Hlavní obsah

Dopřejte si terapii šťávami: Pomohou s hubnutím i imunitou!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravte si odšťavňovač, protože pro vás máme pár tutových tipů na šťávy, které vás vysekají ze stresu, nachlazení a pomohou i s hubnutím. Tady jsou!

Článek

Tma, zima, ostrý vítr… kdo by v takovém počasí pomyslel na oběd v podobě misky salátu. Potřebnou dávku vitaminů je ale v zimě zapotřebí tělu dodat, proto nastartujte den sklenkou čerstvé šťávy. Jaké suroviny si na její přípravu koupit? Poradíme pár kombinací, které nejen dobře chutnají, ale pomohou vám dobít baterky nebo vyhladit pokožku!

Proč tedy volíme šťávy, a ne konzumaci celých plodů? „Obsahují enzymy, které jsou nutné pro trávení. Dále jsou v nich také vitaminy, minerály a látky pro boj s volnými radikály. Tělo je ze šťáv vstřebá rychleji, protože při konzumaci celého ovoce nebo zeleniny zpomaluje vstřebávání obsažená vláknina,“ říká výživový specialista Ing. Martin Škába.

V receptech najdete olej. Ten je důležitý, protože některé vitaminy jsou rozpustné právě v tuku a bez této kombinace by je tělo neumělo zpracovat. Dobrou volbou je kvalitní panenský olivový nebo jiný za studena lisovaný.

Foto: Profimedia

Ze šťávy dokáže tělo brát vitaminy a minerály rychleji, než když si dáte celé plodyFoto: Profimedia

Pro pocuchané nervy

Jste vystresovaní, nervózní, nemůžete spát? Nebo bojujete s nachlazením a oceníte i podporu funkce ledvin? Dobrou volbou je nápoj z asi 200 gramů řapíkatého celeru, 350 gramů velkých rajčat, jednoho středního jablka a pár kapek kvalitního oleje.

Další variantou je nápoj ze dvou mrkví, poloviny hlízy fenyklu a lžičky smetany.

„Při nachlazení a viróze si dopřejte nápoje, ve kterých je zázvor nebo křen. Zahřejí, jsou protizánětlivé a doplní vitaminy. Prověřená je kombinace zázvor, pomeranč, citron, limeta. Vyzkoušet můžete i křen, citron, červenou řepu a jablko,“ radí Denisa Vítková z firmy Ugo.

Pro zahřátí

V případě, že vás trápí celulitida, červené žilky, potřebujete popohnat lymfatický systém nebo vás zebou stále ruce, připravte si nápoj ze dvou červených paprik, dvou rajčat, koriandru a pár kapek oleje. Koriandr si lze do nápoje nakrájet nebo natrhat.

Místo pleťové masky

Rádi bystě měli vyhlazenou pokožku? Můžete si dát masku, nebo pít nápoj z jedné salátové okurky, velkého rajčete, asi sedmi ředkviček (lze nahradit bílou ředkví) a trochy oleje. Variantou je nápoj ze tří větších mrkví, malého jablka, pár lístků máty a pár kapek oleje. Mátu si opět lze do šťávy natrhat na závěr.

Na podporu trávení

Při potížích s trávením potřebujete nápoj ze dvou mrkví, jednoho jablka, jednoho rajčete, jedné červené papriky, lžičky medu a trochy jablečného octa.

Foto: Profimedia

Sklenice čistě přírodního nápoje může nahradit i mnohé pilulkyFoto: Profimedia

Detox ve sklenici

S odstraněním škodlivin z těla pomůže nápoj ze dvou kusů syrové červené řepy, asi stejného množství salátové okurky a pár kapek oleje – můžete ho nahradit lžičkou smetany.

Postaví vás na nohy

Pro posílení imunity, dodání energie a povzbuzení si můžete připravit doslova životabudič z 250 gramů brokolice, velké mrkve, jablka a pár kapek oleje. Stejnou službu udělá i varianta z asi 150 gramů brokolice, dvou velkých rajčat, jednoho kiwi a opět pár kapek olejenebo lžičky smetany.

„Když potřebuju dobít rychle energii, sahám po čisté ovocné šťávě. Ovocné cukry se totiž rychle vstřebávají do těla. Ideální je třeba kombinace ananas, mrkev, jablko,“ má pro vás další tip Denisa Vítková.

Jaké šťávy jsou vaše oblíbené a jaké vás dostanou z nachlazení? Napište nám!

Reklama

Načítám