Hlavní obsah

Kuřecí prsa v mexické čokoládové omáčce mole

Hodnocení:
(109)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Nenechte se odradit dlouhým seznamem ingrediencí, většina je koření a něco můžete s klidem vynechat. Mexická omáčka mole mi v Oaxace, odkud pochází, tak učarovala, že jsem vám na ni musela předvést recept. Uvidíte, že kombinace chilli, čokolády a šťavnatého trhaného masa je vážně božská.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 hrnku sezamových semínek
  • 1/4 hrnku dýňových semen
  • 1/4 hrnku mandlí
  • 1/4 hrnku arašídů
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1000 ml pasírovaných rajčat
  • 2 hrnky pomerančového džusu
  • 60 g hořké čokolády
Článek

Postup

Krok 1: Kuře z obou stran osolte, opepřete a nechte zprudka ve velkém hrnci na troše oleje zatáhnout. Maso vyndejte a v případně potřeby do hrnce přidejte olej.

Krok 2: Na výpeku nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekanou chilli papričku, česnek a všechno koření. Zamíchejte a přidejte rozinky, semínka, oříšky, džus a pasírovaná rajčata a do hrnce vraťte maso. Můžete ještě lehce přisolit. Pod pokličkou duste 40 až 50 minut doměkka.

Krok 3: Když je maso dokonale měkké, opět ho vyndejte. V omáčce nechte rozpustit čokoládu a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna.

Krok 4: Podávejte s rýží nebo tortillami a doplňte skrojkem limety, čerstvým koriandrem a sekanou cibulkou.

Tip: Netrapte se, pokud nemáte všechno koření, v Mexiku se vaří tolik druhů mole, že stejně nelze označit jedno jediné za to pravé. Stejně tak můžete místo mandlí, buráků a sezamu použít jen arašídové máslo, to ale vmíchejte až na konci.

Trhané maso je skvělé nejen s omáčkou, ale i v burgerech, sendvičích nebo tortillách. Ze stehen připravíte dokonale šťavnaté trhané kuřecí i bez omáčky a vepřová plec je zase nejlepší na burgery s trhaným vepřovým masem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.