Hlavní obsah
3,5
(62)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli jsem si z návštěvy Mexika něco přivezla (kromě hromady suvenýrů, několika kil navíc a batohu nasáklého rozlitým mezcalem), tak je to poznání, že čerstvě připravené tortilly se s těmi kupovanými trvanlivými naprosto nedají srovnat. Snadno je zvládnete i doma a s kuřecím al pastor (tedy vařeném ve sladce pikantní ananasové omáčce) jsou naprosto skvělé. Zkusíte je se mnou?

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na kuře (místo ananasu můžete dát ananasový džus)
  • 1 kg kuřecích stehenních řízků
  • 2 plátky ananasu
  • 1 pomeranč
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 30 ml jablečného octa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
Na tortilly (16 ks)
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
Na guacamole
  • 1 avokádo
  • 1/2 limetky
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru
K podávání
  • 1/2 cibule
  • čerstvý koriandr
  • ananas
  • čerstvá chilli paprička
  • limetka
Článek

Postup

01.

Pro přípravu domácích kukuřičných tortill je zásadní pořídit si kukuřičnou mouku masa harina (někdy také označenou harimasa), což jde nejlépe na internetu nebo v mexických či orientálních potravinách (já nakupovala u Indů). Věřte mi, z klasické kukuřičné se vám tyto placky nepovedou.

Foto: Jakub Jurdič

Kromě speciální kukuřičné mouky seženete všechny suroviny v každém supermarketu nebo dobře zásobené vietnamské večerceFoto: Jakub Jurdič

02.

Maso (já dala šťavnatější stehenní řízky, ale hodí se i prsa) očistěte, proti vláknu pokrájejte na malé kousky a minimálně na 30 minut, ale ještě lépe den předem, naložte do marinády.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace masa s ovocem může připomínat legendární kuře s broskví, ale jde o daleko elegantnější verzi!Foto: Jakub Jurdič

03.

Marinádu připravíte tak, že vše kromě oleje jednoduše rozmixujete: ananas (nebo asi 2/3 hrnku ananasového džusu), šťávu z 1 pomeranče, půlku cibule, česnek, koření, sůl a čerstvé či sušené chilli. Směs pak smíchejte s masem a nechte marinovat, než si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Čím déle necháte kuře marinovat, tím lépeFoto: Jakub Jurdič

04.

Na guacamole si rozpulte, vypeckujte a vyloupněte ze slupky 1 až 2 dobře zralá avokáda, která rozmixujte nebo vidličkou rozšťouchejte se šťávou z půlky limety nebo citronu (ta zabrání zhnědnutí), trochou soli a pepře, nadrceným česnekem a nasekaným koriandrem. Já přidávám i vodu, se kterou se avokádo lépe rozmixuje a pasta je pak krásně krémová.

Foto: Jakub Jurdič

Guacamole kromě limety, koriandru a česneku výborně dochutíte i špetkou římského kmínu nebo chilliFoto: Jakub Jurdič

05.

Mouku masa harina smíchejte s vlažnou vodou a solí. Těsto má být hladké, pokud by lepilo, přidejte trochu mouky, pokud by se naopak drolilo, dořeďte vodou. Vytvarujte asi 16 kuliček o velikosti limetky, které ihned překryjte folií, aby neoschly.

Foto: Jakub Jurdič

Kukuřičnou mouku masa harina seženete na internetu a v obchodech se zahraničními potravinamiFoto: Jakub Jurdič

06.

Kuličku pak vložte mezi sáček nebo potravinářskou folii (zbylé nechte přikryté, aby neokoraly) a těžkou pánví nebo mísou s rovným dnem ji rozmáčkněte na asi 12 cm placku.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli nemáte lis na tortilly, použijte pytlík a pánev!Foto: Jakub Jurdič

07.

Mezitím si rozpalte pánev a placky nasucho z obou stran asi minutu opékejte. Než opečete první, připravte si další. Hotové tortilly balte do utěrky a uchovávejte v teple, zůstanou tak krásně měkké a neoschnou.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové tortilly odkládejte do utěrky, aby neokoraly a zůstaly tepléFoto: Jakub Jurdič

08.

A už přichází čas na maso: ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a maso na ní za občasného míchání zprudka asi 20 minut duste ve vlastní šťávě, až se většina tekutiny vstřebá a kousky budou pěkně opečené.

Foto: Jakub Jurdič

Kuře svou strukturou připomíná populární trhané masoFoto: Jakub Jurdič

09.

Na každou placku dejte trochu masa a guacamole, zakápněte limetkovou šťávou a podle chuti posypejte cibulkou, kousky ananasu, koriandrem a chilli papričkou.

Foto: Jakub Jurdič

Všechny suroviny připravte na stůl, aby si každý tacos připravil podle své chutiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Letos se do Ameriky většina z nás asi nepodívá, tak si udělejte alespoň gastronomický výlet!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Tortilly můžete připravit předem, pak je stačí trochu navlhčit a v mikrovlnné či klasické troubě nebo na pánvi znovu ohřát. Stejně postupujte i pokud vám nějaké zbudou. Nebo trochu zašvindlujte a prostě kupte tortilly už hotové.

Tortilly budou skvělé i s trhaným vepřovým nebo hovězím masem.

Reklama