Hlavní obsah

Dýně místo květináčů: Tato aranžmá vás budou bavit!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete dýňovou polévku či koláč, a tykve se proto objevují na vašem nákupním seznamu hodně často? Zkuste je využít i jinak. Podle naší dnešní inspirace z nich vykouzlíte krásné květináče i vázu!

Článek

Dýňová sezona je v plném proudu, a tak je toho třeba řádně využít nejen v kuchyni. Pokud tedy patříte k jejím milovníkům, máme pro vás skvělé tipy pro váš interiér i zahradu. Pojďte si s námi, případně i vašimi dětmi, trochu pohrát, a zkuste si vytvořit krásné aranžmá pomocí živých, umělých i sušených květů. Dýně vám skvěle poslouží místo květináčů i vázy!

Co budete potřebovat:

Dýně různých druhů a tvarů (Hokkaidó, Goliáš, máslová, okrasná či špagetová…)

Nůž a lžíci na vydlabání vnitřku

Aranžovací hmotu nebo květináč

Živé, umělé, sušené květiny

Přírodniny v podobě větviček, spadaného listí, šípků

Bílou barvu a štětec

Pruh černé krajky či mašli

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Romantická dekorace s hortenzií

Už vás nebaví dýňoví strašáci a raději byste si doma vystavili něco romantičtějšího? Zkuste to netradičně jako my. Nabarvěte velkou vydlabanou dýni bílou barvou (akryl, tempera…) včetně „kloboučku“ a omotejte černou krajkovou stuhou. Poté vložte aranžovací hmotu a použijte umělé květy dle libosti. Nám padl do oka tento krásně barevný pugét s hortenzií a pivoňkami. Pokud byste chtěli použít živé květy, je dobré do vydlabaného otvoru vložit nejprve nádobu s vodou, která neproteče. Bílou špičku dýně nakonec připevněte pomocí zapíchnuté špejle.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Podzimní inspirace

Podzim nabízí skvělé možnosti k aranži, neboť můžete využít například opadané listí, kaštany a žaludy, jeřabiny, šišky, větvičky i dozrávající šípek. Navíc při takové procházce parkem i lesem mají děti alespoň skvělou motivaci. Pak už stačí jen do středu dýně vložit květináč s vřesem a zapíchat přírodní materiál okolo. Pro větší zábavu lze dětem koupit různé drobné umělé zápichy v podobě hub či jablíček na drátku, nebo s nimi vyrobit dráčka na špejli.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dýně jako váza

Čekáte návštěvu nebo jste pozvali své blízké na nedělní slavnostní oběd? Ozdobte stůl originální vázou. Její tvar připomíná máslová dýně. Stačí odkrojit špičku, vyříznout dužinu a vložit dovnitř malou skleněnou vázičku. Pro suché květy není potřeba. Pak už jen stačí ozdobit stuhou a máte hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Místo skalky

Skvělou skalničkou, která přežije i zimu, je netřesk. Zkuste ho projednou místo na skalku vsadit do malého květináče v podobě okrasné dýně. Vypadá roztomile a bude se vyjímat nejen na zahradě, ale i na balkoně. My jsme ho ještě ozdobili tropickými plody bakuli a šištičkami nabarvenými třpytky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A jak dlouho vám tyto dekorace vydrží? Určitě ne na věčnost. Musíte pamatovat na to, že vydlabané dýně časem seschnou, a pokud je nevyměníte či nevyhodíte včas, mohly by i začít zevnitř plesnivět. Proto je raději zkontrolujte, případně je můžete po nějaké době obměnit včetně aranžmá. Samozřejmě v interiéru, zvláště v teplých bytech, budou vadnout rychleji než třeba v chladu na zahradě.Také dejte pozor na to, když seříznete spodek dýně, aby vám lépe a rovně stála, že byste pod ni měli umístit doma podložku. Mohla by vám totiž v opačném případě zanechat fleky na nábytku.

Reklama

Načítám