Hlavní obsah

Dokonalé borůvky lze vypěstovat i doma. Blíží se čas sázení

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Chutnější, zdravější a levnější. Plody vypěstované doma s láskou se nedají s  pultovým zbožím porovnat a ví to (nejen) každý zahrádkář. Vedle klasik v podobě rajčátek nebo jablíček však u nás můžete bez problémů pěstovat například borůvky. Ideální čas jejich výsadby se blíží.

Článek

Zahrádkaření je v Česku téměř národním koníčkem a podzim představuje ideální čas na výsadbu ovocných stromů a keřů. Tradiční jabloně, švestky nebo maliny v posledních letech čím dál častěji doplňují i borůvky.

Pozdrav z Kanady 

Nejde přitom o klasické borůvky, na které s chutí chodíte do lesa. V domácích podmínkách se pěstují především borůvky kanadské. Důvod? Nám známé borůvky černé jsou v pěstitelských nárocích velmi vybíravé a vyžadují lesní nebo horské podmínky s rovnoměrnou vlhkostí.

Výhoda kanadských borůvek spočívá především v jejich velikosti. Oproti „našim” můžou být dvakrát až třikrát větší, objem jim však nijak neubírá na šťavnatosti.

Foto: Pixabay.com

Na borůvky už nemusíte jen do lesaFoto: Pixabay.com

Lepší chuť zařídí „internet rostlin”

K dosažení nejlepší možné chuti existuje zajímavá vychytávka. Příroda ji zná od nepaměti. S nadsázkou ji můžete nazvat „internetem rostlin” a její kouzlo spočívá (ano, čtete správně) v houbách.

Nazývají se mykorhizní houby a pod zemí navazují pozoruhodné spojení s kořenovým systémem rostlin, tzv. mykorhizní symbiózu. Její princip je jednoduchý: houby vytváří rozsáhlou síť mikroskopických vláken, která se napojují na kořeny rostlin a zásobují je živinami.

Výsledek? Díky dobré výživě je rostlina daleko zdravější, odolnější a silnější. Plody jsou šťavnaté a obsahují větší množství vitamínů a antioxidantů.

Foto: Symbiom, s.r.o.

Běžný způsob pěstování vs. systém symbiomFoto: Symbiom, s.r.o.

Dodej houbu, posílíš strom

Pozoruhodné spojenectví dokážou mykorhizní houby navázat s téměř všemi druhy rostlin – od trávníků až po stromy, včetně těch ovocných.

Mykorhizní houby jsou extrémně prospěšné už v začátcích, kdy mladá rostlina bojuje o holé přežití a každá pomoc se počítá. O to víc, když se pomocných rukou pod zemí nachází stovky tisíc.

Foto: Pixabay.com

Mykorhizní houby pomůžou zdravému růstu rostlinFoto: Pixabay.com

Výsadba klepe na dveře

Ideální doba na výsadbu ovocných stromů nebo keřů je za rohem. Na mykorhizní houby se přitom nechodí do lesa, ale na internet. Česká firma Symbiom nabízí mykorhizní houby pro konkrétní typy rostlin.

Borůvkám zajistí péči Rhodovit, ovocným stromům zase Symbivit. Houbové kamarády můžete dopřát i bylinkám, zelenině či balkonovým rostlinám.

Letošní ovocná sezona už pomalu mává na rozloučenou, měli byste se však připravit na tu příští. Nejlepší službu vám přitom udělá příroda sama.

Reklama

Načítám