Hlavní obsah

Dolomity aneb Když si chcete dobře zalyžovat

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Aktivní dovolená, lyžování, italský životní styl plný báječných chutí a vůní, ale také okouzlující příroda nebo nejvýkonnější systém zasněžování. Už jste byli v Dolomitech? Napijte se jiskřivého vína, pohlaďte jazyk vybranými sýry a dezerty a prožijte italskou pohádku.

Článek

Lidé se dělí do tří skupin. První okupují ti, kdo milují slunce, tudíž vyhledávají pouze letní dovolenou. Druhá patří milovníkům zimního odpočinku, kteří si libují ve sněhu a ledovcích, a ti třetí to mají tak půl na půl – vidí kouzlo jak v horkém, tak ledovém počasí. Všichni jmenovaní si přijdou na své na jednom místě – v Jižním Tyrolsku.

Jižní Tyrolsko totiž neuvěřitelnou krajinou Dolomit, kulinářskou nabídkou, stabilním slunečným počasím a dostupností odpočinkových i sportovních aktivit baví typicky letní i zimní dovolenkáře.

300 slunečných dnů v roce

Dolomity jsou jedním z horských masivů Italských Alp nacházející se na východ od Bolzanské kotliny. Jedné z oblastí se říká 3 Zinnen Dolomity. Nacházejí se tu hned dva přírodní úkazy typické pro Jižní Tyrolsko, a to skalní zuby Drei Zinnen a jezero Pragser Wildsee. Zde si každého získají horská údolí a pohled na majestátní vrcholky Dolomit.

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

V Dolomitech skoro nemůžete zažít špatné počasí, svítí tam slunce až 300 dní v roceFoto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Komfort, který jde s dobou

Letošní zimu bude stávající třímístná sedačková lanovka nahrazena novou osmisedačkovou lanovkou Hasenköpfl – s vyhřívanými sedačkami, což ocení asi hlavně děti. Jeden z nejkrásnějších výhledů na sluneční hodiny Sesto, tedy největší kamenné sluneční hodiny na světě, se tak stane ještě příjemnější. Až vás tato lanovka omrzí, můžeme vyzkoušet i některou jinou sjezdovku. Najdete jich tu na 110 kilometrů a rozveze vás na ně 31 různých vleků.

Zdejší oblast se může pochlubit také nejvýkonnějším systémem zasněžování v severní Itálii.

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Takové krásné výhledy se nikdy neomrzíFoto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Vyhlídková trasa Giro delle Cime

Výzvou pro zdatné lyžaře je 34 kilometrů dlouhá denní prohlídka Giro delle Cime. I vy se považujete za schopného sportovce? Pak je pro vás tenhle zážitek nutností.

Od dolní stanice lyžařského střediska ve Versciaco/Helm se dostanete hned na nejvyšší bod túry ve výšce 2 200 metrů. Lanovka vás dopraví do Stiergartenu, po němž následuje cesta sjezdovkou Tre Cime k dolní stanici Signaue, odkud se můžete dostat na Rotwand na druhé straně vesnice Sesto.

Zde se Giro delle Cime obrací na zpáteční cestu, tedy pokračuje k sedlu Kreuzbergpass a Val Comelico. Co vám výlet přinese? 5 600 metrů převýšení, nádherný výhled a mnoho kulinářských zážitků.

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Na Rotwandu si můžete pohladit sobyFoto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Černá sjezdovka Holzriese

Chcete zažít pořádný adrenalin? Pak se vydejte vlakem z lyžařského střediska 3 Zinnen Dolomity do lyžařského střediska Kronplatz, trvá to asi 35 minut. Zde si můžete užít večerní jízdy v režii nespoutaného vzrušení. Ostatně černá sjezdovka Holzriese se sklonem 72 % je jeden z nejstrmějších svahů Alp a nejstrmější svah v Itálii.

Pakliže na podobné atrakce nejste nebo s sebou máte děti, je pro vás vhodnější hora Haunold, která se nazývá výletní horou pro rodiny. Naleznete ji tři minuty od centra vesnice Innichen, italsky San Candido. Právě ona nabízí čtyřsedačkovou lanovku, výšku 1 500 metrů, pět vleků, 23 kilometrů sjezdovek, čtyři lyžařské chaty a osvětlený svah pro noční lyžování.

Nenechte si ujít také lyžařskou horu Rotwand. Vás i děti nadchnou obří sněhuláci na horské stanici i krmení sobů (jediné stádo sobů v Itálii) stejně jako různé sáňkářské dráhy, zimní turistické stezky či vodní park Acquafun v Innichenu.

Foto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

V Dolomitech zažijete pořádný adrenalinFoto: 3 Zinnen Dolomites/Manuel Kottersteger

Jak se dostanete do Dolomit

Do Jižního Tyrolska se osobním autem z Prahy do Bolzano/Bozenu dostanete asi za šest hodin (jeďte nejlépe přes Brennerský průsmyk). Dáváte-li přednost letecké dopravě, pak Innsbruck na severu a Verona na jihu patří k letištím nacházejícím se nejblíže Jižnímu Tyrolsku. Odtud se do jednotlivých lokalit dostanete meziměstskou dopravou, trvá to něco málo přes hodinu. Můžete jet ale i vlakem z Prahy přímo do Bolzana, největšího města Jižního Tyrolska

Článek vznikl ve spolupráci s Jižním Tyrolskem.

Reklama