Hlavní obsah

Dům, kde zdi nahradily skříně

Foto: Kyzlink

Zvenku dům připomíná funkcionalistickou vilu

Holé stěny a jen malá představa o tom, jak a čím mohou interiéry zařídit – v takové situaci se ocitli majitelé rodinného domu v Brně. Rozhodli se proto využít architekty a ti, místo aby zařizovali, začali bourat. A výsledek? Podívejte se sami.

Článek

Zvenku nenápadný dům v klasické bílé barvě připomínající tolik obdivované funkcionalistické vily si majitelé našli v nabídce developera. V interiéru už toho tolik k obdivu nebylo, nynější byt s dispozicemi 5 + 1 byl v přízemí rozčleněn na jednotlivé místnosti, a prostor se tak zmenšoval. Navíc samostatná kuchyň, oddělená jídelna i obývací pokoj manželům se synem moc nevyhovovaly. Chtěli být maximálně času spolu a mít malé dítě neustále na očích.

Pokud někdo zatoužil či touží dnes po soukromí, stačí se vydat do vyšších pater, kde zůstalo zachováno původní členění – ložnice, dva dětské pokoje a samostatná pracovna. K dispozici jsou i dvě koupelny.

Foto: Kyzlink

Před sluncem chrání okna rolety, na terase je naopak vítáno

Foto: Kyzlink

Závěsná knihovna dělí obývák od schodiště

Foto: Kyzlink

Krb ještě zvýrazňuje oranžová stěna

Jako zdi slouží skříňky

Přestože je přízemí domu pojato jako celek, rozhodně to neznamená, že by prostor působil nudně. Jednotlivé zóny jsou od sebe oddělené opticky. Architekti Jan Kyzlink a Petr Pospíšil z ateliéru Kyzlink přišli s několika méně obvyklými, ale zato praktickými prvky. Rozhodně mezi ně patří dělicí příčka mezi kuchyní a předsíní. Jde totiž o vestavěnou skříň, přístupnou z obou stran. V předsíni se tak do ní ukládají kabáty, v kuchyni nabízí prostor pro vestavěné spotřebiče a další úložné místo.

Podobně příčku mezi schodištěm a obývacím pokojem tvoří závěsná knihovna. Mezník mezi kuchyňskou a společenskou částí bytu tvoří barový pult v šířce stěny, který navazuje na pracovní část kuchyňské linky.

Foto: Kyzlink

Kuchyň ve tvaru U přechází v jídelnu a obývák

Foto: Kyzlink

Oranžová barva se opakuje na krbu i v předsíni

Velká kuchyň byla až moc velká

Zatímco mnohé ženy žehrají, že mají v bytě či domě malou kuchyň a chtěly by větší, zde měla majitelka problém opačný. „Kuchyň se jí zdála moc velká, proto jsme ji zmenšili a ušetřený prostor využili jako technické zázemí, do kterého se vchází z kuchyně, ale také přímo ze zahrady. Za dveřmi je tak ukrytá pračka, mraznička či spíž, které nezabírají místo v interiéru, ale majitelka je má vždy při ruce,“ popisuje méně obvyklé, ale praktické řešení jeden z autorů Jan Kyzlink.

Za touto místností je ještě toaleta s umyvadlem pro hosty, do ní se vstupuje z předsíně.

Na kuchyňskou linku ve tvaru písmene U, které je považované za nejlepší dispoziční řešení, protože nabízí dostatek pracovních i úložných prostorů a člověk zde má všechno při ruce, navazuje barový pult určený pouze k občasnému posezení. Rodina, a to nejen kvůli malému synovi, zvolila pro každodenní stolování klasický jídelní stůl, který umístili „na půli cesty“ mezi kuchyní a obývákem.

Obývací části pak dominuje krb s uzavřenou krbovou vložkou, který ještě zvýrazňuje oranžový nátěr. S ním je barevně sladěná pohovka i křeslo s taburetem.

Zatímco zvenku se architekti drželi pouze bílé barvy, v interiéru je to naopak. Oranžovou doplňuje další teplá barva – pistáciově zelená. Tyto dva odstíny se opakují i na jiných místech v interiéru, například v kuchyni či předsíni. Do patra majitelé zvolili kávově hnědou.

Tmavší odstíny zde nevadí, protože dům má velká naddimenzovaná okna, která před tepelnými úniky v zimě a přemírou slunce v létě chrání předokenní hliníkové žaluzie. Večer lze v domě využít spoustu světel, architekti zvolili nepřímé osvětlení instalované po obvodu stěn.

Foto: Kyzlink

Hlavní koupelna s umyvadlem a rohovou vanou

Foto: Kyzlink

Půdorys domu

Ve znamení dřeva

Barevné stěny a pohovku v interiéru doplňuje střízlivá kombinace bílé barvy a dřeva. Celý obytný prostor sjednocuje dubová podlaha, v dubu je provedena i kuchyňská linka a většina dveří v domě.

Horní patro je zařízeno zcela prakticky. Nacházejí se tady dvě koupelny, jedna tak může sloužit rodičům, druhá synovi nebo návštěvám, které zde přespávají. Přitom v té hlavní je vše, co je třeba. Kromě velkého umyvadla i rohová vana, sprchový kout, toaleta i bidet. Majitelé si klidně mohli dopřát toaletu v koupelně, neboť se v domě nacházejí další dvě, proto problém se ztrátou soukromí nehrozí. A jedna je pár metrů odtud. Druhá koupelna na patře je vybavená vanou, umyvadlem a toaletou.

Zajímavým prvkem je i velká vestavěná skříň v ložnici majitelů, která připomíná šatnu. Nabízí dostatek úložného prostoru, a pokud potřebujete něco rychle „uklidit“, stačí zavřít dveře.

Bílý dům je zařízený podle přání majitelů, a je to na něm poznat!

ynezorPumanzeSaNyknalC