Hlavní obsah

Dýňovo-čočkové pyré s opečeným tofu

Hodnocení:
(10)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Ani nedostatek času neznamená, že se musíte s jídlem odbýt! Inspirujte se u Martiny z blogu Vařeniště, a luxusní večeři v podobě čočkovo-dýňového pyré máte do půl hodiny na stole.

Ingredience pro:
2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 80 g červené čočky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • sůl
Na pesto
  • 20 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli
  • 5 lístků čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
K podávání
  • marinované tofu
  • olej
Článek

Krok 1: Nejprve si připravte pesto: česnek a ořechy nakrájejte nadrobno a v hmoždíři nebo nožem na prkénku utřete se solí a tymiánem. Promíchejte se 2 lžícemi oleje.

Foto: Eva Malúšová

Krok 2: Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte kostičky dýně, červenou čočku, římský kmín a skořici a promíchejte. Osolte a zalijte vodou tak, aby byly ingredience ponořené. Za občasného míchání vařte pod poklicí doměkka. Je-li třeba, podlijte trochou vody, aby se čočka nepřipálila.

Krok 3: Když je dýně i čočka měkká, rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Krok 4: Tofu našikmo překrojte a opečte na pánvi potřené olejem. Na talíř naservírujte pyré, navrch poskládejte tofu a přelijte pestem.

ynezorPumanzeSaNyknalC