Hlavní obsah

Domek pro 3 ženy: Dostatek úložných prostor a televize jako clona!

Foto: Čeněk Vitovský

Foto: Čeněk Vitovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům s užitnou plochou 110 metrů čtverečních je ukrytý v atriu nově vzniklého bytového domu, chráněný před hlukem ulice. Žijí v něm tři ženy, čemuž odpovídá celkové barevné i materiálové ladění interiéru.

Článek

Tři ženy – maminka a dvě dcery – se zabydlely v jednopodlažním domku v širším centru Brna. Stěhování mělo být pro rodinu novým začátkem, takže dámy nenechaly nic náhodě a přizvaly k sobě ještě jednu: designérku Andreu Kilianovou. Ta jim pomohla zařídit novostavbu tak, aby se stala příjemným místem pro společné chvíle, a kde také každá z nich najde soukromí ve vlastním pokoji, což jim v předchozím bydlení chybělo.

„O Andree Kilianové jsem se dozvěděla od známých, kterým navrhla interiér a kteří byli spokojeni zejména s přátelským přístupem a vstřícným řešením všech individuálních představ,“ vysvětluje paní domu a zkušenost svých známých může potvrdit. Prvotní řešení nechala v designérčiných rukou, ale v průběhu návrhu pak všechny detaily ladily společně.

Úprava dispozice a rozmístění světel

Spolupráce začala včas, tedy ještě ve fázi hrubé stavby, takže bylo možné ovlivnit nejen drobné změny dispozic, ale i veškerou elektroinstalaci, umístění zásuvek a světel tak, aby odpovídaly potřebám a skutečnému rozmístění nábytku a zařízení, za což jsou obě dámy zpětně velmi rády.

Celková dispozice domu je velmi hezká a logická, kvůli úspoře místa jsou v některých místnostech posuvné dveře do pouzdra a v projektu se počítalo i s denním světlem pro chodbu – v ní (stejně jako v ložnici) je ploché střešní okno na dálkové ovládání, takže ani spojovací prostor není jen tmavým průchozím bodem.

Foto: Čeněk Vitovský

Poměrně netypické je umístění televize, která vytváří clonu dřezu. Celkovému dělení prostoru na jednotlivé funkční zóny toto řešení velmi pomohloFoto: Čeněk Vitovský

Jedna místnost s několika funkcemi

Velkou radost má Andrea Kilianová také z konečné dispozice kuchyně spojené s obývacím pokojem. „Původní projekt počítal s kuchyní ve tvaru U, ale nakonec se ukázaly praktičtější dvě protilehlé linky, protože nám tak zbylo mnohem více místa pro samotnou pracovní plochu. Také umístění televize, která vlastně vytváří clonu dřezu, je velmi netypické, ale celkovému dělení prostoru na jednotlivé funkční zóny to velmi pomohlo,“ říká k tomu.

Dokonce tu bylo možné najít i místo na velkou knihovnu s navazujícím pracovním koutkem – díky tomuto chytrému řešení mají obě dívky své pokoje. „Pracovna měla být původně na místě současné ložnice, ale designérka zakomponovala pracovní koutek do obýváku, takže jeden pokoj máme jako bonus,“ dodává majitelka a designérka doplňuje: „Zpočátku asi nikdo nečekal, že by se nám do třiceti metrů čtverečních podařilo vměstnat tolik funkcí, a přitom to není na úkor celkové vzdušnosti místnosti. Pokud je možné použít nábytek na míru, je to vždy ku prospěchu věci.“

Foto: Čeněk Vitovský

Kuchyňská linka je opatřena decentními úchytkami, které nenarušují její čisté linie. Grafika na stěně je vyrobená na zakázku, barevně koresponduje s kobercem v obývákuFoto: Čeněk Vitovský

Něžné barevné ladění

Celkové ladění interiéru odpovídá tomu, že v něm žijí jen dámy. „V základu je vše neutrální, v přírodních tónech dřeva, béžové a hnědé, použité materiály se opakují ve všech místnostech. Vynechala jsem velké kontrasty, které podle mé zkušenosti upřednostňují spíše muži,“ říká designérka.

Obývací pokoj s kuchyní naplňují jemné pastelové odstíny a geometrický vzor, který se objevuje na koberci a grafice v kuchyni. „Motiv z fotobanky jsem barevně upravila tak, aby korespondoval s barevností koberce, který udává tóny doplňků v celé místnosti,“ vysvětluje designérka. Sytější odstíny pak zvolily pro pracovní a jídelní židle a také osvětlení nad stolem.

Ložnice s nebem nad hlavou a zvířecí pokoje

Ložnice je maličká, ale do vestavné skříně se vejde oblečení i ložní prádlo. „A co víc si přát než hvězdné nebe nad hlavou, které vidím přes střešní okno,“ usmívá se paní domu.

Co se dětských pokojů týče, obě školačky měly poměrně jasné představy. Obě mají velmi blízko k přírodě, takže místnosti jsou zařízené v tomto duchu – starší miluje zejména koně, mladší všechny živé tvory a les. Designérka dokonce vzpomíná, jak se všechny zasmály, když mladší dcerka vzala bez vědomí majitelky do showroomu, kde testovaly odolnost látek na pohovku, dokonce i šneka.

Foto: Čeněk Vitovský

Ložnice je maličká, zútulnila ji tapeta a i tady je netypické ploché střešní okno pro přísun denního světla a hvězdné nebe nad hlavou. Dřevěná postel je z původního bydlištěFoto: Čeněk Vitovský

Vizitka designérky

Interiérová designérka Andrea Kilianová pracuje pod značkou Muuza. Věnuje se návrhům a realizacím bytových i komerčních interiérů. Za základ práce považuje jednotící myšlenku pro návrh interiéru, v ní jsou obsažena klientova přání, potřeby, očekávání i estetické a funkční nároky na daný prostor. Preferuje zakázky, kde může interiér řešit jako celek – tedy nejlépe celý byt či dům. V takovém případě je možné vytvořit promyšlený koncept, ve kterém jsou zakomponované nejen veškeré funkční nároky, ale kdy má také interiér jednotnou koncepci, která se ve výsledku kladně odráží na celkové atmosféře. Více na muuza.cz.

Co říkáte na dámský dům? Jak by se vám líbily takové dětské pokojíčky?

Načítám