Hlavní obsah

Dokonalá polévka, která v zimě zahřeje? Zelňačka!

Foto: Marie Bartošová

Zelňačka na několik způsobů – zkuste je všechny! Stojí za to!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děláte doma stále stejnou zelňačku? Nebojte se popustit uzdu svým chutím a udělejte si ji třeba ještě dnes – ale úplně jinak než dosud. Uvidíte, že s našimi recepty nemůžete šlápnout vedle.

Článek

Na zelňačku většinou narazíte v její asi nejznámější verzi – s červenou paprikou a klobásou. Na té samozřejmě není nic špatného a i recept na ni, i když v trochu pozměněné variantě, v dnešním článku najdete. Kromě toho se ale můžete těšit i na zelňačku z uzených žeber se smetanou a na trochu netradiční recept s mrkví a fazolemi.

Zelňačka s lahodnými uzenými knedlíčky od Michala

Na 4 velké porce potřebujete: 500 g kysaného zelí, 250 ml smetany na vaření, 1 větší cibuli, 3 lžíce másla a 3 lžíce hladké mouky na jíšku, 1 lžičku červené papriky, asi 4 kuličky černého pepře a nového koření, 1 velký bobkový list a sůl

Na knedlíčky si připravte: 1 paprikovou klobásu, 1 housku, 1 vejce, asi 3 lžíce polohrubé mouky a petrželku nebo nať jarní cibulky

Foto: Marie Bartošová

Knedlíčky jsou příjemné oživeníFoto: Marie Bartošová

Postup: Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji na másle dozlatova, pak ji zaprašte červenou paprikou a hladkou moukou a usmažte jíšku. Tu zalijte zhruba 1,5 litrem vody, důkladně v ní jíšku rozmíchejte, aby neudělala hrudky, přidejte kysané zelí a koření. To, jak moc budete ze zelí vymačkávat vodu a případně ho i proplachovat, záleží na tom, jak moc kyselou polévku chcete mít. Zelí ale každopádně nejdřív nahrubo pokrájejte a vařte, dokud nezměkne, tedy asi 15 minut.

Housku nakrájejte na kostičky, přidejte nasekanou petrželku nebo cibulkovou nať, na kousky pokrájenou klobásu, vajíčko a polohrubou mouku a vypracujte těsto. Z toho pomocí lžíce tvořte malé knedlíčky, které vhazujte do vroucí vody, jakmile vyplavou na povrch (to trvá asi 7–8 minut), jsou hotové. Před podáváním do polévky vmíchejte smetanu a podávejte ji s knedlíčky.

Bílá zelňačka „s modrým česnekem“ od maminky Jany Ch.

Na 4 velké porce potřebujete: asi 1 kg uzených žeber nebo 250–300 g uzeného boku, 1 velkou cibuli, 500 g bílého kysaného zelí, 2–3 brambory, hrst sušených hub, 1 kelímek (200 g) kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2–3 bobkové listy, 1/2 lžičky kmínu, sůl a půl paličky česneku

Foto: Marie Bartošová

Uzený vývar i smetana jsou v zelné polévce vynikajícíFoto: Marie Bartošová

Postup:Tuhle máminu polévku jsem jako malá zbožňovala a dneska tomu není jinak. Jeden z důvodů, proč jsem si ji v dětství oblíbila, byl modrý česnek. Když se totiž dostane do kontaktu s kyselým zelím, zmodrá.

Maso zalejte asi 2 litry vody a uvařte s bobkovými listy doměkka, po zchladnutí kosti oberte a maso pokrájejte na kousky. Vývar rozdělte na dvě části a do každé z nich přidejte část na kostičky pokrájené cibule. Do jedné části osoleného vývaru dejte vařit houby a po asi 10–15 minutách varu přidejte na kostky nakrájené brambory, ve druhé části uvařte mírně pokrájené zelí s kmínem. Pokud byste brambory vařili se zelím, ztvrdly by.

Když jsou brambory a houby uvařené, slijte vývar do hrnce k zelí, a když je i to už měkké, zahustěte polévku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Provařte, přimíchejte kysanou smetanu a přidejte i prolisovaný česnek, který už jen nechte přejít varem. Do odstavené polévky vložte uvařené brambory, houby a maso. Místo hub můžete přidat i trochu uvařených fazolí.

Zelňačka s mrkví, rajčaty a fazolemi

Na 4 porce potřebujete: 500 g kysaného zelí, 150 g mini klobásek, 1 velkou cibuli, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku papriky, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3–4 kuličky černého pepře, 1/2 hrnku uvařených nebo sterilovaných červených fazolí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, 1/2 malého celeru a 2 mrkve

Foto: Marie Bartošová

Fazole, mrkev a kyselé zelí? Proč ne?Foto: Marie Bartošová

Postup: Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na sádle. Přidejte papriku a hladkou mouku a usmažte jíšku. Tu zalijte vodou, přidejte propláchnuté a pokrájené zelí, na půlkolečka nakrájenou mrkev, na větší kusy nakrájený celer, koření a rajčatový protlak a vše vařte doměkka. Nakonec vyjměte celer (kdo chce, může ho do polévky nakrájet), do polévky vmíchejte fazole, pokrájená rajčata a mini klobásky a vše ještě krátce prohřejte v polévce.

Jak děláváte zelňačku vy? Z klobásy nebo z uzeného masa? A přidáváte smetanu?

Reklama

Načítám