posypete je vlhkými dřevěnými lupínky. Maso či sýry uložte na rošt nad misku s vodou, zavřete poklop a začnete „udit“.

Foto: Archiv firmy

Nerezový udicí box pro kotlové plynové grily Outdoorchef se umísťuje do spodní části kotle pod trychtýř. Cena 890 Kč Foto: Archiv firmy

Foto: Mountfield

Smoker box Char-Broil z nerez oceli naplníte dřevěnými chipsy a položíte na rošt plynového grilu. Potraviny nasají příjemnou vůni dřeviny. Cena 249 Kč Foto: Mountfield

Foto: Fieldmann

Gril typu lokomotiva FZG 1012 zaujme tvarem i funkcí. Jeho hlavní část je určená pro běžné grilování, kdežto spodní přídavná nádoba s grilovací plochou 36 x 29,5 cm se uplatní také při douzování, které jídlu dodá charakteristickou vůni a chuť. Cena 4799 Kč Foto: Fieldmann

Gril jako kuchyně

Některé přístroje mají rošt s vyměnitelnou středovou částí. Dá se nahradit například stojanem na drůbež, wok pánví, kamenem na pizzu nebo hrncem, v němž si připravíte klidně i guláš. A když je gril vybavený vysokým poklopem, pod něj se vejde jak celé koleno, tak větší žebírka. Vtip je v tom, že pak na jednom zpravidla masivnějším přístroji nachystáte celé menu.

Ale třeba pizzu, koláč nebo plněné kapsy zvané calzone zvládnete i na grilu standardní velikosti, který se dá navíc doplnit elektricky poháněným rožněm a na něm připravovat větší kusy masa.

Foto: Campingaz

Plynový gril Master 3 Series Classic s Instastart zapalováním (ovládá se pouhým otočením knoflíku) má litinový tál a rošt s Culinary Modular úpravou. Což znamená, že část roštu lze vyjmout a nahradit třeba pizza kamenem, pánví wok a jinými. Na postranním vařiči si připravíte například omáčku. Cena 24 999 Kč Foto: Campingaz

Foto: Weber

Gril na dřevěné uhlí Master Touch GBS má dělený rošt, jehož středovou část lze vyměnit za řadu doplňků, například pánev wok. Cena 8999 Kč Foto: Weber

Foto: Outdoorchef

Na gril se dá položit například i umělý pizza kámen 570, na kterém pak hravě zvládnete nejen pizzu, ale třeba také briošky Cena 2160 Kč Foto: Outdoorchef

Foto: Mall

Lis na hamburgery slibuje, že oblíbená pochoutka bude pro všechny strávníky stejně velká. Průměr 12 cm, cena 339 Kč Foto: Mall

Co vám z grilu chutná nejvíce?

Reklama

Související témata:

Načítám