Hlavní obsah

Nemůžete se dočkat sněhu? Tady máte jistotu i na podzim!

Foto: Martin Rattini

Foto: Martin Rattini

Dobré jídlo a víno, nádherná příroda, romantika, skvělé počasí, odpočinek i adrenalin. Nebo snad toužíte být mezi prvními, kdo se vydá na sjezdovku? Chystejte kufry, Jižní Tyrolsko otevírá svoji zimní náruč.

Článek

Na kvalitní sníh si v Česku jeho milovníci musí obvykle počkat až do zimních měsíců. To ale neplatí pro Jižní Tyrolsko, které zahajuje lyžařskou sezonu na ledovcích již na konci října. A že se jedná o oblíbený turistický ráj, tak o tom není sebemenších pochyb.

Návštěvníci této italské provincie oceňují hlavně moderní lyžařská zařízení, perfektní sjezdovky, záruku až 300 slunečných dní v roce, alpsko-středomořský životní styl, zasněžené lesy, útulné chaty i upravené zimní stezky vhodné nejen pro zamilované páry, ale i rodiny s dětmi.

Objevit můžete i lázeňské tradice. Co byste řekli třeba na aroma borovice, které regeneruje tělo i mysl?

Krakonoše nepotkáte, magii si užijete

Skoro až pohádková krajina Dolomit, jež patří mezi světové dědictví UNESCO, nabízí sladký život, pro který má italština krásné pojmenování La Dolce Vita. A vlastně je to celé jako dovolenková magie. Jižní Tyrolsko totiž patří k hlavním evropským centrům na výrobu umělého sněhu a jeho míchání s tím přírodním. Nikdy se tak nestane, že byste odtud odjeli zklamaní. Navíc Schnalstal neboli Val Senales je jihotyrolské středisko, kde si na ledovcích zalyžujete od konce října do začátku května.

Že vám sport „na dvou prknech“ nic neříká? Nevadí. Místní přátelskou atmosféru si užívají sportovci i nesportovci – a vždy se najde důvod, proč se na hranici s Rakouskem, konkrétně do Val Senales, vydat.

Foto: Tourismusverein Schnalstal/Peter Santer

V Jižním Tyrolsku si užijete také krásných výhledůFoto: Tourismusverein Schnalstal/Peter Santer

Divoká příroda na ledovci

Údolí Schnalstal je divoké a nedotčené, sahá od vesnice Naturns (Naturno) k malebným a impozantním ledovcům. Má jen málo místních obyvatel, zato je domovem mnoha vzácných alpských zvířat. To z něj činí ideální místo pro aktivní i klidnou dovolenou v přírodě pod vrcholky pohoří Texelgruppe. Žádné dlouhé čekání na vleky, čistota, perfektní servis a nedotčená krajina patří ke kombinacím, které jsou v dnešní době poměrně vzácné.

Horolezci v Oetztálských Alpách v roce 1991 dokonce objevili velmi zachovalou 5300 let starou mumii, kterou pojmenovali Ötzi a kterou můžete vidět v muzeu v Bolzanu, což také vypovídá o tajemné mystice kraje.

Foto: Martin Rattini

Upravené sjezdovky, nedotčená příroda a záruka krásného počasí. Co víc si přátFoto: Martin Rattini

Jen se tak zachumlat a zasnít

Patříte spíš ke gurmánům, nebo si v první řadě přejete zažít západ slunce s ledovcem v pozadí?  V tom případě navštivte Lyžařský areál Schnalstal Glacier v údolí Maso Corto, kde bude postaráno i o vaše děti. Sjezdovky u lanovky Lazaun a Glocken jsou ideální pro první zatáčky ve sněhu. Vy si tak konečně můžete najít čas na chvíle ve dvou. Ostatně, „ztratit se“ z dosahu zbytku rodiny i telefonů se dá kdekoli na 42 kilometrech sjezdovek ve výšce 2011 až 3212 metrů. Až se příjemně unavíte, odpočiňte si na některé z útulných tradičních horských chat.

Kulinářské události a speciální degustační akce Glacier Wine Rallye, jež razí heslo „potěšení na ledovci“, odolá jen málokdo. Jen si představte, že od chatrče k chatrči - ve sněhových botách - ochutnáváte regionální červené a bílé víno doplněné lokálními pokrmy. Už teď se vidíte na cestě? Výborně.

Foto: Schnalstaler Gletscherbahnen/Alex Filz

Dobré jídlo a víno patří k dovolené. A když k tomu máte výhled na ledovec, je to krásaFoto: Schnalstaler Gletscherbahnen/Alex Filz

Kudy se vydat?

Osobním autem se z Prahy do Bolzana (též Bozen), tedy největšího města Jižního Tyrolska, dostanete už za šest hodin. Velmi oblíbená trasa je pak Brennerský průsmyk. Dáváte-li přednost spíš letecké dopravě, i tady bývají spojení příznivá. Nejblíže Jižnímu Tyrolsku jsou letiště Innsbruck na severu a Verona na jihu. O trochu dobrodružnější však může být cesta vlakem. Věděli jste, že není problém nechat si dopravit zavazadla až do Jižního Tyrolska? Kurýrní služba si je převezme přímo u vás doma a doručí je až na místo určení. S sebou tak můžete mít klidně jen malou kabelku a chuť poznat kousek italského ráje.

A co vy, byli jste někdy ve Val Senales? A zkusili jste si uvařit nějaké tamější dobroty

Článek vznikl ve spolupráci s IDM Südtirol. 

Reklama