Hlavní obsah

Druhy ovoce, které stojí za to zmrazit. Vaše tělo vám poděkuje!

Foto: profimedia

Co si dopřát k snědku, když přišla další vlna veder? Zkuste ovoce nejprve vychladit, anebo ještě lépe – dejte si ho zmrazenéFoto: profimedia

Reklama

V horkých dnech každému přijde vhod něco mrazeného. Co ale zvolit, abyste si nejen pochutnali, ale také prospěli svému zdraví? Vsaďte na různé druhy nejlépe domácího ovoce!

Článek

Jako nejšetrnější metoda konzervace potravin se uvádí mrazení šokem, kdy se během několika minut zmrazí na teplotu asi kolem -18 °C. Ale dobrou službu prokáže i váš mrazák, jen to potrvá déle a ovoce po vyjmutí nebude mít tak pěknou konzistenci, jako když se mrazí průmyslově. Na obsah zdraví prospěšných látek to však nemá vliv.

Proč vůbec mrazit

Mrazené v horku osvěží. A nejen to. „Lepší je použít ovoce, které roste u nás a mrazí se co nejdříve po sklizni; pak obsahuje nejvíce vitálních látek. Pokud chcete uchovat co nejhezčí vzhled ovoce, jednotlivé kusy položte odděleně od sebe na tácek, dejte na dvě hodiny zmrazit, vyjměte, vložte do vzduchotěsné nádoby či sáčku a dejte zpět do mrazáku,“ nabízí tip nutriční poradkyně Hana Lang.

A protože každé ovoce slibuje celou řadu tělu prospěšných látek, dále zmiňujeme jen ty nejpodstatnější.

Maliny a rybíz

Maliny jsou zdrojem hlavně biotinu, známého také jako vitamin B7 nebo H, který se podílí na pěkném vzhledu vlasů a kůže. Z rybízu je nejzdravější černý, má hodně vitaminu C, ten potřebujete neustále a jeho spotřeba se zvyšuje například při stresu.

Když z nich či jiného ovoce chcete zamrazit pyré, směs každou půl hodinu promíchejte – do té doby, než zcela zatuhne. Pak se v něm budou méně tvořit krystalky ledu.

Foto: Profimedia

Až se nasytíte čerstvých plodů, další zmrazte. A pak je využijte třeba při výrobě domácí limády. Pokud ji chcete ještě sladší, přidejte sirup z agáveFoto: Profimedia

Borůvky: zdraví z lesa

Borůvky barví, to ví každý, může za to barvivo antokyan – velice účinný antioxidant s omlazujícím účinkem. Antokyan společně se železem a vitaminem C příznivě ovlivňuje krvetvorbu a dodává životní energii. Pokud si doma vyrábíte svůj jogurt, není nic lepšího než obě suroviny propojit.

Švestky a jablka

Co s nimi? Švestky i jablka nakrájejte na plátky a zamrazte. Takto připravené jsou výborné jako náplň do koláčů nebo je jezte místo chipsů. „Švestky představují ideální kombinaci vitaminů řady B, měď a zinek. A vždy dobře poslouží, chcete-li zhubnout pár nadbytečných kil. Jablka obsahují až třicet procent ve vodě rozpustné vlákniny, která napomáhá regeneraci a očistě organismu, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,“ připomíná Hana Lang.

Foto: Profimedia

Díky vysokému obsahu vlákniny švestky napomáhají při trávicích potížíchFoto: Profimedia

Máme rádi meruňky

Až budete jíst mrazené meruňky, vzpomeňte si, že si pochutnáváte například na draslíku, niacinu, vláknině, vitaminech C a B5 či provitaminu A… Z meruněk a z dalších kusů ovoce si můžete připravit ledové špízy: nakrájené kousky napíchněte na špejli, a zamrazte. Před podáváním špízy namočte do horké čokolády, mix chladu a tepla nemá chybu.

Melouny mrazené i chlazené

Meloun je sice zelenina, ale protože s ním zacházíte jako s ovocem, nemohli jsme ho vynechat. „Obsahuje hlavně vodu, ale také provitamin A, stimulující lidské geny, a tím i inteligenci. Úctyhodná je také koncentrace vitaminu C,“ připomíná Hana Lang.

Pokud si chcete vyrobit sorbet, meloun bez jadérek rozmixujte a uložte. Ovšem výborný je i vychlazený – pro dospělé zalitý šumivým vínem, dětem ho nabídněte v domácí limonádě.

Banány po celý rok

Zmiňujeme je kvůli celoroční dostupnosti, byť se dovážejí. Banány nabízejí zdroj hořčíku a draslíku, které pozitivně ovlivňují srdeční činnost. „Kromě toho obsahují aminokyselinu tryptofan působící antidepresivně,“ podotýká Hana Lang.

Banán je prima základ pro domácí zmrzlinu. Nakrájejte ho na kolečka, ta zmrazte. Pak je rozmixujte s tvarohem, případně přidejte kardamom, trošku limetkové kůry a šťávy.

Co převažuje ve vašem mrazáku? Je to ovoce a zelenina, nebo spíše maso?

Reklama

Načítám