Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete tortilly? Potom věřte, že ty, které si sami doma připravíte, vám bude chutnat ještě lépe. Čerstvá tortilla se totiž nedá srovnat s trvanlivou verzí. Snadno je zvládnete s kuřecím al pastor (tedy vařeném ve sladce pikantní ananasové omáčce). Pustíte se do nich?

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Kuře (místo ananasu můžete dát ananasový džus)
  • 1 kg kuřecích stehenních řízků
  • 2 plátky ananasu
  • 1 ks pomeranče
  • 1/2 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 30 ml jablečného octa
    12
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
Tortilly (16 kousků)
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
Guacamole
  • 1 ks avokáda
  • 1/2 ks limetky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru
K podávání
  • 1/2 ks cibule
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrnek ananasu
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 ks limetky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pro přípravu domácích kukuřičných tortill je zásadní pořídit si kukuřičnou mouku masa harina (někdy také označenou harimasa), což jde nejlépe na internetu nebo v mexických či orientálních potravinách. Z klasické kukuřičné mouky se vám placky nepovedou.

Foto: Jakub Jurdič

Kromě speciální kukuřičné mouky seženete všechny suroviny v každém supermarketu nebo dobře zásobené vietnamské večerceFoto: Jakub Jurdič

02.

Maso očistěte, proti vláknu pokrájejte na malé kousky a minimálně na 30 minut, ale ještě lépe den předem, naložte do marinády.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace masa s ovocem může připomínat legendární kuře s broskví, ale jde o daleko elegantnější verzi!Foto: Jakub Jurdič

03.

Marinádu připravíte tak, že vše kromě oleje jednoduše rozmixujete: ananas (nebo asi 2/3 hrnku ananasového džusu), šťávu z 1 pomeranče, půlku cibule, česnek, koření, sůl a čerstvé či sušené chilli. Směs pak smíchejte s masem a nechte marinovat, než si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Čím déle necháte kuře marinovat, tím lépeFoto: Jakub Jurdič

04.

Na guacamole si rozpulte, vypeckujte a vyloupněte ze slupky 1 až 2 dobře zralá avokáda, která rozmixujte nebo vidličkou rozšťouchejte se šťávou z půlky limety nebo citronu (ta zabrání zhnědnutí), trochou soli a pepře, nadrceným česnekem a nasekaným koriandrem. Můžete přidat i vodu, se kterou se avokádo lépe rozmixuje a pasta je pak krásně krémová.

Foto: Jakub Jurdič

Guacamole kromě limety, koriandru a česneku výborně dochutíte i špetkou římského kmínu nebo chilliFoto: Jakub Jurdič

05.

Mouku masa harina smíchejte s vlažnou vodou a solí. Těsto má být hladké, pokud by lepilo, přidejte trochu mouky, pokud by se naopak drolilo, dořeďte vodou. Vytvarujte asi 16 kuliček o velikosti limetky, které ihned překryjte folií, aby neoschly.

Foto: Jakub Jurdič

Kukuřičnou mouku masa harina seženete na internetu a v obchodech se zahraničními potravinamiFoto: Jakub Jurdič

06.

Kuličku pak vložte mezi sáček nebo potravinářskou folii (zbylé nechte přikryté, aby neokoraly) a těžkou pánví nebo mísou s rovným dnem ji rozmáčkněte na asi 12 cm placku.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli nemáte lis na tortilly, použijte pytlík a pánev!Foto: Jakub Jurdič

07.

Mezitím si rozpalte pánev a placky nasucho z obou stran asi minutu opékejte. Než opečete první, připravte si další. Hotové tortilly balte do utěrky a uchovávejte v teple, zůstanou tak krásně měkké a neoschnou.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové tortilly odkládejte do utěrky, aby neokoraly a zůstaly tepléFoto: Jakub Jurdič

08.

A už přichází čas na maso: ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a maso na ní za občasného míchání zprudka asi 20 minut duste ve vlastní šťávě, až se většina tekutiny vstřebá a kousky budou pěkně opečené.

Foto: Jakub Jurdič

Kuře svou strukturou připomíná populární trhané masoFoto: Jakub Jurdič

09.

Na každou placku dejte trochu masa a guacamole, zakápněte limetkovou šťávou a podle chuti posypejte cibulkou, kousky ananasu, koriandrem a chilli papričkou.

Foto: Jakub Jurdič

Všechny suroviny připravte na stůl, aby si každý tacos připravil podle své chutiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Letos se do Ameriky většina z nás asi nepodívá, tak si udělejte alespoň gastronomický výlet!Foto: Jakub Jurdič

Tip

Tortilly můžete připravit předem, pak je stačí trochu navlhčit a v mikrovlnné či klasické troubě nebo na pánvi znovu ohřát. Stejně postupujte i pokud vám nějaké zbudou. Pokud se s nimi nechcete péct, kupte si tortilly už hotové.

Tortilly budou skvělé i s trhaným vepřovým nebo hovězím masem.

Načítám