Hlavní obsah

Domácí sauna se vejde do koupelny!

Foto: Sauny Sládek

Saunu si můžete dopřát i domaFoto: Sauny Sládek

Reklama

Čekaly jsme, že s létem a sluncem se zbavíme stresu a dlouhé procházky nám pomohou od bolavých zad a nespavosti. A ono nic! Sluníčko stále vyčkává za mraky! Pojďme tomu „teplíčku" trochu naproti a vypravme se do sauny. Horké prostředí dokáže tělu pomoci od různých neduhů nejen v zimě, ale po celý rok.

Článek

Bez saunování si nedokáže už spousta z nás svůj život představit. Stačí dvacet minut a zbavíme se potíží, které současná uspěchaná doba přináší. „Pravidelné saunování a střídání horkého prostředí se studenou koupelí pozitivně působí na tělo i lidskou psychiku. Oboje v kombinaci dokáže pomoci třeba při nespavosti, odbourá stres, srovná hladinu hormonů a také zmírní bolest kloubů a zad, které si spousta z nás přivodí v sedavém zaměstnání," vyjmenovává blahodárné účinky sauny praktická lékařka Jana Hlístová.

Stává-li se, že sauny v našem okolí mají věčně plno, pak si lze příjemné horko dopřávat bez toho, aniž bychom se o prostor dělily s desítkami dalších lidí. Opravdoví fajnšmekři si totiž pořizují své domácí sauny. Potřebují k tomu kolem osmdesáti tisíc korun a volné místo dva krát dva metry.

Foto: VB sauna

Saunové kabiny nezaberou moc místaFoto: VB sauna

Je z čeho vybírat

Pokud uvažujeme o pořízení klasické finské sauny, máme dvě možnosti. Jednak si můžeme koupit saunové kabiny, tedy hotový dřevěný „domek“, který stačí do koupelny jen postavit. Druhou skupinu tvoří sauny vyzděné. Ty se používají více, protože se dají lépe sladit s koupelnou – můžeme je obložit stejnými dlaždicemi jako zbytek koupelny, vymalovat nebo zvolit obložení dřevem. Tyto sauny se zpravidla doplňují skleněnými dveřmi, jsou nejméně nápadné. Ve prospěch zděných saun svědčí i to, že jsou levnější než kabiny, přičemž rozdíl může být až třicet procent.

Ovšem tuto slevu lze celkem rychle vymazat, když si uvnitř dopřejeme trochu vyšší luxus, než je standard, tedy obyčejné lavice. Víc pohodlí nabízejí lehátka vyrobená z masivních hranolů a doplněná opěrkami zad nebo dokonce polohovatelná, u kterých si podobně jako u zahradních lehátek nastavíme, zda chceme ležet, polosedět nebo sedět.

Kde budeme skladovat dříví?

K vytápění saun se dnes v naprosté většině používají elektrická kamínka. Oproti těm na dřevo mají několik výhod – nemusíme nikde shánět a skladovat dřevo, k jejich ovládání stačí jedno zmáčknutí tlačítka a také se u nich snadno reguluje teplota. Přitom na místě nejsou ani obavy z vysoké ceny za domácí saunování kvůli drahé elektřině – jedna hodina vyjde zhruba na čtyřicet korun. Pokud budeme v sauně dva, je to dvacetikoruna na osobu.

Podle toho, jaký typ elektrických kamen si koupíme, rozhodujeme o tom, zda si budeme moct dopřávat pouze suchou nebo i parní saunu. Levnější jsou ta na suchou saunu a neměly bychom se nechat zmást tím, že na nich máme lávové kameny, které lze polévat vodou. Tím se totiž vytvoří pouze parní náraz pro zvýšení intenzity pocení, ale parní sauna tak nevznikne. Kamna vhodná pro parní sauny mají v sobě integrovaný zásobník, který se naplní několika litry vody a díky tomu se vytváří dostatečné množství páry. Samozřejmě si lze zvolit, kdy páru tvořit chceme a kdy raději dáme přednost suché sauně.

Foto: Ideal Sauna Systems

Interiér tvoří většinou dřevěné laviceFoto: Ideal Sauna Systems

I sauna může být bio

Klasická finská sauna sice funguje na stejném principu už celá staletí, to však neznamená, že by ji nešlo nijak vylepšit. Příkladem mohou být solné sauny a bio sauny. Ty první mají uvnitř panely nebo kamna obložená cihličkami z pravé himálajské soli, kterou člověk inhaluje ve formě aerosolu. Takové prostředí je vhodné zvlášť pro lidi trpící onemocněním dýchacích cest, alergiemi, astmatem, chronickou bronchitidou, kožními chorobami, poruchami krevního oběhu i tlaku, ale samozřejmě si je může dopřát i zdravý člověk k běžné relaxaci.

Bio saunu si vytvoříme snadno samy, tedy pokud máme kamínky vhodné pro parní saunu. Jejich součástí bývají i speciální misky, na které si lze dát aromatické oleje nebo sušené bylinky. Ty se s párou dostanou do vzduchu a zlepšují tak účinky samotného saunování.

Další skupinou saun, se kterými se můžeme setkat, jsou takzvané infrasauny. Ty však toho nemají s těmi klasickými moc společného! O těch zase někdy příště.

Teplo k létu zkrátka patří – ať už to od slunce, nebo to ve vyhřáté domácí sauně!

Reklama

Související témata:

Načítám