Hlavní obsah
3,0
(101)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte doma kovový strojek nebo mlýnek s nástavci na cukroví? Upečte si s jeho pomocí lahodné kakaové tyčinky! Sluší jim výrazný džem (např. meruňkový a rybízový) a kávovo-čokoládová poleva s kapkou rumu.

25 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Na sušenky
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g kakaa
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 150 g mléčné čokolády
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu
  • 200 g marmelády
Článek

Postup

01.

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Nechte v chladu odležet do druhého dne a dvě hodiny před zpracováním ho vyndejte z lednice.

02.

Pomocí strojku (lepší je kovový než plastový) pak z těsta přímo na pečicí papír tvořte dlouhé hady a krájejte je na stejně dlouhé tyčinky. Pečte je asi 10 minut při 170 °C.

03.

Džem na plotně nebo v mikrovlnce zahřejte, protlačte přes sítko a sušenky jím spojujte. Čokoládu a máslo rozpusťte a prošlehejte s ohřátým rumem, ve kterém jste nechali roztát kávu. Konce poslepovaných sušenek v polevě máčejte.

04.

Cukroví nechte v uzavřené dóze alespoň jeden až dva týdny odležet.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata:

Načítám