Hlavní obsah

Éčka v potravinách - opravdu tak škodí?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Investujte do zdraví a čtěte složení výrobkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Látky, které jen zřídka nenajdeme na seznamu složení běžně dostupných potravin. „Pomocníci", kvůli kterým vypadá jídlo barevněji, lákavěji a také déle vydrží. Díky varovným signálům odborníků nás ovšem jejich přítomnost děsí. Jsou ,,éčka" opravdu tak škodlivá?

Článek

K čemu jsou?

„Éčka" jsou látky, které se nepřidávají pouze do potravin, ale jsou také součástí nápojů. Název získaly podle svého označení písmenem E, za kterým následuje číselný kód. Jejich funkcí je danou potravinu dochutit, přibarvit nebo prodloužit její trvanlivost. Řadí se do jednotlivých skupin podle způsobu použití.

Éčka neslouží jen nám zákazníkům, ale ulehčují život i výrobcům. Ti se s jejich pomocí snaží ušetřit náklady spojené s produkcí potravin. To se samozřejmě projeví i na konečné ceně. Přiznejme si, která z nás nedá občas přednost levnějším jogurtům nebo jinému zboží, a i když bychom mnohdy chtěly upřednostnit zdravější jídlo, naše finanční situace nám to nedovolí?

Škodí, nebo pomáhají?

Otázka škodlivosti éček je velmi diskutabilní a záleží na úhlu pohledu. Po světě chodí spousta zastánců těchto přídavných látek, kteří nás přesvědčují o tom, že pokud nejste zrovna silní alergici, můžete si je s klidem dopřát. Smutnou pravdou je, že teoreticky by nám jejich přítomnost měla naznačit, že jídlo vlastně prošlo určitou kontrolou, a proto bychom ho měly považovat za bezpečné. Praxe je ovšem jiná. Po přečtení příbalového letáku, ve kterém objevíme přítomnost těchto látek, máme naopak pocit, že je jídlo nebezpečné.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jezte nejen chutně, ale i zdravěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tomuhle zjištění se snaží výrobci vyhnout tím, že místo písmen a kódů rozepisují na obalech celé názvy látek a spoléhají na nevědomost nás zákazníků. Éčka ovšem slouží i jako ochrana potravin před plísněmi, o kterých se dá říci, že jsou mnohem nebezpečnější. Jejich toxické produkty mohou způsobit vážné problémy. Celá řada těchto látek je i přírodního původu a zdraví prospěšných, např. vitaminy nebo výtažky z různých řas.

Na druhou stranu nelze ani vyvrátit tvrzení, že za označením písmene a kódu se často schovávají chemikálie nejasného původu.

Komu určitě ubližují a jak se jim vyhnout

Kdo by si určitě měl na složení potravin dát pozor, jsou alergici. Zdravotní problémy se mohou projevit např. ekzémem, astmatem, migrénou, kopřivkou, poruchami vidění nebo zažívacími problémy apod. Mnohdy si ani neuvědomujeme, že příčinou těchto komplikací jsou právě tyto látky. Omezit množství éček lze tak, že si připlatíme za potraviny s označením bio. Jedná se o potraviny z čistě přírodních látek, které byly zpracovány opět přírodní cestou a neobsahují další přidané chemikálie.

Druhou možností je přísný výběr potravin obsahujících nebezpečné látky. V takovém případě se připravte na to, že se váš nákup značně prodlouží a prodraží. Časem si však vše zapamatujete a půjde to lépe.

Neznamená to ovšem nutně od zítřka panicky pobíhat v prodejně a hledat jen zaručeně zdravé věci. Jde jen o to vzbudit v nás, spotřebitelích, zájem o to, co jíme, a snažit se těm nejhorším dryákům vyhnout. Možná se budete divit, co všechno vaše oblíbené pochoutky obsahují. Kompletní seznam emulgátorů najdete například na www.emulgatory.cz, kde jsou rozděleny do skupin podle jejich škodlivosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Éčka omezíte kupováním biopotravinFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Éčka v mobilu

Pro ty z vás, které berete životosprávu vážně a chcete se lépe orientovat v seznamu éček a mít jej vždy po ruce, existuje už nějakou dobu aplikace, kterou lze nainstalovat do mobilního telefonu. Informace najdete na internetu. Soubor si velmi jednoduchým způsobem stáhnete do mobilu a ten vám následně zpřístupní kompletní databázi éček, kdykoli to budete potřebovat. Verze pracuje off line, což znamená, že se nemusíte při tom připojovat na internet, proto je její používání zcela zdarma.

Rada na závěr:Nic se nemá přehánět. Při nákupu se nenechte tolik ovlivnit cenou, nýbrž porovnávejte složení potravin. Nedejte na reklamu. Možná vás překvapí, že light jogurty jsou sice dietní, ale o to více obsahují zahušťovadla, a přitom bílkovin je v nich poskrovnu. Není nutné kupovat pouze biopotraviny, kromě nich je stále ještě dost kvalitních potravin.

Jaký je váš názor na škodlivost éček v potravinách? Ovlivňuje vás při nákupu konkrétní potraviny jejich počet? Používáte program Éčka v mobilu? Své zkušenosti a postřehy nám pište na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám