Hlavní obsah

Džíny vs. zadek. Které ho zmenší?

Foto: Petr Makovička

Jak vám padnou různé střihy džín?Foto: Petr Makovička

Reklama

„Nedělají mi pěkný zadek!“ Tak tohle je jeden z nejčastějších důvodů, proč vracíme jedny džíny za druhými zpátky do regálů. Proč nám některé dělají pěkný, kulatý zadeček, zatímco jiné naše pozadí nekompromisně zvětší? Rozhodli jsme se, že téhle záhadě přijdeme na kloub! Pojďte se podívat, co všechno mohou udělat různé typy džínů s jedním (i tím vaším!) zadkem.

Článek

Také je pro vás sehnání padnoucích džínů nadlidským úkolem? Nejste sama. Podle průzkumu agentury GfK je jen třetina žen spokojena se střihem džínů, které nosí, a více než polovina musí dokonce obléknout a svléknout minimálně deset různých typů, než uspěje.

Proto jsme se s naší modelkou vydali do několika obchodů, kde jsme vybrali sedm rozdílných typů džínů. Sáhli jsme vždy po jedné velikosti, 29, ale jak uvidíte, střih, který neodpovídá typu postavy, naše slečna vůbec nezapnula.

Ideální střih si můžete vypočítat

Střih totiž hraje větší roli, než si myslíte. To, že vám nesedí vaše velikost, nelze svádět jen na výrobce. Například značka Levi’s zavedla systém, kdy se postavy dělí na tři základní prototypy, podle poměru pasu a boků. Ten si můžete vypočítat sama a zjistit tak, jak jsou na tom vaše křivky a po jakých střizích byste se měla dívat.

Jak na to?

  • Změřte obvod svých boků ve vzdálenosti 10 cm pod pasem
  • Potom změřte obvod boků 20 cm pod pasem
  • Vypočítejte rozdíl a je to!

Do hodnoty 7,6 cm máte rovné křivky (řada Slight Curve), od 7,6 do 12,7 cm jsou normální křivky (řada Demi Curve) a od 12,8 cm pokračují výrazné křivky (Bold Curve). Není to přitom o váze, modelka může mít výrazné křivky a silnější dámy překvapivě rovné.

Sedmery džíny, jeden zadek

Naší modelce jsme oblékli sedm různých džínů, abychom zjistili, co se zadkem udělá nejen střih, ale i položení kapes nebo třeba odstín.

• Levi’s, Demi Curve (střih Straight and Classic), 2499 Kč

Opravdu světlý odstín přidává kila? Porovnejte první a druhý typ džínů. Rozdíl tam vidět je, ale není tak markantní, abyste se světlé musela za každou cenu vyhýbat. Střih Classic má přitom trochu zvýšený pas, je proto ideální pro dámy, které mají na bocích nebo bříšku přebytečný tuk. Díky rovnému střihu nohavic také příliš neobepínají zadek.

• Levi’s, Demi Curve (střih Slim and Classic), 2399 Kč

V této verzi vypadá slečnin zadeček o něco menší, není to ale způsobené jen tmavším odstínem džínoviny, díky střihu slim jsou džíny upnutější, a tak lépe zvýrazní křivky. Tento střih krásně vytvaruje zadek, ale dejte si na něj pozor v případě, že máte silná stehna.

• F&F, džíny s volným střihem (Loose), 540 Kč

A co udělají s pozadím modelky oblíbené kalhoty ve stylu boyfriend? Díky absenci kapes opravdu vynikne tvar zadečku, hladké pozadí prozradí to dobré, ale bohužel i to špatné. Pokud tedy jste, jak se říká prostorově rozměrnější, nemusely by vám slušet. Pozitivní je ale guma v pase, která se tak nezařezává jako klasický pas, takže neprozradí, že jste celou zimu pojídala čokoládu.

• F&F, džíny s rovným střihem (Straight), 490 Kč

Tmavé džíny a malinké kapsičky pozadí naší modelky opticky zmenšily. Zadek vypadá drobnější, ale jak si fotograf posteskl, méně žensky. Pro dámy s chlapeckou postavou tak nebudou tou nejlepší volbou, silnější typy je naopak uvítají.

• Ann Christine, džíny s nízkým pasem (Low waist and Skinny), 990 Kč

Nelichotivé, co? Na vině ale nejsou džíny, nýbrž typ postavy naší modelky. Nízké bokovky holt sluší jen vyvoleným, kterým nepřebývá ani deko tuku. Pokud k nim jako většina českých žen nepatříte, budou vám z kalhot přetékat špíčky, a to hlavně po stranách. Doby, kdy nebyly jiné džíny téměř k dostání, jsou pryč, nervěte se proto do těch, které vaší postavě nelichotí. Střih kapes navíc bodne spíš drobným zadečkům, které uvítají optický objem.

• Ann Christine, džíny s rovnými nohavicemi (Straight), 990 Kč

Tenhle typ na naší slečně vůbec nevypadá špatně! Pas je zase poměrně vysoký a výraznější kapsičky dodávají zadečku ženské tvary. Ideální pro dámy, které vlastní ploché pozadí a rády by se trochu „zakulatily“.

• Levi’s, Bold Curve (střih Straight and Classic), 1999 Kč

Zezadu – ideální zadeček. Ale když se slečna otočí, uvidíte, že v pase džíny nezapne. Přestože jsou od stejné značky jako ty předchozí a přestože zkouší jednu stejnou velikost. Jak je to možné? Tento typ je určen pro výrazné křivky, modelka by musela mít užší pas, nebo naopak širší boky (potom by ale měla jinou velikost). V případě, že máte v ruce špatný střih džínů, nepomůže ani to, že si sáhnete po těch o číslo větších. Ty by vám zase neseděly jinde.

Není špatného zadku, ale jen špatně padnoucích džínů! Snad vám naše tipy a poznatky pomohou k tomu, abyste konečně objevila ty pravé!

Reklama

Související témata:

Načítám