Hlavní obsah

Dokonalé? Téměř ano! Podívejte se na přehlídku moderních lustrů

Foto: Preciosa Lighting

Moderní svítidla Grid představila Klára ŠůmováFoto: Preciosa Lighting

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní design, dokonalé řemeslné zpracování a elegantní vzhled. Podívejte se na průřez přehlídkou světelných objektů z nových kolekcí českých i zahraničních návrhářů. Který zaujme právě vás?

Článek

Čistými liniemi, ale především krásou křišťálu okouzlovali nejen čeští, ale i zahraniční designéři. Mnozí z nich pracují právě s technikou foukání křišťálového skla do bukové formy.

Z předvedených instalací jsme vybrali osvětlení, jež se uplatní v domovech, které nejen osvětlí, ale také ozdobí a dodají jim na stylu. Navrhli je designéři zvučných jmen i začínající studenti. Většina prací má ale jedno společné. Odkazuje na krásu křišťálu zpracovaného tradičními řemeslnými technikami.

Foto: Brokis

Stropní světla Whistle s barevnými kabely od Lucie KoldovéFoto: Brokis

Foto: Designblok

Svítidla Kosmos v pojetí polského designérského studia Ewy Bochen a Macieje JelskihoFoto: Designblok

Foto: Designblok

Hravá svítidla představilo švédské studio DMOCH. Design David Ericsson, Ania Peuser a Marcus BergFoto: Designblok

Co nového v designu

Tradiční sklářské umění se spojuje s moderními technologiemi a tvary. „Dá se říci, že co se sériově vyráběných svítidel týká, design svítidel nemá žádné výrazné trendy. Jde spíše o znovuobjevování a oprášení původních a známých tvarů s implementací moderních technologií a materiálů,“ vysvětluje Martin Synek ze společnosti Hagos. „Hlavním cílem je nabídnout světla, která v prostoru působí přirozeně, neruší, naopak jej zdobí,“ doplňuje odborník.

Foto: Hagos

Giro od Formfjord je svítidlo velkých rozměrů, přitom jemné a vzdušné. Využívá LED světelný zdroj, který lze umístit na povrchu koule dle vlastní preference a potřeby. Cena od 23 560 KčFoto: Hagos

Foto: Hagos

AIM světla od R. & E. Bouroullec. Dlouhé kabely umožňují maximální volnost pohybu v prostoru. Plynulým nastavením a variabilitou uspokojí všechny potřeby osvětlení. Cena 14 175 Kč/ksFoto: Hagos

Foto: Hagos

Jackie od značky Enzo Catellani. Světelné efekty se zdůrazňují tím více, čím větší je počet skleněných čoček, které obsahují LED zdroj světla. Cena od 6560 Kč/ksFoto: Hagos

Český křišťál ve světě

Česká svítidla byla známa v celém světě a platí to i v současnosti. Například společnost Lasvit spolupracuje s předními českými a světovými designéry, jako jsou Jan Plecháč a Henry Wielgus, Maxim Velčovský, Arik Levy či Michael Young. Jejich projekty najdete v Praze, v Londýně, Paříží, v Moskvě, ale také v Melbourne, Dubaji, Los Angeles, Singapuru nebo v Hong Kongu.

Foto: Lasvit

Objekty Clover od Michaela Younga přinášejí do interiéru světlo a zároveň jej zajímavě dekorujíFoto: Lasvit

Foto: Lasvit

Svítidla v kombinaci dřeva a skla z kolekce Moulds designérů Jana Plecháče a Henryho WielguseFoto: Lasvit

Foto: Lasvit

Tající led připomíná svítidlo Frozen od Maxima VelčovskéhoFoto: Lasvit

Foto: Lasvit

Pestrobarevné kusy skleněných skal. To jsou svítidla Crystal Rock, které představil designér Aric LevyFoto: Lasvit

Nejen technické sklo

Kavalierglass příjemně překvapil jednoduchými a přitom působivými svítidly, která vychází z tvarů obecně známého laboratorního skla.

„Cílem kolekce Kavalier Design je propojit emoce a kreativitu s technickým sklem. Většina svítidel je vyráběna ručně. Do finální podoby jsou jednotlivé polotovary tepelně tvarovány a výsledkem jsou jednoduché, ikonické tvary,“ říká Ing. Jitka Jiránková, obchodní a marketingová ředitelka společnosti. Tam vsadili na spolupráci s designéry Michaelou Tomiškovou a Jakubem Janďourkem ze studia Dechem či s návrhářem Janem Padrnosem.

Foto: Kavalierglass

Hadovka je lampa z diplomové práce Michaely Tomiškové. Je základem nové kolekce svítidel. Cena 280 eurFoto: Kavalierglass

Foto: Kavalierglass

Nálevky, trychtýře, kádinky a baňky inspirovaly studio DECHEM v kolekci svítidel pro domácnost. Vyrábět se budou v příštím roceFoto: Kavalierglass

Kouzlo dávného sklářského řemesla ve spojení s netradičními materiály předvádí ve svých svítidlech také společnost Preciosa Lighting, která ke spolupráci přizvala zkušené i mladé designéry, jmenujme například Kláru Šůmovou, Martina Opla, Evu Eisler, Tadeáše Podrackého a Markétu Kratochvílovou, Petra Mikoška, Jana Solanského, Jakuba Neufusse, Jakuba Pollóga, Vaška Mlynáře či Kateřinu Handlovou.

Foto: Preciosa Lighting

Svítidla se stínidly z broušeného skla od BOA design zaujmou elegancí brusuFoto: Preciosa Lighting

Foto: Preciosa Lighting

Světelné objekty Grid Kláry Šůmové dávají vyniknout řemeslnému brusu a spojení světla s čistotou čirého křišťáluFoto: Preciosa Lighting

Foto: Preciosa Lighting

Hravé lampy Martina Opla, vítěze soutěže Mistr Křišťálu 2013Foto: Preciosa Lighting

Futuristický vzhled i pohled do minulosti

Další novinky vystavovala designérka Lucie Koldová, která pro značku Brokis navrhla kolekci Mona s futuristickou lampou v jednoduchém zvonovitém tvaru, který nechává vyniknout krásu hladkého skla. Krásné kousky nabízí také český výrobce svítidel Halla, který zaujme nejen modely Arbo a Indi+ designérů Luky Křížka a Matúše Opálky.

Foto: HALLA

Světlo Indi Matúše Opálky může mít v interiéru mnoho podob a využije se ve všech místnostech, včetně osvětlení kuchyňské linkyFoto: HALLA

Foto: Brokis

Koncept stropních lamp Night Birds v designu Borise Klimka je inspirovaný letem ptákůFoto: Brokis

Foto: Selene

Stolní lampa Empatia z kolekce svítidel a osvětlovacích systémů značky ArtemideFoto: Selene

Zajímavá svítidla představili také zahraniční výrobci, například Artemide, Cattelani and Smith, Flos, či výrobci zastoupení pod značkou Light Works, Hagos a další, náš výběr na fotografiích je jen malá ochutnávka všeho, co bylo k vidění. Přečtěte si také článek Novinky v osvětlení: Co v bytě dokážou LEDky a halogeny? nebo Osvětlené stropní podhledy jsou hitem posledních let.

Jak se vám líbí nové typy skleněných lustrů a lamp?

Reklama

Načítám