Hlavní obsah

Vyhoďte svou kosmetiku. Včas!

Foto: Thinkstock

Parfémy časem mění vůniFoto: Thinkstock

Reklama

Stalo se vám, že jste si koupila parfém, jehož vůni dobře znáte, a on voněl jinak? Nebo jste si nanesla na tvář krém, který sliboval „dokonalou pleť“, a vy jste se po něm osypala, nebo řasenka byla samý žmolek? Smůla? Ne! Měla jste v ruce prošlé přípravky. Zjistili jsme, co hlídat při nákupu a jak kosmetiku skladovat, aby vydržela co nejdéle.

Článek

Máte doma celý arzenál přípravků na líčení a už si ani nepamatujete, kdy jste je otevřela? Pak je nejvyšší čas udělat zásadní revizi, protože prošlé přípravky nadělají více škody než užitku. Je lepší oželet pár korun a zlikvidovat je, než mít problémy s pletí a muset vyhledat dermatologa. Pokud již problém máte, zeptejte se zdarma naší odbornice ZDE.

Pravidelná kosmetická inventura. Nutnost!

Dermatologové tvrdí, že make-up a jiné dekorativní mastné přípravky (stíny, rtěnky, zdravíčka), které jsou prošlé, pleti škodí. Ti přísnější dávají mastné dekorativní kosmetice pouze tři měsíce, obzvláště prošla-li tepelným šokem (tj. byla vystavena vysokým teplotám). Naproti tomu suchá líčidla vydrží až rok. Pěsticí kosmetika obvykle vydrží dva roky, pokud není na obalu napsáno jinak. Oční linky v tužce slouží až tři roky. Řasenka maximálně tři měsíce. Doporučujeme tedy důkladně sledovat data spotřeby a co je za termínem, vyhoďte. Někdy byste se dokonce měla některé kosmetiky zbavit ještě dřív, protože změnily konzistenci nebo barvu, příčinou je špatné skladování.

Jak skladovat kosmetiku?

Veškerou kosmetiku mějte v suchu, chladu a tmě. V koupelně se kosmetice daří docela dobře, jen dejte pozor, aby byla uložena v uzavíratelné skříňce, vlhkost ani voda jí nesvědčí. Parfémy nevystavujte v žádném případě slunci! Nejlepší místo je pro ně v původní krabičce. Stačí jeden den plný žáru, třeba když si svou oblíbenou vůni berete na dovolenou, a je zničená. Čím více alkoholu parfém obsahuje, tím je méně náchylnější ke změnám. Vůně ve spreji bývají při nevhodném skladování odolnější než ty ze skleněných flakonů. Deodoranty mají naopak neomezenou dobu trvanlivosti.

Slovo odborníka

Výrobek podléhá zkáze v závislosti na obsahu vody, tj. oční stíny, pudry, růže jsou méně náchylné na mikrobiologické znečištění než make-upy, řasenky, tekuté oční linky a podobně, které v sobě vodu mají. U rtěnek, které obsahují oleje a tuky, je zase nebezpečí jejich žluknutí, je vhodné je skladovat např. v lednici a skutečně trvanlivost opakovaně kontrolovat.“

8 rad pro delší životnost kosmetiky

Kosmetika není tou nejlevnější záležitostí, aby co nejlépe sloužila, je dobré vědět následující:

  • nejlepší je nesahat do kelímku s krémem nemytýma rukama (bakterie jsou všudypřítomné)
  • i když používáte špachtličky, houbičky apod., je dobré je jednou za týden umýt, abyste do přípravku nezanesly nečistoty
  • ideální skladovací podmínky jsou mezi 15–20 st. C
  • výkyvy teploty škodí
  • když se změnila barva, vůně, konzistence, svědčí to o tom, že je s přípravkem něco v nepořádku
  • nevhodné je přemisťovat kosmetiku do jiných obalů, pokud nejsou 100% čisté
  • dobré je vést si deníček, kdy jste přípravek (zvláště je-li cenově nákladný) otevřela, abyste měla přehled o jeho trvanlivosti
  • kosmetika se nepůjčuje stejně jako zubní kartáček

Víte, že:

Parfémy v e-shopech mají kratší záruční lhůtu než v kamenných obchodech?  Většinou to bývá tak, že nejprve jsou distribuovány do kamenných obchodů a teprve potom se ocitnou ve virtuálním světě. Parfém v toku času a účinku světla uniká, vyčichá, mění složení, tím se změní i vůně.

Naše tipy pro letní parfémy

V létě jsou vhodné lehké ovocné vůně, zajímavá je novinka Ô d´Azur od Lancôme, která má květinové i ovocné akcenty. Příjemnou brusinkovou vůni má Parisienne od YSL a k létu se náramně hodí i staronová vůně Trésor.

Reklama

Načítám